Skip to main content

Cepljeni na Islandijo

Cepljeni na Islandijo

Islandci so vzdržljiv narod in morda jih tudi zato pandemija ni tako prestrašila kot nekatere druge Evropejce. V več stoletjih so se naučili živeti z neukrotljivo naravo severnoatlantskega otoka, jo ceniti in spoštovati. Tudi med pandemijo so ohranili mirno kri. Iščejo nove poti in spodbujajo drug drugega. Tudi zaradi dokaj odročne lege jim jo je uspelo odnesti z dokaj nizkim številom okužb. 'Lockdown', kakršnega poznamo pri nas, 365. 000 prebivalcev Islandije ni izkusilo. Potniki, ki na meji ob vstopu v Islandijo predložijo potrdilo, da so bili ustrezno cepljeni, pa se že lahko izognejo karanteni. 

Gejzir
Gejzir

Na Islandiji so se s preventivnim testiranjem prebivalstva z epidemijo dokaj dobro spoprijeli že lansko pomlad. Uspelo jim je obvladovati število okužb, in da bi tako tudi ostalo, so sredi januarja uvedli nekoliko strožje predpise glede vstopa v državo, ki bodo veljali do konca aprila. Ti od turistov zahtevajo, da se morejo že pred potovanjem na ta severnoatlantski otok obvezno testirati in po petih do šestih dneh bivanja v karanteni opraviti vnovično brezplačno testiranje. Svojim državljanom pa bodo po cepljenju izdali digitalni certifikat za potovanja, prvi tovrstni v Evropi, saj jim želijo s tem olajšati potovanja v tujino. Islandci bodo to potrdilo lahko pokazali na mejah, da bi se izognili omejitvam ob vstopu v druge države. Mednarodno priznan takšen certifikat sicer še ni, a Islandija, ki sodi v schengensko območje, Evropejcem s podobnim certifikatom že omogoča vstop na otok. Potniki, ki na meji ob vstopu v Islandijo predložijo potrdilo, da so bili ustrezno cepljeni, se lahko izognejo karanteni, prav tako ne potrebujejo negativnega PCR-testa. Toda pogoj je, da so turisti cepljeni z obema odmerkoma in da imajo s seboj potrdilo, na katerem je zapisano, da so prejeli cepivo proti covidu-19. Za zdaj sprejemajo le potrdila tistih, ki so se cepili s cepivi Pfizer-BioNTech in Moderna. Potrdilo pa mora biti izstavljeno v islandskem, danskem švedskem, norveškem, angleškem ali francoskem jeziku. Ob tem pa Islandija dovoljuje vstop brez karantene in testiranja tudi tistim potnikom, ki lahko potrdijo, da so koronavirus že preboleli.

Zlati slap
Zlati slap

V preteklosti je bilo turistov preveč

Islandija je postala v zadnjem desetletju izjemno priljubljena med turisti z vseh koncev sveta. Še pred dobrimi desetimi leti je državo obiskalo okoli 10.000 tujih obiskovalcev na leto, že leta 2019 pa se je njihovo število povzpelo na dva milijona. Pandemija pa je turizem lani močno oklestila. Islandci se zavedajo, da turizem potrebujejo, hkrati pa tudi vedo, da prekomerni turizem za otok ni dober. Pretirano navdušenje nad gejzirji, slapovi in ledeniki, ki ga še dodatno spodbujajo objave na družabnih medijih, ni ostalo brez posledic. Rast obiska je namreč prišla s preveliko naglico, in kot so prepričani islandski okoljski zavezniki, so se že približali točki, ki je bila nevarna za trajnostni razvoj. Podobno kot domačini v Barceloni, Benetkah in Amsterdamu so tudi prebivalci Islandije začeli stokati zaradi števila turistov. V poletnih mesecih, julija in avgusta, ko so temperature na otoku najprijetnejše, na ulicah in trgih prestolnice Reykjavik ni bilo več miru. Domačine je večkrat ujezilo tudi pomanjkanje spoštljivega odnosa nekaterih obiskovalcev, ki so za seboj v naravi puščali odpadke in uprizarjali nezaslišana dejanja za popolni 'selfie' na skalah in gejzirjih.