Skip to main content

Klimtova Dama s pahljačo po stoletju znova na Dunaju

Klimtova Dama s pahljačo po stoletju znova na Dunaju

Na posebni razstavi dunajskega muzeja Belvedere je že na ogled eno zadnjih del Gustava Klimta. Zaradi turbulentne zgodovine slike je morala Avstrija za njeno izposojo lastniku zagotoviti imuniteto za čas trajanja razstave.

Kmalu po smrti največjega dunajskega secesijskega umetnika Gustava Klimta (1862–1918) so v njegovem ateljeju posneli fotografijo, na kateri je vidno slikarsko stojalo z dvema slikama. Ena je 'Dama s pahljačo' in druga nedokončana 'Nevesta'. Medtem ko je 'Nevesta' že dolga leta na ogled v Muzeju Belvedere, pa je izposoja dela 'Dama s pahljačo' velik dogodek. Delo namreč zaokroža predstavitev zadnjega življenjskega in ustvarjalnega obdobja velikega umetnika.

'Dama s pahljačo' s seboj nosi precej skrivnosti, tako glede upodobljene ženske kot potovanja slike. Klimt je pogosto upodabljal dame iz visoke dunajske družbe, vendar je za to delo najverjetneje poziral neznani model. Po zadnjih raziskavah je sliko leta 1920 za zadnjo razstavo na Dunaju posodil industrialec Erwin Böhler. Nato je slika z družino Böhler odpotovala v Švico in se z zbirateljem Rudolfom Leopoldom v Avstrijo vrnila v petdesetih letih prejšnjega stoletja. V začetku devetdesetih se je slika pojavila v Združenih državah Amerike, kjer je bila prodana na dražbi. Avstrijska država je sprožila postopek proti neznani osebi zaradi suma nezakonitega izvoza slike, vendar trgovcev ni bilo mogoče izslediti in postopek je bil ustavljen.

Razstava, namenjena zadnjemu umetniškemu obdobju Gustava Klimta, bo na ogled v Muzeju Belvedere do 13. februarja 2022.

Fotografija: Gustav Klimt, Dama s pahljačo, 1917–1918, Zasebna zbirka/Belvedere, Dunaj © Markus Guschelbauer

Preberi več

Deli objavo