Skip to main content

Cene testiranja v evropskih državah

Cene testiranja v evropskih državah

Za povratek v Slovenijo osebe, ki niso cepljene, potrebujejo negativni izvid testiranja na koronavirus. Ta pa v nekaterih evropskih državah ni prav poceni. V eni izmed njih štiričlanska družina za testiranje lahko zapravi tudi nekaj manj kot 600 evrov. Ponekod pa je teste mogoče opraviti tudi brezplačno.

Zaradi pandemije so potovanja povezana z določenimi omejitvami, med katere ob prehajanju meja sodi tudi predložitev negativnega izvida testiranja za osebe, ki niso cepljene ali virusa še niso prebolele, in to ne glede na to, ali potujete z letalom, vlakom ali osebnim vozilom. Medtem ko je večina odraslih že cepljenih, večina otrok, starejših od 12 let, cepiva še ni prejela. Zato je treba, ko se odpravljamo na potovanje, misliti tudi na to, da se bodo morali starejši otroci testirati.

Koliko denarja je treba plačati za opravljanje certificiranega testiranja, je odvisno od cen v državi, kamor potujemo. Za zdaj je testiranje na voljo brezplačno le na Danskem, na Nizozemskem in v Avstriji. Na Danskem in Nizozemskem je to še v avgustu veljalo ne le za antigenske teste, temveč tudi za teste PCR. Brezplačno testiranje so omogočali tudi tujim turistom. Sicer pa ponudniki testiranja ponekod za svojo storitev zaračunavajo tudi dokaj zasoljene cene. Štiri države EU so postavile zgornjo mejo, koliko ponudniki največ lahko obračunajo za testiranje, zato se v nekaterih državah EU cene precej razlikujejo.

Načrtujete testiranje

Testiranje na letališčih je lahko precej drago. To na primer dokazuje Finska, kjer antigenski test na letališču v Helsinkih stane kar 179 evrov. Družine sicer prejmejo količinski popust. Če se testirata dve osebi, zaračunajo 149 evrov na test, pri testiranju petih oseb pa ceno znižajo še za deset evrov. PCR-test je še dražji in na letališču stane 265 evrov. Tisti ki rezultate PCR-testa potrebuje zelo hitro, pa zanj plačajo kar 300 evrov. Cenejše testiranje pa je mogoče opraviti na klinikah Aava in rezultate nato prevzeti na servisni točki na letališču.

Glede testiranja pred povratkom v domovino se je dobro pozanimati pravočasno, saj si s tem lahko občutno znižamo stroške in zagotovimo primeren termin, ki ga je ponekod treba rezervirati vnaprej. Termin testiranja ne sme biti prezgoden in tudi ne prepozen, kajti testi veljajo le 48 oziroma 72 ur.

O cenah testiranja v posameznih evropskih državah pišemo v reviji HORIZONT september 234

Preberi več

Deli objavo