Horizont #51 - MAJ 2006


Uvodnik

»Verjemite nama, da je še vsak, ki si je vnaprej splaniral pot okoli sveta, pot tudi spremenil. Toliko stvari pride vmes. Lahko pride do vojne, do zaprtja meje. Midva na primer nisva mogla prečiti Mjanmarja. Toliko je že razne birokracije, da sploh uspeš prečiš posamezno mejo, da ne moreš planirati vnaprej. Torej se moraš prilagajati vsakemu dnevu posebej in to je edini način.«

Kristina in Uroš Ravbar po vrnitvi z dveletne poti okoli sveta

 

Ovenele slovenske rožice

Da se v Sloveniji lahko s turizmom ukvarja vsak, ki ima pet minut časa, smo že vajeni. Da pa lahko nekdo v petih minutah odloči, da več kot desetletje grajen imidž slovenskega turizma skozi poživljajoče rožice ni dovolj primeren za televizijski spot za zveneči globalni ameriški televizijski servis CNN, pa je že prehuda. Tisti nekdo pa ni kar kdo, ampak večkratni slovenski minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, ki si je namesto rožic zaželel slovensko zastavo. 

Čeprav smo si v zgodovini slovenske turistične promocije še najbolj zapomnili slogan »Turizem smo ljudje« in »Slovenija na sončni strani Alp« se je aktualni slogan »Slovenija poživlja« (Slovenia Invigorates, Slowenien Belebt), ki ga poosebljajo prav rožice že prijel tako doma kot na tujem. Gotovo bi z uveljavljenim turističnim komunikacijskim sporočilom lahko bolje nagovorili turiste in popotnike po vsem svetu, čeprav ne verjamem, da bo 165 milijonov tolarjev, koliko nameravamo plačati CNN-u za televizijsko oglaševanje 15 do 60 sekundnih spotov, dovolj za utrditev prepoznavnosti Slovenije kot turističnega cilja na svetovnem globusu.

Še manj pa verjamem, da bi ta cilj lahko dosegli z reklamiranjem slovenske zastave kot simbola turistične destinacije, ki bi jo doma zaradi prevelike »sorodnosti« z nekaterimi drugimi slovanskimi državami, radi že sami večkrat zamenjali. Gotovo pa nam bodo hvaležni v Bratislavi in Moskvi, glavnih mestih Slovaške in Rusije, za kateri nas politiki, gospodarstveniki in prenekateri svetovljani, žal še prevečkrat zamenjajo.

Z edino slovensko revijo za turizem Horizont pa vas vabimo na odprte bazene slovenskih term in izlet čez vikend v Olimje. Na Sardiniji smo se potepali po najlepših plažah Sredozemlja. Predstavljamo Norveški biser med fjordi - Geiranger. Odkrivamo podvodni svet Maldivov in Indonezijo, deželo tisočerih otokov. V Novi Zelandiji so nas poleg unikatne narave najbolj navdušili Maori in blatne kopeli. Podali pa smo se tudi na Tahiti, kjer vam ni treba premikati ure, saj je Francoska Polinezija točno 12 ur za nami …

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Kolumni           

  Tuje novice     

  Letalske novice
  Od tu in tam …      

  Slovenija:

  Izlet v Olimje           

  Denar: Zdravstvena zavarovanja v tujini  

  Hrvaški mediteran vabi            

  Novi hoteli v Sloveniji 

  Evropska mesta: Oxford - center inteligence in domišljije            32

  Kulinarika: Naučite se kuhati na počitnicah           
  Zdravi na poti: Nevarnost tromboze na dolgih letih      Avtomobilizem: Večnamenska vozila za počitnice        
  Na liniji: Novi digitalni fotoaparati         
  Nasveti:

  Kaj mora vzeti na pot popotnik           

  Sardinija - stopalo z najlepšimi plažami Sredozemlja      

  Intervju:          

  Kristina in Uroš Ravbar po 100.000 kilometrih spet doma          

  Slovenija:

  Terme odpirajo zunanje bazene      
  Klubske počitnice: Ponudba za vse okuse vključena v ceno    

  Združeni arabski Emirati: Madinat Jumeirah Resort     

  Norveška - Geiranger biser med fjordi      
  Indonezija - dežela tisočerih otokov           
  Nova Zelandija - blatni bazeni in Maori     
  Tahiti – kako se izgovori Faaa        

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije