Horizont #103 - SEPTEMBER 2010


Uvodnik

»A plaže so romantične, zato ta indonezijski otok privablja tudi mnoge mlade pare iz vseh koncev sveta, ki se tukaj poročijo ali preživijo medene tedne. V hotelih ponujajo raznovrstne pakete za poročna slavja. A zanimivo je, da je mnogim Balijcem koncept romantične ljubezni tuj. Zanje je v ospredju dobrobit skupnosti, tudi v ljubezni. Življenje ljudi na Baliju določa hinduizem. V tisočletja starih ritualih gre vedno za ravnovesje med dobrim in slabim in ohranjanje skladnosti med nebom in zemljo. Tudi to, iz katere kaste izhaja partner, je velikega pomena za harmonijo v družini.«

Silverka Lesjak Klapš, Bali, Indonezija (stran 56)

 

Spremembe turističnih tokov

Poletje je v glavnem za nami, vsaj kar se množičnih počitnic tiče. Kot kažejo zadnje številke, so zmagovalci letošnje turistične sezone Hrvati, saj so predvsem na račun grških težav in neznosne vročine na tradicionalnih španskih, turških in egiptovskih trgih beležili dobro sezono.

Pridobivajo tudi azijski trgi, ki so se hitro prilagodili spremembam turističnih tokov iz Rusije, Kitajske in Indije. Julija smo na Baliju na višku turistične sezone srečali malo nemških in avstrijskih gostov. Tudi zato so jedilniki v ruščini in kitajščini, trgovci pa so nas nagovarjali z »zdravstvujte« in »spasiba«. Očitno je na evropskem turističnem trgu leto konsolidacije, medtem pa novi trgi rastejo in bo z gospodarsko rastjo in višanjem standarda prihodnja leta tudi v daljnih destinacijah več gostov iz neevropskih držav.

Za turistične tokove so pomembne tudi zadnje spremembe vizumskega režima. Slovenci namreč od konca avgusta ne potrebujemo več vizumov za turistični obisk Turčije, Hongkonga, Macaa in Tajvana. Upajmo, da se premika tudi na področju odpravljanja vizumskih formalnosti za svetovne popotnike in poslovne potnike pri vstopu v Slovenijo. Ti so v preteklosti potovanja v Slovenijo raje opuščali, kot pa prosili za vizume na oddaljenih konzularnih in diplomatskih predstavništvih. To področje se je že precej izboljšalo s tem, da je Slovenija postala del schengenskega območja. Tudi dežele, ki vizume izkoriščajo v davčne namene, za polnjenje proračuna, bi to lahko uredile preko letalskih družb ali turističnih agencij, ki bi tistih nekaj deset dolarjev vračunale v aranžmaje, kot so to po več letih dolgega mučnega čakanja v vrstah storili na Maldivih. Potnikom bi prihranili veliko živcev in zvišali ugled počitniške destinacije.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Portugalska – Lizbona z okolico

  Estonija – Baltske podobe  

  Nemčija – Utrinki s pravljičnih poti

  Jemen – prvinski Vadi Hadramawt

  Malezija – Borneo in skrivnostni Bruneji 

  Indonezija – Bali med bogovi in demoni    

  Izleti po Sloveniji: Zakladi Trnovskega gozda  

  Intervju: Nataša Fras Preseljena v Tanzanijo       

  Kolumna        

  Letalske novice         

  Z vlakom na poti       

  Križarjenja    

  Tuje novice   

  Slovenija: Domače in turistične novice

  Izleti po Sloveniji: Po Kobariških poteh 

  Od tu in tam  

  Novi hoteli    

  Varni na poti 

  Zdravi na poti

  Avtomobilske novice

  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave

  Dosje turističnih agencij      

  Nasveti: Države, kjer več ne potrebujete vizum

Vsebina za prikaz na naslovki
 • Portugalska – Lizbona z okolico
 • Estonija – Baltske podobe 
 • Nemčija: Utrinki s pravljičnih poti
 • Jemen – Vadi Hadramawt
 • Malezija – Borneo in skrivnostni Bruneji
 • Indonezija – Bali med bogovi in demoni
 • Zakladi Trnovskega gozda
 • Intervju: Nataša Fras - Preseljena v Tanzanijo
 • Nasveti: države kamor Slovenci po novem potujemo brez vizumov, poceni v Moskvo...
 • Ugodne letalske vozovnice
 • Križarjenja in Novi hoteli&

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije