Skip to main content

Francija - V osrčje Provanse

Francija - V osrčje Provanse

Zjutraj goste megle ovijajo vrhove Monts de Vaucluse, gorske verige francoskih predalp. Po serpentinasti cesti vijugamo iz Carpentrasa v višino in končno predremo meglice. Pred nami je Gordes, ena najlepših francoskih vasi. Kamnite suhogradne hiše se oprijemajo apnenčaste hribovite površine, nad njimi pa se bohotita grad in cerkev Saint Firmin. Uličice so zjutraj še prazne, le pred pekarno La Fournil de Mamie Jeanne je že vrsta čakajočih. Z vonjem po svež pečenih 'bagetah' se sprehodimo navzdol po Rue de Belvedere. Ime ulice napoveduje razgled, ki se odpre tik za vhodom v zgodovinske kleti palače Saint Firmin in pokaže celoten Luberon.

Gordes
Gordes

Med gaji oliv in vinogradi do kmečkih hiš in vinogradništev vodijo ceste, obrasle s cipresami. Julija pa očarajo še cvetoča polja sivke, ki pokrajino obarvajo v nežni lila odtenek. Z razgledišča ob vznožju hribovja Vaucluse se pokažejo slikovite hribovske vasi, ki kar vabijo h ogledu. 

Šestdeset kilometrov dolg masiv se vleče čez provinco v smeri od vzhoda proti zahodu in je s soteskami Lourmarina razdeljen na Mali Luberon na zahodu in Veliki Luberon na vzhodu. Področje je dobro prevozno, tudi z osebnim avtomobilom, in leži kakšno uro vožnje iz Marseilla ali 45 minut vožnje od Avignona. Tam pa je pokrajino, kjer ni večjih vzponov, najbolje raziskovati s kolesom ali po stari železniški progi ter na tematskih poteh z mnogimi razgledišči. Na svoj račun pa pridejo tudi ljubiteljev vina in kulinarike.

Gordes – najlepša francoska vas

Slikovite hribovske vasi Luberona kraljujejo na hribih, ležijo sredi vinogradov ali jih obdajajo polja sivke. Dobra izhodiščna točka za izlete na tem področju je šarmantni Gordes, ki tudi uradno sodi med najlepše francoske vasi in kot kakšna poročna torta stoji na skalah. V središču se v ozkih uličicah stiskajo provansalske hiše, ki objemajo grad iz 11. stoletja. Z nekaj sreče na Le Circle Republican najdeš prostor za močno kavo z najboljšim razgledom. Globoko navzdol se nato spustiš do apnenčastih kleti Caves du Palais St. Firmin, kjer so nekoč hranili olive in žito. Pred vhodom pritegne pogled Village des Bouries z značilnimi provansalskimi kamnitimi kočami. Lep sprehod, ki traja dobro uro, pripelje do znanega cistercijanskega samostana Senanque, ki si ga je prav tako mogoče ogledati. Julija, ko cveti sivka, je še posebno lepo, žal pa takrat pride tudi največ obiskovalcev.

Lourmarin
Lourmarin

 

Lourmarin, mondeni kraj z renesančnim dvorcem

Na južnih previsih Luberona privablja živahen Lourmarin s številnimi umetniškimi galerijami in butiki. Nekdanja kmečka vas se je razvila v pravcat mondeni kraj in očara z negovanim središčem in edinim renesančnim dvorcem takšne vrste v Provansi. Chateau de Lourmarin je bil v lasti različnega plemstva in je danes poln umetniških zakladov in starin. Ljubitelji literature obiščejo še pokopališče znamenitega pisatelja, Nobelovega nagrajenca Alberta Camusa, ki je tam živel in izgubil življenje v avtomobilski nesreči. V Lourmarinu se je mogoče tudi dobro okrepčati, s kosilom v restavraciji Le Numero ali na hitro s provansalskimi prigrizki in kozarcem vina v Cafe Gaby na ljubkem trgu Place de l'Orneau.

Luberon
Luberon

Pokušina vina in sprehod po tržnicah

Vino, oljčno olje, tartufi, melone iz Cavaillona … Luberon je raj za sladokusce, ki iščejo nekaj posebnega. V AOC Luberon, AOC Ventoux in IGB Vaucluse poznavalci vina raziskujejo nova vinogradniška področja in uglajeno okušajo poletni rose ali močnejši rdeči cuvee. V Chateau Fontvert v Lourmarinu je mogoče poskusiti tudi bio vino in se v Chateau de Verrerie v Puget-sur-Dance udeležiti vodene ture s someliejem. Cene niso pretirane, zato se vinskim užitkom ne gre odreči. Zanimiva je tudi vinska učna pot pri Auretu. V kombinaciji z dragocenimi tartufi je mogoče vinski sok okušati tudi v Maison de la Truffe et du Vin v Menerbesu, skupaj z razgledom na Petit Luberon.

Ljubitelje piva pa bolj privlači Les Taillades, kjer od leta 2017 obratuje pivovarna Lub, v kateri pridelujejo bio pivo. Imajo celo pivo z melono iz Cavalliona. Pri L'Etoile du delice pa velja poskusiti še melonetto (čokolado z vloženo melono) in melonin sladoled. Za s seboj je mogoče kupiti oljčno olje, ki ga prodajajo tudi na družinskem posestvu Domaine de la Royere pri Oppede in kjer imajo celo muzej olivnega olja.

Najbolj zanimive pa so slikovite tržnice z dozorelim sadjem in lokalno zelenjavo. Ob torkih zjutraj je tržnica v Goredesu, ob petkih zjutraj v Lourmarinu in ob nedeljah v Coustelletu, kjer je hkrati tudi tržnica umetniške obrti in mode. Poleti v vaseh organizirajo popoldanske tržne dni, včasih tudi z živo glasbo, pivom, vinom, sirom …

Nasadi trte
Nasadi trte in sivke

Kopanje v Sanary-sur-Mer

Po športu, kulturi in užitku v Liberonu se prileže še oddih na plaži ob bližnjem Sredozemskem morju. Uro do uro in pol časa vzame vožnja do simpatičnega kopališkega naselja Sanary-sur-Mer. Tam je mogoče najeti tudi ugodna počitniška stanovanja, se sprehoditi po tržnici ob dolgi aleji platan in si kuhati sam. Ob tem v pristanišču s pisanimi čolni lahko kupiš še sveže ribe. Za lep fotografski motiv pa si je treba privoščiti kosilo v restavraciji Hotel de la Tour tik ob pristanišču, kjer za ploščo z morskimi sadeži odšteješ 23 evrov. Še pred kosilom pa se velja podati na stolp in uživati v razgledu. Splača se obiskati tudi veliko sredino tržnico, ko postavijo več kot 300 stojnic, na katerih prodajajo kulinariko, obleke, marseillsko milo in druge spominke. Pozno popoldne pa je najbolje sesti v bar na plaži in v vetru opazovati veščine kitesurfarjev.

Luksuzna počitniška hiška
Luksuzna počitniška hiška