Horizont #72 - FEBRUAR 2008


Uvodnik

»Dobrih 100 kilometrov iz Puerto Natalesa, ko se vozimo mimo modrih jezer in nas ob cesti ves čas pozdravljajo guanaki in nanduji, se pred nami pojavi veličasten prizor – skupina granitnih gora, obdanih z jezeri in ledeniki. Torres del Paine! Pogledi in prizorišče enega od najbolj slikovitih trekingov v Južni Ameriki ...«

Boris Strmšek, publicist in gorski vodnik, Patagonija (stran 58)


Potujemo vedno več

Glede na zadnje podatke svetovnega turističnega barometra, Svetovne turistične organizacije (UNWTO), je skupno število mednarodnih turističnih prihodov leta 2007 v primerjavi z letom 2006 naraslo za 6 odstotkov (898 milijonov prihodov). Tudi v Sloveniji smo zabeležili rast, saj je bilo za okoli 8 odstotkov več turističnega obiska kot v letu 2006. Velik delež k turističnemu obisku so prispevale tudi slovenske terme in zdravilišča, ki jih je obiskalo 619.812 gostov, ki so ustvarili 2.669.232 prenočitev.

Tudi v letošnjem letu se bodo investicije v turistično infrastrukturo intenzivno nadaljevale, saj bodo gradili tri nove hotele – hotel s petimi zvezdicami v Rogaški Slatini ter dva hotela s štirimi zvezdicami v Termah Zreče in Zdravilišču Laško. Priprave za gradnjo pa tečejo tudi za nova hotela v Termah Čatež in v Termah Dolenjske Toplice. Prav tako že pripravljajo projekt novega apartmajskega naselja v Termah Topolšica in širitev apartmajskih zmogljivosti v Termah Ptuj.

Tudi Slovenci vedno raje tudi potujemo in odkrivamo nove kotičke sveta. Mnogi že načrtujete poletne počitnice in tisti, ki bodo turistične aranžmaje pravočasno zakupili, se lahko nadejajo popusta za zgodnjo rezervacijo počitnic. Dobili smo tudi dopolnjen zakon o varstvu potrošnikov, ki prinaša kar nekaj sprememb na področju turističnih storitev in na novo opredeljuje organizatorja potovanja, prodajalca in posrednika ter omogoča uveljavljanje pritožb mimo sodišč. 

V tokratni številki revije Horizont vas vabimo, da si skozi potopisne reportaže naših avtorjev ogledate Sofijo, Islandijo, Sibirijo, Alžirijo, Madagaskar, Patagonijo in izveste nekoliko več o drugačnosti indijske družbe. Tistim, ki se odpravljate v Južno Ameriko, pa svetujemo, da preberete članek o klimatskih razmerah na tem področju v posameznih letnih obdobjih.

Veliko užitkov ob odkrivanju sveta!

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Kolumni        
  Letalske novice         

  Tuje novice    
  Novice doma 
  Denar: Popusti za zgodnje rezervacije

  Kulinarika: Kreolske dobrote      
  Od tu in tam …        
  Zdravi na poti 
  Nasveti:
  Vremenske in klimatske razmere Južne Amerike        
  Nova zakonodaja v prid turističnim potrošnikom        

  Avtomobilske novice  
  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave      

  Slovenija: Novosti v slovenskih naravnih zdraviliščih     

  Kulinarika: Kreolske dobrote    
  Evropska mesta: Sofija –prestolnica Bolgarije          
  Rusija, Sibirija: Po tirih transibirske železnice        

  Islandija - kot bi pristal na drugem planetu          
  Patagonija - Pampa, ledeniki in granitne gore      
  Alžirija - varna med nevarnimi       
  Madagaskar - Vezu spi z ribami    
  Indija - Drugačnost indijske družbe 

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije