Horizont #45 - NOVEMBER 2005


Uvodnik

»Vsake toliko se prikažejo ogromni valovi, jadrnica divje zasurfa po vodni strmini in se spusti v brezno, kot da je konec sveta. Zaprem oči in čutim, da smo dosegli dno, upam, da bo NKE zmogel obdržati jadrnico v smeri, razpenjena voda me dvigne od palube, vendar sem dovolj na kratko privezan, da tam tudi ostanem … Za nami pa se v mesečini že svetlika nov greben vala … To je preveč za mojo utrujeno glavo. Ves pretresen se zvlečem v kokpit, kjer zaspim zvit v klobčič.«

Andraž Mihelin in Kristian Hajnšek med solo jadranjem na Transat 6.50 2005

 

 

Novo leto v velemestih in na snegu

Kljub »pomladnim« temperaturam konec oktobra so slovenski smučarski centri pripravljeni na prihajajočo zimsko sezono. Veseli dejstvo, da prenavljajo ponekod že zastarele žičniške naprave in širijo spisek dodatne ponudbe, ki je v preteklosti na slovenskih smučiščih najbolj šepala. Za sneg se ni bati, saj se tudi zasneževalni sistemi nezadržno širijo.

Pripravili smo vam osnovne informacije o možnostih praznovanj in božičnih nakupov v velemestih, kot so Dunaj, Berlin, Budimpešta, Praga, Pariz, Barcelona in New York.

V kar sedmih reportažah pa vas bomo najprej popeljali na Irsko – v smaragdno deželo piva in glasbe. Glavno mesto Kitajske doživlja turistični »boom«. V velikem cesarskem mestu Pekingu, ki bo leta 2008 gostilo olimpijske igre, živi 14 milijonov ljudi, ki se vozijo z devetimi milijoni koles in imajo 1,2 milijona avtomobilov.

V oazo pokrajine Šan, ki leži na severovzhodu države Mjanmar, bolj znane pod imenom Burma, nas bo popeljal Boštjan Kerbler. Šani so po tem, ko je Mjanmar v drugi polovici devetdesetih let odprl svoje meje, začeli na območjih, dostopnih za tujce, razvijati turizem, ki lokalnemu prebivalstvu omogoča dohodek in stik z zunanjim svetom. Odkrivamo tudi Aljasko – zadnjo mejo in deželo skrajnosti ter neskončno prostranstvo, ki ga omejuje le ledeni ocean in kilometri cest, ki se sredi ničesar ustavijo.

Kerala – dežela peščenih plaž in kokosovih palm se razprostira med Arabskim morjem in Zahodnimi Gati na skrajnem jugu indijske podceline. V očeh mnogih Indijcev in tudi popotnikov predstavlja lepši, nekoliko bolj civiliziran del Indije. Janin Klemenčič pravi za srednjeveški Katmandu, da je temen, umazan in zmeden, a neustavljivo privlačen ter osupljiv. Za ljubitelje morskih globin s sliko in besedo odkrivamo čare podvodnega sveta Filipinov.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

 

 

  Vsebina

  Kolumni          

  Literarni info    

  Tuje novice     

  Letalske novice           

  Intervju:

  Z jadrnico od Francije do Brazilije      

  Ponudba smučišč v Sloveniji   

  Denar: Zavarovanje odpovedi potovanj          

  Kulinarika: Okus po Karibih  

  Evropska mesta: Hastings – obmorsko mesto 

  Zdravi na poti: Prehrana na potovanjih

  Avtomobilske novice                          

  Na liniji: novi digitalni fotoaparati        

  Potovalni nasveti        

  Dosje turističnih agencij        

   

  Podvodni svet Filipinov    

   

  Božič in silvestrovanja:

  Praznovanja v velemestih    

  Hoteli po svetu:

  Adlon Kempinski v Berlinu            

  Indija:

  Kerala – peščene plaže in kokosove palme           

  Nepal:

  Srednjeveški Katmandu    

   

  Irska – dežela piva in glasbe         

  Mjanmar – v oazi pokrajine Šan     
  Aljaska - zadnja meja           
  Peking – veliko cesarsko mesto  

   

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije