Skip to main content

Počitnice že za 25.000 evrov na leto

Počitnice že za 25.000 evrov na leto

Maldivi Počitnice že za 25.000 evrov na leto

Maldivi v Indijskem oceanu so meje za mednarodne goste znova odprli sredi poletja, a več turistov prihaja šele od jeseni. Na mednarodno letališče, ki leži na otoku v bližini prestolnice Male, se vrača vedno več letalskih družb. Da bi privabili goste, pa letoviški hoteli oblikujejo privlačne ponudbe, med njimi je tudi enoletni najem luksuzne vile z zajtrkom za dve osebi, ki stane 25.000 evrov.

Prevoz med otoki
Prevoz med otoki

 

Turizem na Maldivih se je v času pandemije precej spremenil. Veliko jih o počitnicah na koralnem otočju le sanja, nekaj pa je tudi takih, ki si te sanje tudi uresničijo. Iz meseca v mesec prihaja več gostov. Komercialnih potniških letov na Maldive je po odprtju meja, od 15. junija dalje, znova več. Premožni pa priletijo kar z zasebnimi letali. Tako je samo oktobra 2020 na mednarodnem letališču na otoku Hulhule v bližini glavnega mesta Male pristalo 126 zasebnih jetov. A na Maldive zdaj leti že 22 letalskih družb, med njimi Lufthansa, Austrian Airlines, Fly Dubai, Qatar Airways, Emirates Airline, Etihad Airways, Gulf Air, Qatar Airways, Air India, British Airways in China Southern Airlines. Emirates in Quatar Airways sta število letov na Maldive v zadnjih mesecih še povečala, prav tako pa potnikom ponujata več prilagodljivosti pri rezervaciji vozovnic, kar je v teh negotovih potovalnih časih tudi potrebno. Od novembra 2020 je odprtih že 146 od skupno 156 letoviških otokov. Povsod so uvedli stroge preventivne varnostne in higienske ukrepe. Čeprav se število rezervacij na Maldivih povečuje, pa je število gostov veliko nižje od tistega v enakem obdobju lani. Zato pa imajo gostje, ki pridejo, še več zasebnosti in pozornosti osebja. Turisti počitnice znova lahko preživljajo tudi na safari ladjah. Na 70 od skupno 156 safari ladij so goste po vnovičnem zagonu turizma že gostili. Plavajoči hoteli z raznolikimi doživetji na krovu in v morju omogočajo zanimivo odkrivanje teh otočkov v Indijskem oceanu. Prihajajo predvsem turisti z Zahoda, ki si želijo oddih od omejitev, povezanih s korono, v svojih domovinah, iščejo možnosti pobega pred zimo ter si želijo užitkov na toplem soncu in v toplem morju, polnem pisanega življa.

 

Samotna idila na Maldivih
Plaže z nežnim belim peskom

 

Od pisarne na plaži do letnega najema bungalova na vodi

Turizem na Maldivih, podobno kot tudi drugje, trpi za negativnimi posledicami omejitev potovanj. Na Maldivih so bili hoteli sicer zaprti krajše obdobje kot na mnogih drugih turističnih ciljih po svetu. Spomladi so otoke za turizem zaprli za tri mesece, nato pa začeli ukrepe postopoma sproščati. Zunanja ministrstva evropskih držav so novembra svoje državljane še opozarjala, da Maldivi veljajo za tvegano območje. Ob vrnitvi v Slovenijo je predpisana desetdnevna karantena oziroma testiranje peti dan po prestopu meje. Letoviški hotel na Maldivih, luksuzni Anantara Veli Resort, gostom ponuja celo luksuzno vilo za dve osebi z zajtrkom, kamor lahko pridejo v obdobju od 3. januarja do 23. decembra 2021 tako pogosto, kot si želijo. In to za 'samo' 25.000 evrov (30.000 USD). Da bi ublažili posledice pandemije, so oblikovali posebno ponudbo, ki omogoča skoraj letno preživljanje počitnic na koralnem otoku. Za tiste s povprečno plačo je to seveda še vedno veliko, a če pomislimo, da gre za letoviški hotel, v katerem že ena prenočitev za dve osebi na vrhuncu sezone stane 500 evrov, je ponudba mamljiva. V ceno je vključen tudi zajtrk za dve osebi in popusti za druge obroke ter wellness storitve. Na otoku z nežnim belim peskom in toplim morjem, v katerem plavajo pisane ribe, bi se gotovo dalo preživeti dalj časa in uživati. Sicer pa lahko gostje vmes tudi odidejo in se do konca 2021 vrnejo, kadar želijo.

Delo od doma kar na Maldivih
Delo od doma kar na Maldivih

Letoviški hoteli na Maldivih so lahko zasedeni samo do tretjine zmogljivosti, a veliko jih te meje ne dosega. Nekateri poskušajo zato prepričati turiste, da bi pri njih preživljali počitnice in hkrati opravljali svoje delovne obveznosti. Oblikovali so tako imenovane 'Workation' pakete, ki zajemajo 21-dnevno bivanje in omogočajo domačo pisarno kar na Maldivih. Pisalno mizo jim po želji postavijo tudi na senčni kotiček na plaži, kar v primeru videoklicev zagotovi kuliso, ki jim jo sodelavci ali poslovni partnerji gotovo zavidajo. Takšen delovni kotiček pa ni poceni in si ga lahko privoščijo le tisti, ki so že pred pandemijo imeli visoke zaslužke.

Članek lahko v celoti preberete v reviji HORIZONT december/januar 225-226