HORIZONT # 239 - FEBRUAR 2022


UVODNIK

»Ko obiščeš potapljačice ama v mestu Osatsucho, v prefekturi Mie na jugovzhodnem delu polotoka Honshu, doživiš povsem novo obliko japonske sproščenosti. Takšne, ki se je razvila iz prastarega poklica, povezanega z naravo. Potapljanje in iskanje školjk je tam ženski posel, to na Japonskem že od nekdaj verjamejo. Ženske naj bi imele podkožno maščobno tkivo, ki jih varuje pred mrzlo vodo, zato bolje prenašajo nizke temperature pod vodo. Moški pa imajo več moči za težke ribiške mreže, zato se je ta delitev dela v japonskih vaseh zakoreninila že daleč nazaj.«     

Osatsucho, polotok Honshu, Japonska

 

Na pot z veljavnim covidnim potrdilom

V Evropi od so 1. februarja veljavnost covidnega potrdila znižali z dvanajstih na devet mesecev. Kdor na to ni pozoren, lahko na potovanju doživi neprijetna presenečenja. Da imajo potrdila krajšo veljavnost, je zabeleženo tudi v covidnih aplikacijah. Tako na primer tisti, ki so se cepili pred 10. majem 2021 in niso prejeli poživitvenega odmerka in prav tako pozneje niso zboleli za virusom, da bi dobili potrdilo o prebolevnosti, nimajo več veljavnega covidnega potrdila. V naslednjih tednih bo tako več ljudi izgubilo status cepljene osebe. Tisti, ki so na primer drugi odmerek cepiva prejeli konec lanskega junija, pa se jim bo potrdilo izteklo marca. To pa lahko na potovanjih privede do neljubih zapletov.

A kljub vsem zapletom v leto 2022 zremo optimistično. Zdi se, da bo omicron odnesel pandemijo in bomo znova lahko zaživeli bolj sproščeno. Nekatere države omejitvene ukrepe že odpravljajo, druge jih najverjetneje še bodo. Prav zato je morda zdaj pravi čas, da za poletni čas načrtujemo potovanja, ki smo se jim tako dolgo odpovedovali, in izkoristimo popuste, ki so na voljo za zgodnje rezervacije, a hkrati ne pozabimo skleniti zavarovanja za morebitno odpoved.

Upajmo, da vam bomo pri vaših odločitvah pomagali tudi z reportažami iz hrvaške Istre, italijanskih Dolomitov in grških Aten. Za željne avantur smo se podali tudi v Bolivijo in med japonske nabiralke školjk. Ljubitelje eksotike pa v prilogi vabimo na sanjske počitnice na Maldive, Mavricij, Kubo, na Florido in Novo Zelandijo.

Silverka Lesjak Klapš

   

  Vsebina

  Grčija - Atene z Akropole
  Indonezija - Projekt nove prestolnice Nusantare
  Bolivija v bližini neba        
  Japonska - Ama školjkarice, ki se potapljajo na dah     
  Italija - Smuka v sončnih Dolomitih          
  Hrvaška: Na tartufe v Livade in po razglede v Oprtalj  
  Priloga: Na sanjske počitnice

  Nasveti:
  Več okoljske ozaveščenosti na potovanjih   
  Kako do zdravljenja v tujini 
  Kolumna

  Izleti po Sloveniji:
  Zakladi Trnovskega gozda  
  Domače in turistične novice

  Znani na poti:
  Tina Naraglav, Acron

  Tujina:
  Hoteli po svetu          
  Od tod in tam
  Turistične novice iz Hrvaške 
  Turistične novice iz Nemčija 
  Turistične novice iz Avstrija 
  Z vlakom na poti                   
  Letalske novice         
  Križarjenja     
  Zanimivo       
  Varni na poti  
  Zdravi na poti

  Kulinarika:
  Sladkorni trs  

  Na liniji:
  Avtomobilske novice
  Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije    
  Bralci bralcem Horizonta … 
  Dosje turističnih agencij        

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije