Skip to main content

German.Local.Green - Trajnostno v mestu in naravi

German.Local.Green - Trajnostno v mestu in naravi

Nemške metropole z okolico tudi med pandemijo ponujajo veliko možnosti za trajnostne počitnice v naravi v kombinaciji z obiskom mest. V tematskem področju Green kampanje German.Local.Culture. predstavljamo prav to vznemirljivo združevanje dejavnosti v mestu in naravi. Popotniki v nemških mestih se tako lahko naužijejo tako kulturne zgodovine in mestnega utripa kot tudi prostranih parkov in zelenih površin. Le lučaj od mesta obiskovalce čakajo rekreacijska območja. Povezovanje urbanih središč in podeželja – vključno s kakovostno ponudbo mobilnosti – počitnicam v Nemčiji daje dodano vrednost: gostje lahko prenočujejo v mestu in odkrivajo naravne lepote v okolici ali pa počitnice na podeželju popestrijo z mestnimi izleti.

Ettal, sprehod na pomolu
Ettal, sprehod na pomolu © DZT/ Julia Nimke

 

Sprostitev in doživetja v nemških gozdovih

Nemčija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi – gozdovi pokrivajo skoraj tretjino države. Od Porurja do Sauerlanda, od Kölna do Eifla ter na območju Porenja in Taunusa – od urbanega okolja do narave je pot pogosto kratka. Ljubiteljem narave so tako na voljo številne možnosti: Kdor si želi sprostitve, si lahko baterije napolni v gozdu, kdor je bolj pustolovskega duha, pa lahko raziskuje naravo na poti med krošnjami ali v gozdnem adrenalinskem parku. Gozdni muzeji in informacijska središča narodnih parkov obiskovalcem ponujajo koristne napotke in informacije. Gozdni vodniki in rangerji v številnih gozdnih regijah goste popeljejo v skrivnostni svet gozda, tako da lahko čisto od blizu spoznajo življenje v tem čarobnem habitatu.

Reke in pečine

Približno tretjina nemškega ozemlja je pod posebno zaščito kot naravna krajina državnega pomena. Odgovorno in skrbno ravnanje z naravnimi bogastvi popotnikom omogoča povsem avtentično doživetje. Nekatere geografsko značilne zanimivosti, kot so rečni bregovi ali pečine, so povezane z miti in legendami, zato jim mnogi pripisujejo poseben pomen. Primeri so kamnita formacija iz peščenjaka Externteine v Vestfaliji, pot Himmelsweg pri mestu Nebra – kjer je bil najden svetovno znan nebesni disk iz bronaste dobe –, in neolitski kamniti grobovi v Everstorfer Forstu v Mecklenburgu. Že stoletja obiskovalce navdušujejo tudi pečine iz peščenjaka v narodnem parku Saška Švica pri Dresdnu. Tu ekološki vizionar Sven-Erik Hitzer obmejno mesto Schmilka spreminja v trajnostno počitniško vasico.

Sankt Peter-Ording, počitek na sipinah na plaži © DZT/ Julia Nimke
Sankt Peter-Ording, počitek na sipinah na plaži © DZT/ Julia Nimke

 

Bosi po Waddenskem morju

Prostrano Waddensko morje v Severnem morju predstavlja največje povezane muljaste plitvine na svetu. Ko se voda med oseko umakne, lahko obiskovalci v spremstvu strokovnjakov bosi raziskujejo to edinstveno pokrajino in spoznavajo njene prebivalce: rakovice, peščene črve in školjke srčanke ter številne vrste ptic. Obiščete lahko tudi Halligen – majhne poseljene močvirne otoke, ki so ob nevihtah delno poplavljeni in se zato ponašajo z edinstveno floro. Iz severnonemških metropol, kot sta Hamburg in Bremen, je obala Severnega morja na dosegu roke.

Dagebüll, Vadensko morje © DZT/ Julia Nimke
Dagebüll, Vadensko morje © DZT/ Julia Nimke

 

Trajnostne nastanitve

Počitniška dežela Nemčija svojim gostom ponuja več kot 1.000 certificiranih trajnostnih nastanitev in restavracij. Širok nabor trajnostnih nastanitev sega od kampov in tradicionalnih gostišč vse do luksuznih hotelov. Trajnostne nastanitve odlikujejo skrbna raba virov, trajnostna gradnja, regionalna kuhinja ter dostojni delovni pogoji za zaposlene in dober odnos do lokalnega prebivalstva.

Pohodniška pot Baldeneysteig © Dennis Stratmann
Pohodniška pot Baldeneysteig © Dennis Stratmann

 

Kampiranje z družino

Spanje v šotoru ali mobilni hišici v objemu narave je pravo doživetje tudi za otroke. Številni nemški kampi so posebno prijazni družinam, saj ponujajo posebne atrakcije za otroke in mladino ter pester animacijski program. Na voljo so raznovrstne dejavnosti za vso družino: od jahanja ponijev in pustolovskih igrišč do šole jadranja in večernih predstav. V pestri ponudbi kampov boste gotovo našli pravega za vaše naslednje družinske počitnice; najsi bo to na obali Baltskega morja v kampu Rosenfelder Strand Ostsee Camping ali v bujnih gozdovih Extertala na počitniški kmetiji Buschhof, ki ima celo lasten majhen živalski vrt.

Naravni rezervat Halde Rheinelbe © Ravi Sejk
Naravni rezervat Halde Rheinelbe © Ravi Sejk

 

Lahkih nog po Porurju - Svež zrak in insajderski nasveti lokalcev

V številnih ustvarjalnih četrteh na nekdanjem premogovniškem območju regije RUHR zdaj lahko najdete sodobne kavarne in bare ter ateljeje in oblikovalske delavnice. Vse v znamenju upcyclinga in individualnega dizajna. Regijo odlikuje edinstven preplet starega in novega, tradicionalnega in sodobnega. Industrijsko kulturo kulturo tu lahko spoznate iz prve roke na ogledih nekdanjih premogovnikov, jeklarn in drugih spomenikov povsem drugačnemu času. Porurci imajo celo festival, posvečen industrijski preteklosti tega območja: ExtraSchicht. Enkrat letno se na neverjetnih zgodovinskih prizoriščih odvijajo koncerti v živo, gledališke in plesne predstave, slami (pesniški dvoboji in literarni večeri) in še veliko več – tako Porurci obiskovalce z vsega sveta ozaveščajo, da so še pred nekaj leti tukajšnji ljudje trdo garali. Zanimivosti, kot so zapuščene železniške proge in kanalske poti, je najbolje raziskovati s kolesom – brez zastojev in stran od prometa.

Oberhausen-Sterkrade, pogled na rudarski kompleks Zeche © Dennise Stratmann
Oberhausen-Sterkrade, pogled na rudarski kompleks Zeche © Dennise Stratmann

 

Odkrijte Halden, porursko gorovje z bogato zgodovino. Ta spomenik rudarstvu je zdaj zelen in prepreden z urejenimi pohodniškimi potmi. Na vsakem koraku se skriva kakšna zgodovinska ali naravna znamenitost, predvsem pa lahko tam končno pobegnete v mir in naravo in svobodno zadihate. Čaka vas urbano pohodništvo na obrobju mest ali v slikovitih mestih samih, predvsem pa dih jemajoči razgledi! Če radi skrenete z uhojenih poti, stran od množic turistov, je najbolje, da se za nasvet obrnete kar neposredno na odprte prebivalce te raznolike regije. Z njimi lahko pogovor začnete zlahka in kjerkoli – v trafiki, restavraciji ali ko po regiji potujete s kolesom ali vlakom. V tradicionalnih porurskih točilnicah trinkhallen pa ne dobite le nasvetov, ampak tudi kaj sladkega in steklenico lokalnega piva za na pot.

Nemška turistična organizacija

DZT