Skip to main content

Dan ljubezni – valentinovo v Nemčiji

Dan ljubezni – valentinovo v Nemčiji

Nekateri ga obožujejo, drugi prezirajo: valentinovo, ki ga praznujemo 14. februarja. Praznik svetega Valentina je za celotno Cerkev uvedel papež Gelazij leta 469. Valentinovo se je v Nemčiji uveljavilo šele sredi 20. stoletja, saj so ta običaj s seboj pripeljali ameriški vojaki, nameščeni v Nemčiji. Prvi valentinov ples se je odvil leta 1950 v Nürnbergu in tako so valentinovo začeli praznovati tudi Nemci.

Kako pa ta dan obeležujemo danes?

Razvajanje na snegu  © Getty Images Lumi ImagesDario Secen
Razvajanje na snegu  © Getty Images Lumi ImagesDario Secen

 

Raziskava je pokazala, da Nemci na Valentinovo v povprečju zapravijo 50 evrov. Najbolj radodarni so Hamburžani, ki dnevu ljubezni namenijo več kot 74 evrov. Danes si zaljubljenci pozornost najpogosteje izražajo z rožami, najpogosteje rdečimi vrtnicami.

Ste vedeli, da v Nemčijo samo za valentinovo uvozijo kar 22,5 milijona vrtnic? Od tega jih 70 % pride z Nizozemske, šestina pa iz Kenije. Med petimi najbolj priljubljenimi darili za valentinovo so: rože (76,6 %), sladkarije (62,9 %), pisma in voščilnice (45,2 %), romantična večerja (33,6 %) in glasba (27,7 %). Najpogostejše darilo so sicer rože, eno od najbolj zaželenih daril pa je skupni izlet ali vikend.

Saška Švica, pogled na Mönch © DZT Jens Wegener_
Saška Švica, pogled na Mönch © DZT Jens Wegener_

 

Večina Nemcev svojo boljšo polovico obdari, ker jim je to v veselje, in seveda iz ljubezni. Le majhen odstotek vprašanih se za obdarovanje odloči iz tradicije ali ker je to obveznost. Kot pravi pesem: »All you need is love« (Vse, kar potrebujete, je ljubezen); v tem duhu se 48 % parov zavestno odreče materialnim pozornostim in si za Valentinovo preprosto ne podarijo ničesar.

Sprehod ob reki Elbi © DZT Kaletsch Medien GmbH
Sprehod ob reki Elbi © DZT Kaletsch Medien GmbH

 

Ljubezen gor ali dol – kar 40  odstotkov Nemcev valentinovega ne mara. Še posebej samskim je kič na vsakem vogalu moteč. Med anketiranimi Nemci bi jih štirinajst odstotkov  valentinovo celo raje preživelo s svojim ljubljenčkom kot s partnerjem.

Büchlberg, razvajanje ob bazenu hotela Das Stemp ©DZT Günter Standl_
Büchlberg, razvajanje ob bazenu hotela Das Stemp ©DZT Günter Standl_

 

Ljubezen je nekaj čudovitega in vsak se lahko sam odloči, kako bo preživel 14. februar. Zato vam želimo valentinovo čisto po vašem okusu!

Tortice čokoladnice Goldheim -Krämerbrücke  © Globesession.comMartin Hoch
Tortice čokoladnice Goldheim -Krämerbrücke  © Globesession.comMartin Hoch

 

Za konec pa nemška valentinova pesem Heinricha Heineja Ko ti pogledam v oči.

Ko ti pogledam v oči,
bridkost se moja izgubi; 
a ko ti usta orosim
s poljubi, v duši ozdravim.
Ko se na prsi ti privijem,
nebeška radost me obsije;
a ko izrečeš: ljubim te, 
lahko le grenko zjokam se

Štefan Vevar

Nemška turistična organizacija

DTZ