Skip to main content

​​​​​​​Sejšeli – edinstveni biseri v Indijskem oceanu

​​​​​​​Sejšeli – edinstveni biseri v Indijskem oceanu

Sejšeli – edinstveni biseri v Indijskem oceanu

S Sejšelov prihaja dobra novica. Otoški raj je mednarodnim turistom znova dostopen – in to brez pogojevanja cepljenja in karantene. Pogoj ostaja le negativni izvid PCR-testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. 115 idiličnih otokov, ki ležijo približno 1600 kilometrov od afriške celine, izpolnjujejo vse klišeje o sanjskih plažah, obdanih z zelenimi palmami, tropsko naravo in privlačnimi hoteli. Otočki so si med seboj dokaj različni, zato je počitnice najbolje organizirati tako, da obiščeš vsaj tri otoke: Mahe, Praslin in La Digue. Na otoku Praslin lahko v Vallee de Mai občuduješ edinstvene orjaške kokosove orehe Coco de Mer in uživaš na dolgih belih peščenih plažah. Otok La Digue med palmami in plažo očara z ogromnimi granitnimi skalnimi formacijami, Mahé pa je največji otok, ki navduši tudi z zanimivimi kontrasti narave, ki se pokažejo glede na nadmorsko višino. Mahe namreč preseneti z globoko zelenim hribovjem ter zlatimi plažami.

Sejšeli - Mahe
Otok Mahe

 

Od 25. marca letos lahko na Sejšele turisti iz različnih držav vstopijo le z negativnim PCR-testom, karantene in omejitve gibanja so odpravljene. Prav tako so odpravili tudi najkrajšo dobo bivanja za prvo letovišče, ki je bilo zaradi pandemije doslej v veljavi. Še naprej pa se je treba držati že znanih higienskih ukrepov, kot so nošenje maske, ohranjanje razdalje in umivanje rok. Minister za turizem Sylvestre Radegonde je ob sproščanju ukrepov povedal, da so se za ta korak odločili, ker v državi dobro napredujejo s cepljenjem prebivalstva. Gospodarstvo otoške države pred vzhodno afriško obalo je v veliki meri odvisno od turizma, kar je bil morda tudi razlog, da so že januarja letos začeli obsežno cepljenje, ki bi jim lahko ponovno omogočilo turistični zagon. Cepljenega naj bi bilo že okoli 70 odstotkov odraslega prebivalstva.

Mednarodne letalske družbe so znova povečale število letov na glavni sejšelski otok Mahe. Quatar Airways po novem tja prek Dohe leti trikrat tedensko, več letov prek Dubaja ponuja tudi družba Emirates. Že konec lanskega leta je bila na Sejšelih odprta polovica hotelov in kar nekaj večjih evropskih organizatorjev potovanj je že lani ponujalo počitnice na otokih. Januarja letos so odprli celo dva nova luksuzna hotela.

'Premor od korone'

Pandemijo je otoški državi uspelo dokaj dobro obvladati, saj okuženih ni bilo prav veliko. Kolegica Petra, ki je otočje obiskala decembra lani, mi je rekla: »Počutili smo se skoraj tako, kot bi bili na območju brez korone. In to je bilo res prijetno. Zvečer smo znova lahko sedeli v baru in klepetali z drugimi turisti ter brezskrbno uživali. Zdelo se mi je, kot bi si vzeli premor od korone. Sanjske plaže so bile skoraj prazne, in ko sem srečala popotnika iz Münchna, mi je celo dejal, da je bilo zanj leto 2020 najboljše potovalno leto, saj je obiskal kar nekaj čudovitih kotičkov in povsod je bil skoraj sam.«

Članek lahko v celoti preberete v reviji Horizont št. 229