Skip to main content

Ali ste vedeli? Wanderlust Germany

Ali ste vedeli? Wanderlust Germany

Bad Hindelang, pokrajina ob jezeru Schrecksee v Allgäju © DZT, Foto Axel Brunst

Bad Hindelang, pokrajina ob jezeru Schrecksee v Allgäju © DZT, Foto Axel Brunst

 

#WanedrlustGermany

Ali veste, da Zvezna republika Nemčija meji na kar devet držav in ima zato več sosedov kot katera koli druga evropska država? Ali pa, da je v Nemčiji kar 46 krajev uvrščenih na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine? Že veste tudi to, da je v Nemčiji 80 velemest, od katerih imajo štiri več kot milijon prebivalcev, vsa pa imajo izvrstno infrastrukturo in pestro kulturno ponudbo? Nemčija je izjemno raznolika dežela, za katero velja veliko zanimivih dejstev, ki jih verjetno še niste slišali!

UNESCO-va svetovna dediščina gorski park Wilhelmshöhe    Aqueduct © Foto Guenther Bayerl

UNESCO-va svetovna dediščina gorski park Wilhelmshöhe Aqueduct © Foto Guenther Bayerl
 

Stara bukova drevesa, UNESCO-va svetovna dediščina, na apnenčasti skali Königsstuhl-a (kraljevi stol) na otoku Rügen © DZT, Foto: Guenther Bayerl

Ali denimo veste, da ima Nemčija 104 naravnih parkov z raznovrstnimi naravnimi lepotami?

Bodensee-Königssee-Radweg Fahrradfahren am Hintersee © DZT, Günter Standl

V 16 nacionalnih parkih, 104 naravnih parkih in 16 Unescovih biosfernih rezervatih je obiskovalcem na dosegu roke vse, ob čemer ljubiteljem narave zaigra srce: visoke gore, prostrani gozdovi, muljaste plitvine, pašniki in močvirja, pa tudi divje reke in bistra jezera – to pa opiše le delček slikovite nemške narave. Ne glede na to ali radi pohajate po nacionalnih parkih, raziskujete okolico s kolesom, plujete po rekah in morju s čolnom ali pa celo iščete kakovosten otroški program, naravni biseri Nemčije so na voljo vsakomur, tudi ljudem s posebnimi potrebami.

Kaj pa pravite na premetavanje po dišečem senu?

Lübeck, Travemünde, plaža s košarami ©© FOTO www.anibaltrejo.com, Foto Anibal Trejo

Crkljanje pod toplo odejo v igluju? Sproščanje v znameniti nemški plažni košari Strandkorb? Ali pa kar kampiranje v naravi? Če želite izkusiti pristno naravo, boste gotovo z veseljem preživeli noč v eni od drevesnih hišic Baumhaushotela Kriebelland, ki je obenem tudi izvrstno izhodišče za izlet v nacionalni park Saška Švica. Vsaka drevesna hišica v tem hotelu je edinstvena in opremljena z ljubeznijo; prenočite lahko v bolj klasično zasnovani hišici ali pa v takšni, ki je oblikovana kot jadrnica. Tu bodo na svoj račun prišli tako mali kot veliki pustolovci. Tiste, ki imajo noge raje na trdnih tleh, pa bi morda bolj zanimala nočitev v vinskem sodu. Prav ste slišali! Takšni hoteli obstajajo v različnih krajih po Nemčiji; v vinskem sodu lahko prenočite sami ali intimno v dvoje, ponekod pa lahko rezervirate celo vinski sod s savno ali masažnim bazenom.

Mettlach, nočitev na drevesu s pogledom na Saarschleife DZT, Jens Wegener

Ste vedeli, da je nemška kuhinja izjemno bogata in se od regije do regije močno razlikuje?

Ribja juha ©DZT, FOTO: Jens Wegener

Nemčija je po vsem svetu znana po pivu, kislem zelju in pečenki. Pogosto pa pozabimo, da je to le delček pestre nemške kuhinje. Poleg več kot 6.000 različnih vrst piva, ki jih varijo v Nemčiji, ima država še 13 vinorodnih regij, ki so znane po izvrstnih vinih. Različne regije pa slovijo po raznoraznih tradicionalnih jedeh: Nemci tradicionalno pripravljajo široko paleto dobrot, od raznovrstnih ribjih jedi na severu države in švabske specialitete Maultaschen do znamenite turinške pečenice. Dobro je vedeti, da v različnih regijah lahko naročite jedi in pijače z istim imenom, vendar se te med seboj včasih razlikujejo. Medtem ko je mešanica piva in limonade v večini Nemčije poznana kot Radler, jo na severozahodu Nemčije običajno imenujejo Alster ali Alsterwasser. Pfannkuchen v številnih predelih Nemčije pomeni palačinke: tudi Slovencem dobro poznano jed iz jajc, mleka in moke, ki se peče v ponvi. Če pa želite takšne palačinke jesti v Berlinu, morate naročiti Eierkuchen, sicer boste dobili sladek košček kvašenega testa, napolnjen z marmelado, ki je po drugih delih Nemčije poznan kot Berliner. Bolje je tudi, da Nemcev nikoli ne sprašujete, kako rečejo krušnemu krajcu! Nemci kruh naravnost obožujejo in imajo samo za krajec več kot 200 različnih regionalnih poimenovanj.

Ali veste, da ima Nemčija več kot 200 zabaviščnih parkov in da je eden izmed njih, Europa-Park v mestu Rust, med tremi najbolj priljubljenimi zabaviščnimi parki v Evropi?

Rövershagen, leteči kravji hlev v zabaviščnem parku Karls Erlebnis-Dorf © Karls Markt OHG, Foto Karls Markt OHG

Nemčija je raj za ljubitelje zabaviščnih parkov! Zabaviščnih parkov je veliko, so neverjetno različni in ponujajo dejavnosti za vso družino: v parku Serengeti Hodenhagen se lahko odpravite na safari, v Europa-Parku obiščete vse evropske države, v parku Hansa v Sierksdorfu se zapeljete z enim od najhitrejših vlakov smrti, v Playmobil FunParku v Zirndorfu obujate spomine iz otroštva, v Legolandu pa se potopite v 56 milijonov barvitih lego kock ... nemški zabaviščni parki ponujajo vse to in še mnogo več. Najsibo v ospredju trajnost, dostopnost, adrenalinsko doživetje ali čudovita narava – počitniška dežela Nemčija je s svojo raznolikostjo popolna turistična destinacija za vsakogar.

DZT

 

DZT