Horizont #48 - FEBRUAR 2006


Uvodnik

»Sovražnikov iz Evrope že dolgo ni več, pojavila pa se je precej resnejša nevarnost, proti kateri orožje nič ne pomaga: Bin Laden. Strokovnjaki za mednarodne odnose iz Al Khaide so vedno polni domislic. Potem ko so kaznovali Američane, Špance in Britance, bo čisto primeren trenutek, da se maščujejo še kakemu malopridnemu novincu. Le zakaj ne bi bila to Slovenija? Še posebno zdaj, ko so se naši modri voditelji odločili, da bomo tudi fizično sodelovali v vojaškem vzgajanju Srednjega vzhoda.«

Janin Klemenčič, popotnik

 

Bo pust pregnal zimo?

Prva tema letošnje prve številke revije Horizont, s katero odkrivamo svet, so pustovanja doma in po svetu. »Etno turizem« vedno bolj pridobiva na pomenu in tega se zavedajo tudi organizatorji pustnih norčij. Kurenti vabijo na Ptuj, lauferji v Cerkno … Maribor in Ljubljana prirejata karnevalsko noč. V sosednji Reki bo ves februar pustno obarvan, saj se poleg opatijskega pustnega vrveža pristaniška Reka vedno bolj uveljavlja na koledarju evropskih pustnih rajanj. Popeljali vas bomo tudi skozi zgodovino in sedanjost beneških pustnih mask. Za ljubitelje eksotike velja vabilo v Rio de Janeiro in Trinidad Tobago.

Med uporabnimi vsebinami smo povezali First Minute počitnice in ponudbo hitrih kreditov bank z obrestnimi merami za plačila počitnic. Za pobeg pred strupenim mrazom smo pripravili nekaj napotkov za zdravo savnanje in pojasnili različne tehnike.

Ob 250. obletnici legendarnega virtuoza Mozarta smo obiskali Salzburg. Med svetovnimi mesti pa predstavljamo zvezdniški Hollywood.

Med evropskimi destinacijami smo izbrali Portugalsko – deželo na zahodnem delu Pirenejskega polotoka, ki živi v mešanem ritmu preteklosti in sedanjosti. Vietnam, znan po kruti vojni iz preteklosti, pa danes slovi kot zaželen azijski turistični cilj. Z bogato kulturo, avtentičnimi etničnimi manjšinami, neskončnimi riževimi polji in Mekongom kaže mnogo različnih obrazov. V Boliviji smo se prepričali, da se kljub svoji velikosti in naravnim danostim ne more pohvaliti s turističnim izkupičkom. Še največ je popotnikov, ki so zadovoljni tudi z najskromnejšimi prenočišči in preprosto hrano, kakršno jedo domačini. Zato za  »preživetje« zadostuje že nekaj ameriških dolarjev dnevno. Obiskali smo tudi Pantanal – ekološki biser v osrčju Južne Amerike. Največje močvirje na svetu leži v osrednjem delu Latinske Amerike, na tromeji Brazilije, Bolivije in Paragvaja. Avstralija, najmlajša in najmanjša celina, pa nas je očarala s skrivnostno in divjo naravo ter sožitjem med ljudmi in živalmi. Svetovljanski Sydney pa je splet narodnosti in ponosnih Avstralcev. Tu so še domorodci …

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Kolumni          

  Literarni info    

  Tuje novice     
  Letalske novice           

  Informacijska tehnologija v turizmu    

  Pustovanja na Ptuju in v Cerknem     

  Pustni karneval na Reki           

  Gremo v Savne           

  First Minute: Kako čim ceneje na morje?        

  Kulinarika: Chanoyu - japonska čajna ceremonija 

  Evropska mesta: Salzburg       
  Hoteli po svetu: Sila Evason Hideaway & Spa
  Zdravi na poti: Poškodbe s koralami in ježki   

  Avtomobilske novice                           

  Na liniji: novi digitalni fotoaparati         

  Potovalni nasveti         

  Dosje turističnih agencij           

  Vietnam - plemena na severu, kobre na jugu        

  Slovenija:

  Hitri krediti za počitnice      

  Hrvaška:

  Opatija – mondeno letovišče za zdravje in počitek

  Indonezija:

  Tempeljski kompleks Prambanan  

  Južna Amerika:

  Pantanal – ekološki biser v osrčju Južne Amerike           

  Portugalska – V ritmu preteklosti in sedanjosti

  ZDA – Hollywood mesto zvezd       

  Bolivija – Altiplano - naravne lepote in prijazni ljudje      

  Avstralija –    Avstralski bush v Darwinu

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije