Skip to main content

Portugalska - Setúbal, skrit dragulj pred vrati Lizbone

Portugalska - Setúbal, skrit dragulj pred vrati Lizbone

Polotok Setúbal: Skrit dragulj pred vrati Lizbone

V Mercado do Livramento v Setúbalu se obiskovalcem začnejo cediti sline. Seveda, če imajo radi ribe. Ponujajo namreč sveže trske, hobotnice, morske jezike, brancine, orade, sardele, tudi rake, ostrige in strah vzbujajoče temne mečarice. Vse prihaja sveže na krožnike iz zaliva pred Setúbalom, zatrjuje ena izmed prodajalk. Nikjer drugje na Portugalskem ne dobiš boljše ribe. Njeni reklami res ni težko verjeti.

Naravni rezervat Serra da Arrábida
Naravni rezervat Serra da Arrábida

Setúbal je bil še pred nekaj desetletji najpomembnejše ribiško pristanišče na Portugalskem in tako dobro založeno ribiško tržnico, kot jo imajo v Setúbalu, težko najdeš drugje.

Mercadu do Livramento z vonjem, hrupom in živžavom daje vedeti, da gre za izjemno priljubljen prostor. Zdi se, kot bi bilo tam kar celo mesto. Sosedje se med seboj razgreto pogovarjajo, lastniki restavracij poskušajo barantati za ceno ribe. Ribje stojnice so del ogromne tržnice med pristaniščem in starim mestnim jedrom, kjer prodajajo tudi meso, sadje, zelenjavo in regionalne vrste sirov, vina in medu. Ob strani so nanizane majhne kavarne in restavracije.

Tujci redko zaidejo v Setúbal

Zgradba v slogu art decó iz leta 1930 je znotraj okrašena z značilnimi portugalskimi stenskimi ploščicami s poslikavami. Ameriški časopis USA Today je Mercado do Livramento razglasil celo za najboljšo tržnico na svetu. Toliko bolj nenavadno se zdi, da ne srečaš skoraj nobenega turista, ki bi se s fotoaparatom v roki podal na lov za pisanimi motivi. Tržnica je najboljši primer tega, da celo v priljubljeni počitniški državi, kot je Portugalska, še obstajajo kraji, ki veljajo za skrivni namig za obiskovalce. Še bolj presenetljivo pa je, da je ta regija tik pred vrati Lizbone.

Ermida da Memória iz 15. stoletja
Ermida da Memória iz 15. stoletja

Morda Setúbal poznajo vsaj nogometni navdušenci, kajti gre za dom svetovno znanega trenerja Joséja Mourinhoa. Tuji turisti pa za polotok Setúbal na jugu portugalske prestolnice slišijo bolj redko. Ob tem je treba za obisk prečkati le 17 kilometrov dolg most Vasco da Gama, ki prečka reko Tejo in velja za drugi najdaljši most v Evropi. Umirjeno pristaniško mestece Setúbal na drugi strani polotoka leži le 50 kilometrov od Lizbone.

Mestu so bogastvo prinesli predvsem pomorščaki in tam zgradili nekaj razkošnih prič preteklosti. Je pravi arhitekturni okras s starimi mestnimi palačami, sanjavimi trgi s kamnitimi vodnjaki in ozkimi uličicami. Ploščice na pročeljih hiš pa žarijo v odtenkih rumene, roza in modre barve.

Frančiškanski samostan Convento de Jesus iz leta 1492 velja za prvo zgradbo na Portugalskem, ki so jo postavili v posebnem manuelinskem slogu. Danes je v njem mestni muzej in na ogled sakralna umetnost iz 15. stoletja. V Casa da Baía, v hiši ob zalivu, arheološke najdbe pričajo o dveh tisočletjih mestne zgodovine. Visoko nad mestom kraljuje mogočna utrdba São Felipe iz 16. stoletja.

Strme skale in odtisi dinozavrov

Od presunljivega gradu pogled sega na Atlantik in obalno hribovje Serra da Arrábida, ki se spušča strmo proti morju. Naravni park je pravi raj za pohodnike in kolesarje na gorskih kolesih. »Večina obiskovalcev Lizbone sploh ne ve, kaj zamujajo«, pravi Fernanda, medtem ko Amandio džip krmili po težko prehodnem terenu obalnega hribovja. Zakonca dobro poznata to območje. Že leta ponujata izlete v Serra da Arrábido. Danes nas prevažata na skrajni jugozahod polotoka do rta Espichel.

Sesimbra
Sesimbra

Po kratkem pohodu naša skupinica prispe do strmih skal, ki padajo z višine skoraj 170 metrov v morje. Fernanda poklekne in pokaže ogromno, ovalno vdolbino v apnenčastih tleh. »Ribiška legenda pravi, da so to sledi mule svete device Senhora do Cabo. V resnici pa gre za odtise stopal, ki so jih tam pred okoli 150 milijoni let pustili do 30 metrov veliki dinozavri,« razloži.

Paleontologi portugalskega centra za geološko in prazgodovino CPGP so v okolici našli še 614 odtisov. Po navedbah raziskovalcev je to največje število dinozavrovih odtisov iz obdobja krede na Portugalskem. Nedaleč stran stoji markantni svetilnik iz leta s 1790. Prvi svetilnik pa so na tem mestu postavili že leta 1430.

Članek lahko v celoti preberete v reviji Horizont junij št. 231