Horizont #53 - JULIJ-AVGUST 2006


Uvodnik

»Prečkal sem Italijo, Francijo in prehodil 800 kilometrov dolgi Camino de Santiago, nato sem letel v New York, Washington, Pennsylvanijo, Savannah, Miami, Atlanto, Denver, Dallas in San Diego. Sledilo je štopanje na jug čez Mehiko, Gvatemalo, El Salvador, Honduras in Nikaragvo do Kostarike. Štopal sem na Japonsko, Tajvan, Singapur in na Tajsko. V Indiji pa sem preživel zadnje štiri mesece potovanja. Potoval sem za nosom, spal v hišah ljudi, ki so me gostili, jedel njihovo hrano in poleg avtomobilov štopal tudi jahte in letala!«

Matej Sedmak Peacehiker se je leto dni potepal po svetu brez denarja

 

Lani je potovalo milijon Slovencev

Po podatkih Statističnega urada RS se je lani udeležilo vsaj enega turističnega potovanja več kot milijon Slovencev oziroma 62 odstotkov prebivalcev. Petina je počitnikovala doma, kar 60 odstotkov pa se jih je odpravilo v tujino. Na 86 odstotkov potovanj smo se Slovenci odpeljali z avtomobilom, le 12 odstotkov zasebnih potovanj pa je bilo organiziranih s pomočjo turističnih agencij. Za ugotovitev, da je to tržna niša, ki bi jo nizkocenovni letalski, železniški, avtobusni in drugi prevozniki izkoristili, ni potrebne posebne analize. Prav tako ne, da imajo tudi turistične agencije še dovolj možnosti za razvoj in rast, čeprav se pospešeno selijo na svetovni splet, ki hitro in učinkovito povezuje ponudnike aranžmajev, posrednike in potnike.

Glede na to, da največ Slovencev potuje v juliju in avgustu smo v dvojni poletni številki revije Horizont poskrbeli za številne nasvete; od možnosti pritožb morebitnih razočaranih turistov, do pravic letalskih potnikov z natančnimi pogoji, pod katerimi so upravičeni do odškodnin. Objavljamo tudi frankfurtsko tabelo, ki naj bi služila kot orientacija za  zniževanje  cen  turističnim aranžmajem v primeru neizpolnjevanja pogodbe iz strani turistične agencije. Zdravniki in farmacevti svetujejo, kako se pripraviti na pot, kaj vzeti s seboj in na kaj je treba biti na potovanju pozoren, da vam ne bi bilo treba obiskati zdravnika. Pišemo tudi o varnostnih ukrepih na potovanjih, saj je visoka stopnja kriminala v nekaterih državah gotovo razlog, da poskrbite za svojo varnost in stvari, ki jih nosite s seboj. A z dobro mero razuma in predvsem brez panike, saj so pristni stiki z ljudmi še vedno eden največjih čarov potovanj. Možnosti stika s svetom s sodobnimi telekomunikacijskimi sredstvi pa nas vedno bolj sili k razmišljanju o njihovi racionalni uporabi, zato odgovarjamo tudi na vprašanje, kako v tujini telefonirati ceneje?

Želimo vam varne in cenovno ugodne počitnice, po možnosti brez pritožb!

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Črna Gora – turistični utrip nove države

  Hrvaška – na potep po južnih otokih Dalmacije 
  Nemčija – počitnice na otokih Baltika      

  Djerba – med sodobnimi letovišči in tradicijo 

  Bangladeš – dežela burne zgodovine in presenečenj        

  Andaluzija: Sevillia, biser španskega juga         

  Singapur: Sentosa – otok zabave         

  Kolumni          

  Literarni info    

  Tuje novice     

  Letalske novice           

  Slovenija: Izlet na Kras in v Postojno      
  Domače novice           
  Od tu in tam …           

  Evropska mesta:

  Sirmeone italijanski dragulj med polotoki        

  Hoteli po svetu: Francoski srednjevški Hotel de la Cité

  Zdravi na poti: Zdravniki in farmacevti svetujejo pred potovanjem      
  Avtomobilske novice   
  Kako čim ceneje telefonirati v tujini?   

  Nasveti: Poskrbite za varnost na potovanju, a brez panike        

  Bliža se IFA 2006       

  Intervju: Matej Sedmak Peacehiker je šel po svetu brez prebite pare      

  Nasveti:  Možnosti pritožb turistov in pravice letalskih potnikov    

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije