Horizont #37 - MAREC 2005


Uvodnik

»Lani na primer sem se nekaj etap pred ciljem zaletel v kravo, ki mi je nenadoma prečkala pot na sredi brezpotja stepskega področja v Maliju. Med drevesi in grmičevjem je veliko živali, da pa da sem se »srečal« iz oči v oči z rogom od krave pa je za tiste kraje malo nenavadno. K sreči sem  potreboval le nekaj šivov in obvezo, krava pa je ostala popolnoma nepoškodovana, a vseeno malo prestrašena.«

Miran Stanovnik - puščavski lisjak rallya Pariz - Dakar

»Povejta kako je lepo«

Slovenija postaja »termalna dežela«, saj ponudniki termalnih užitkov vseskozi povečujejo svoje kapacitete. Tudi zato smo se v slovenskih termah in zdraviliščih pozanimali kakšno termalno vodo ponujajo. Glede na podaljšano zimo smo preverili koliko pokritih vodnih površin z dodatno ponudbo imajo in predvsem koliko kopalcem za vstop v pokrite termalne bazene zaračunajo.

Po beneškem pustnem karnevalu smo obiskali hotel Cipriani, ki ponuja nekoliko drugačen pogled na Benetke, saj sodi med najbolj luksuzne hotele na svetu. Zato tudi ne čudi, da so si ga nekateri umetniki in politiki že kmalu po otvoritvi izbrali za svoj drugi dom.

Podali smo se tudi na raziskovanje turističnih možnosti Bosne in Hercegovine od Bosanske Dubice, preko Prijedora in Kozare, do Travnika in seveda Sarajeva s znamenito Baščaršijo.

Med evropskimi mesti predstavljamo izletniški utrip Londona, ki nam je preko Ljubljane vedno bližji, še letos pa napovedujejo letalsko povezavo z glavni mestom Velike Britanije tudi iz Maribora.

Za Singapur pravijo, da ima azijsko dušo, evropsko urejenost in afriški ritem. Obiskala ga je Nina Kramberger in zapisala, da se Singapur blešči od čistoče in je poln turistov skozi vse leto, ki kot v mravljišču hitijo vsak na svojo stran. Singapur je tudi poln življenja, raznolikosti in prepletanja tradicionalnosti z modernostjo.
Med reportažami tokrat izpostavljamo Venezuelo, Šrilanko in Oman. Venezuela je Južna Amerika v malem z milijonsko prestolnica Caracas, ki je lahko tudi nevarno mesto. Venezuela je tudi udobje visečih mrež, peščenih plaž in toplega morja. Coro je eno izmed najlepše ohranjenih kolonialnih mest. Skrivnostne mizaste gore pa od nekdaj burijo človeško domišljijo …

Šrilanko tokrat smo spoznavali v času tsunamija, kjer so domačini zaskrbljeni za svojo prihodnost, ki bi lahko bila z upadom turizma prav tako katastrofalna: »Ko prideta domov, kar povejta, da je tukaj spet vse v redu in kako je lepo. In da ni prav nič več nevarno,« so našo sodelavko nagovarjali domačini v Negombu, enem najbolj turističnih obmorskih mestec na zahodni obali, blizu prestolnice Colombo.

Skrivnostni Oman je dežela kontrastov in nasprotij. Na eni strani ljudje še vedno živijo v več stoletij starih utrdbah, beduinske ženske so popolnoma zakrite, bazarji pa še danes izgledajo tako kot v davni preteklosti…Na drugi strani pa …

Silverka Lesjak Klapš, Horizont

  Vsebina

  Kolumni          
  Literarni info    
  Tuje novice    
  Letalske novice       
  Zdravstvena zavarovanja v tujini          
  V slogu Afrike - Kongo Hotel & Casino          
  Novice doma  
  Kulinarika: angleški in irski siri 
  Zdravi na poti: potovalna lekarna        
  Fotoreportaža: Kitajske slike v živo    
  Avtomobilske novice               
  Na liniji: fotoaparati in navigacijske naprave   
  Potovalni nasveti         

  Miran Stanovnik:
  Puščavski lisjak na rallyih Pariz - Dakar  
  Terme in zdravilišča
  Pokriti bazeni za mrzle dni …          
  Hoteli po svetu:
  Cipriani - kraljevski pogled na Benetke    
  Evropska mesta:
  V London za vikend            

  Venezuela - Južna Amerika v malem         
  Instant tura skozi BiH        
  Singapur - pisana Azija v malem     
  Oman - skrivnostna dežela kontrastov in nasprotij          
  Šrilanka - v času tsunamija in polne lune

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije