Skip to main content

Velika noč v Nemčiji

Velika noč v Nemčiji

Velika noč v Nemčiji

Barvanje pirhov z naravnimi barvili © gettyimages/ GMVozd
Barvanje pirhov z naravnimi barvili © gettyimages/ GMVozd           

 

Velika noč je v Nemčiji pomemben družinski praznik. Otroci takrat iščejo velikonočne pirhe, družine skupaj hodijo na sprehode, na velikonočno nedeljo pa si privoščijo obilen zajtrk s sorodniki. Od kod pa pravzaprav izvirajo nemški velikonočni običaji in katere nenavadne in edinstvene velikonočne običaje lahko najdemo v različnih nemških regijah?

Izvor in pomen velike noči

Velika noč je najstarejši krščanski in najpomembnejši cerkveni praznik. Že od drugega stoletja se kristjani v tem času spominjajo Kristusove smrti in vstajenja. Nemško poimenovanje za veliko noč, »Ostern«, najverjetneje izhaja iz starogermanske besede »Eastron«, kar lahko približno prevedemo kot »jutranja zarja«.

Velikonočna kulinarika

Velikonočne kulinarične specialitete vključujejo velikonočno jagnje – bodisi pravo ali kot pecivo –, velikonočno pletenico iz kvašenega testa, okrašeno z barvitimi pirhi, na veliki petek pa ribe. Velika noč napoveduje tudi konec posta, zato Nemci na veliko nedeljo tradicionalno jedo obilen velikonočni zajtrk.

Velikonočno pecivo © pixabay
Velikonočno pecivo © pixabay                                                  

 

Velikonočni običaji

Na veliko nedeljo otroci iščejo pirhe, ki jih je zanje na skrita mesta nastavil velikonočni zajec. Tudi velikonočni zajec je poleg pirhov simbol plodnosti in izvora življenja. Velika noč je tudi praznik pomladi, zajec pa njen glasnik. Zajec je bil v povezavi z velikonočnimi jajci prvič omenjen leta 1682. Zanimivo je, da so v nekaterih nemških regijah pirhe dolgo prinašale tudi lisice, petelini ali kukavice.

Saška, velikonočni pirhi Sorbov © Oberlausitz - Marketing Gesellschaft Oberlausitz-       Niederschlesien Sylvio Dittrich
Saška, velikonočni pirhi Sorbov © Oberlausitz - Marketing Gesellschaft Oberlausitz - Niederschlesien Sylvio Dittrich

 

Z velikonočnim ognjem naj bi pregnali hudobne zimske duhove in pozdravili pomlad – to je poganski obred, ki izvira iz srednjega veka. Ljudje les in posušeno grmovje nakopičijo čim višje, nato pa ga – odvisno od regije – prižgejo na veliko soboto ali na veliko nedeljo zvečer. Družine nato ob ognju pogosto sedijo pozno v noč ter uživajo v toploti ognja in čarobnem vzdušju.

Iskanje skritih pirhov © pixabay
Iskanje skritih pirhov © pixabay                                                                            

 

Nenavadni velikonočni običaji

Poleg klasičnih velikonočnih tradicij, ki so razširjene po vsej Nemčiji, obstaja tudi nekaj nenavadnih običajev, ki jih najdemo le v nekaterih nemških regijah. Vznemirljiva različica velikonočnega ognja, ki jo najdemo v Hessnu, pa tudi v nekaterih regijah vzhodne Nemčije, so velikonočna kolesa (Osterräder). Običaj veli, da s slamo napolnjena kolesa prižgejo in zakotalijo po hribu navzdol.

Velikonočna povorka konj © pixabay
Velikonočna povorka konj © pixabay                                                               

 

V Zgornji Lužici in v nekaterih lokalnih skupnostih na Bavarskem na veliko nedeljo prirejajo velikonočno povorko konj (Osterritt). Moški si nadenejo frak in cilinder ter na slavnostno urejenih konjih odjezdijo po vnaprej določeni poti in pri tem oznanjajo ponovno vstajenje Kristusa.

Tradicionalno praznovanje velike noči ©
Tradicionalno praznovanje velike noči ©

 

Tradicija velikonočne okrasitve vodnjakov izvira iz Frankovske Švice v Zgornji Bavarski in jo najdemo samo na Bavarskem. Že več kot sto let tamkajšnji prebivalci za veliko noč barvito okrasijo številne vodnjake in fontane. Dekoracija vključuje na tisoče pisano pobarvanih jajčnih lupin, cvetje in girlande.

Velikonočni zajček © pixabay
Velikonočni zajček © pixabay

 

Veliko zabave, veselja in radosti pri barvanju pirhov. Nemška turistična organizacija vam želi obilo pirhov in vesele velikonočne praznike. DZT

DTZ