Horizont #43 - SEPTEMBER 2005


Uvodnik

»Največ prednosti sem si nabral z disciplinirano vožnjo proti koncu dirke, ko je že bilo jasno, da bom zmagal. Kljub temu da bi lahko upočasnil vožnjo in si dal malo duška, sem do konca pritiskal na pedale. Po prihodu v cilj je bila krajša razglasitev zmagovalca, nato pa sem odšel spat oziroma bolje rečeno dremat, saj prav dobro spati nisem mogel še štirinajst dni po dirki.«

Jure Robič, ultramaratonski kolesar, zmagovalec zadnjih dveh dirk čez Ameriko

Popotniška jesen vabi
Letošnje poletje nam jo je pošteno zagodlo. Po ekstremno vročem juliju je več kot polovico avgusta deževalo. Upajmo na podaljšano indijansko poletje tja do kostanjev sredi oktobra. In kje ste preživeli letošnje počitnice? Po anketi z naše spletne strani ste se tradicionalno odločali za Hrvaško. Petina je odkrivala lepote in ljudi Turčije, Tunizije in Egipta. V Španijo, Italijo in Francijo se je podalo 13 odstotkov vprašanih, prav toliko vas je odšlo čez lužo v Združene države Amerike in na Karibe. Zanimivo je tudi to, da je dobra desetina anketiranih obiskala druge kontinente, raste pa zanimanje za nove destinacije v jugovzhodni Evropi. Žal je bilo za počitnice v Sloveniji nekoliko manj zanimanja.

Času primerno vam tokrat ponujamo v branje in na ogled podzemne jame Slovenije, ki jih lahko obiščete v vsakem vremenu. Popeljali vas bomo na vikend izlet s kolesom po Pohorju in vas seznanili z zavarovanji, ki vam jih za nezgode v prostem času ponujajo izdajatelji plačilnih kartic. Predstavljamo vam tudi tri evropska mesta; bližnje Benetke in Dunaj ter festivalski Edinburg. Za prijatelje navtike in morja smo opisali južno jadransko turo od Splita do Splita z receptom za okusnega kovača s krompirjem. Glede na to, da ste nas zasuli z vprašanji, kam in kdaj potovati na druge kontinente predvsem zaradi vremenskih in deževnih obdobij, smo pripravili pregled jesenskih destinacij z informacijami o monsunskih, vetrovnih in temperaturnih razmerah.

S pomočjo naših sodelavcev in njihovih fotoaparatov smo bili v glavnem mestu Laosa Vientiane in pod slapovi Iguazu na tromeji med Argentino, Brazilijo ter Urugvajem. Janin se je v indijski puščavi sprehajal skozi zgodovino Jodpura iz časov nastanka velikih epskih pesmi, Ramajane in Mahabharate. Naša lektorica Nina pa je bila v Ugandi, kjer je obiskala »posvojenko«. Pomagala je tudi pri delu Edirise, organizacije, ki se ukvarja s šolstvom, informiranjem, umetnostjo in sponzoriranjem otrok.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Kolumni         

  Literarni info 

  Tuje novice    

  Letalske novice           
  Novice doma  
  S kolesom po Pohorju
  Denar: Zavarovani s plačilnimi karticami         

  Kulinarika: Izročilo furlanske kuhinje         

  Hotel Jezero v Bohinju

  Hoteli po svetu: Lapa Palace v Lizboni 
  Evropska mesta: Edinburg     

  Zdravi na poti:
  Zdravljenje potovalne diareje             

  Jesenske destinacije – z dežja pod kap          


  Avtomobilske novice                          

  Na liniji: novi digitalni fotoaparati        

  Potovalni nasveti          
     

  Pisan svet slovenskih podzemnih jam          

  Intervju:

  Jure Robič: »Maratonsko kolesarstvo je moje življenje«
  Italija

  Benetke – romantično mesto na vodi     

  Hrvaška:

  Z jadrnico od Splita do Splita         

  Fotoreportaža:

  Jodhpur v veliki indijski puščavi     

   

  Avstrija – Dunaj, očarljivo velemesto        

  Laos – socialistična prestolnica, ki to več ni         

  Argentina – Mavrica pod Iguazujskimi slapovi                                     

  Uganda – Mzungu, give me money

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije