Horizont #50 - APRIL 2006


Uvodnik

»Na kongresu WACS v Novi Zelandiji smo slovenski kuharji dočakali potrditev, da smo priznani in cenjeni v Svetovni kuharski organizaciji. Srečko Koklič je bil v Aucklandu izvoljen za kontinentalnega direktorja za južno Evropo. Kot član uprave WACS bo pokrival Hrvaško, Ciper, Francijo, Grčijo, Italijo, Malto, Portugalsko, Romunijo, Španijo, Srbijo in Črno goro, Turčijo in seveda Slovenijo.«

Tomaž Vozelj, predsednik Sekcije kuharjev in slaščičarjev Slovenije

 

Turistična borza in sejem počitnic

Za nami je že jubilejna, 40. mednarodna turistična borza – ITB Berlin 2006, na kateri se je predstavilo več kot 10.800 razstavljavcev iz 181 držav. Globalni turistični sejem je pokazatelj potovalnih trendov, ki kažejo, da so med evropskimi turisti v porastu predvsem kratke počitnice v mesta, ki jih povezujejo nizkocenovni letalski prevozniki. Vedno več turistov kratke počitnice načrtuje in rezervira na internetu in ob tem išče tudi informacije o večjih mestnih prireditvah. Glede na to, da sem z easyJetom z brniškega letališča še zadnjič letela v Berlin in sem v poročilu nemške agencije dpa prebrala, da so Nemci Slovenijo uvrstili med manj zanimive turistične destinacije, si verjetno ne bomo odrezali velikega kosa te pogače. Tudi naš razstavni prostor na sejmu se od lanskega leta ni prav veliko spremenil. Izgledal je precej zaprto in za moj okus ne posebej vabljivo oziroma gostoljubno. Tudi tokrat smo bili razdvojeni v dveh halah, kar ponovno odpira vprašanja o povezanosti slovenske turistične ponudbe.

Konec marca pa se je končal še Sejem počitnic in plovil v Ljubljani, na katerem se je predstavila tudi revija Horizont. Ponudnikov počitnic tudi letos ni bilo prav veliko, zato pa je bilo obiskovalcev več kot lani, saj se je Gospodarsko razstavišče odločilo za brezplačen vstop, kar se je izkazalo za modro potezo. Razstavljavci so se sicer trudili pritegniti obiskovalce, pri čemer je bila najbolj uspešna Hrvaška z največjim razstavnim prostorom in Kompas, ki je ponudbo obogatil s svojimi hčerinskimi družbami. Kljub vsemu pa je žalostno, da se edinega turističnega sejma v Sloveniji udeleži tako malo predstavnikov domačega in tujega turizma, kar kaže na podcenjevalni odnos do slovenskega gosta.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Zelenortski otoki - skok v poletno pravljico       

  Madagaskar - stičišče Afrike in Azije        

  Peru - skrivnostna kultura Chavin  

  Zambija - rafting na reki Zambezi 

  Tunizija - arabska razglednica kontrastov 

  Intervju:

  Tomaž Vozelj na svetovnem kongresu kuharjev v Novi Zelandiji           

  Slovenija:

  S kolesom od Ptuja preko Ormoža do Ljutomera  

  Mehika:

  Letovišče One & Only Palmilla na polotoku Baja California          

  Kolumni         

  Literarni info    

  Tuje novice     

  Letalske novice     

  Novice doma  

  Od tu in tam …

  Slovenija:

  Golf igrišča so odprla zelenice 

  Denar:

  Izguba ali kraja plačilne kartice

  Hrvaški mediteran vabi            

  Carinske pasti za turiste          

  Turistični trendi na ITB 2006     

  Evropska mesta:

  Milano -          

  Zdravi na poti:

  Malarija, meduze, klopi           

  Avtomobilizem:

  Hibridna Ženeva 2006

  Na liniji:

  Novi navigacijski sistemi        

  Nasveti:

  Varnost v Latinski Ameriki      

  Dosje turističnih agencij           

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije