Skip to main content

Sabino Sobočan je povabil francoski predsednik Macron

Sabino Sobočan je povabil francoski predsednik Macron

sabina sobocan
Francoski predsednik Macron je povabil direktorico podjetja Varis Lendava Sabino Sobočan

Pravkar ste se vrnili iz Francije in se odzvali na osebno povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Kaj ste počeli v Elizejski palači?

Tako je. Obiskala sem Pariz, saj sem prejela osebno povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona na podpis deklaracije za podporo večje enakosti spolov na delovnem mestu. Ogledala sem si tudi Elizejsko palačo in mesto ljubezni – Pariz.

Tudi sicer veliko potujete po Evropi …

Drži. Veliko mojih potovanj je službenih, saj največ sodelujemo z Avstrijo, Nemčijo in Švico. To so naši trije glavni evropski trgi. Rada pa potujem tudi s svojo družino. Med korono je bilo teh potovanj sicer manj, a so zdaj otroci že tako veliki, da že lahko obiščemo tudi bolj oddaljene kraje. Tujina nam vedno daje nova doživetja, izkušnje, rodijo pa se tudi nove ideje, ki jih potem včasih vkomponiram v delo.

Varis se uvršča med najboljše proizvajalce v Evropi.

Gotove kopalnice izdelujemo že več kot 45 let. Ponosni smo, da se uvrščamo med top proizvajalcev v Evropi. Predvsem smo veseli, da s temi posebnimi izdelki opremljamo tudi hotele najprestižnejših hotelskih verig, kot so Sheraton, Hampton by Hilton, Motel One, Intercity, Novotel, Holiday Inn, Novum in Premier Inn. To je za nas res izjemen dosežek.

sabina
Sabina Sobočan, direktorica podjetja Varis Lendava, pred slovenskim pavilijonom na Expo v Dubaju

Pri vas je zaposlenih več kot 250 ljudi, veliko sodelavcev prihaja iz drugih držav. 

Res je. Smo multikulturni. Ker imamo sedež podjetja v Lendavi, torej v neposredni bližini madžarske in hrvaške meje, je naša struktura zaposlenih že tradicionalno multikulturna. Zaposlujemo tudi sodelavce in sodelavke iz številnih drugih, bolj oddaljenih držav. Bogastvo kultur in spolov je zato izjemno cenjeno. Spodbujamo sodelovanje na vseh ravneh in med oddelki. Ravno naši mešani timi prinašajo številne prednosti: večjo raznolikost idej in rešitev, širše razumevanje potreb trgov in poslovnih partnerjev. Vsi skupaj tvorimo eno veliko Varis družino.

sobocan
V Dubaj se je odpravila skupaj z žensko delegacijo v okviru Združenja manager

Kako pa je bilo delati med korono, glede na to, da je vaš glavni trg tujina? Je bila to za vas ovira?

Treba je poudariti, da so bile razmere otežene. Organizirali smo testiranje zaposlenih, da je proizvodnja lahko delovala s čim manj motnjami in da smo preprečili možnost širjenja okužb. Svojevrsten izziv so predstavljale poti v tuje države. Predvsem zaradi vseh omejitev. Naš glavni trg je nemški, kamor smo pogosto potovali in sodelavci znajo povedati marsikatero prigodo. Veliko nam je pomagala iznajdljivost. Ko danes pomislimo, kako smo v pandemiji potovali, se kar nasmejemo. Smo pa vse zmogli in delovali, kolikor je bilo mogoče nemoteno. Pri nas namreč sledimo miselnosti, da se vse da in da težav ni, so samo izzivi.

Kam pa še drugače radi potujete?

Največkrat obiščem evropske države, kot so Nemčija, Francija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, Španija, rada zavijem tudi čez lužo, in sicer v severno Ameriko ter v azijske države.

sobocan
Obiskala je mesto ljubezni – Pariz

Obiskali ste tudi Dubaj, in si ogledali Expo

Obisk v Dubaj je bil posloven, hkrati pa sem videla veliko novega in prejela cel kup novih idej, spoznala nove ljudi in stkala nove poslovne vezi. Tja sem se odpravila skupaj z žensko delegacijo v okviru Združenja manager. V slovenskem paviljonu je potekala tudi okrogla miza na temo digitalizacije in vloge žensk v gospodarstvu. Tudi Expo je bil čudovita izkušnja različnih kultur na enem mestu. Veliko znanja, napredka, inovativnosti, razgibanosti, ki ji lahko doživiš v multikulturni napredni državi.

V Dubaju smo se podali tudi v Dubai Mall, to je eno največjih nakupovalnih središč na svetu. V novem delu so me med drugim navdušile prestižne toalete. Ostale kolegice so se začele smejati, ko sem dejala, da imajo fuge med ploščicami zelo slabo narejene, in to kljub temu, da je bila kopalnica vrhunska.

tenerife

Kakšni so vaši načrti za potovanja v bližnji prihodnosti?

Najbolj si želimo, da bi z družino lahko za nekaj dni pobegnili na toplo. Žal za vse te malo bolj oddaljene cilje nimam dovolj časa, saj sem preveč vpeta v poslovne procese. V Varisu imamo namreč 250 zaposlenih, kar pomeni skrb za plače tisoč oseb vključno z njihovimi družinski člani, ki imajo prednost pred potovanji in mojim prostim časom. Z njimi namreč preživim večino svojega dneva, zato so tudi oni na neki način moja druga družina. Upam pa, da bomo z mojo primarno družino kmalu odpotovali nekam na lepše.