Skip to main content

Cookovi otoki – raj brez korone

Cookovi otoki – raj brez korone

Cookovi otoki – raj brez korone

Cookovi otoki v južnem Pacifiku so za mnoge pojem raja. Prostrane bele plaže, palme, ki šelestijo v vetru, zeleni vulkanski hribi in turkizno obarvana morska voda, kjer se skrivajo najlepši potapljaški revirji na svetu. Na otokih ni okužb z novim virusom in otočani že od aprila živijo v izolaciji od preostalega sveta.

Muri Beach

Petnajst Cookovih otokov leži severno od Nove Zelandije. Otoška skupina je od leta 1965 samostojna država, a imajo njeni prebivalci novozelandsko državljanstvo, zato Cookove otoke večina še danes povezuje z Novo Zelandijo, s katero pa so še vedno v prostovoljni zvezi. Uradna jezika sta angleščina in 'raratongščina' (cookovootoška maorščina), plačilno sredstvo pa so dolarji Cookovih otokov, ki pa so enakovredni novozelandskim. Pot do tja je dolga, treba je računati z najmanj 30 ur dolgim letalskim potovanjem, z dvema do tremi prestopi, običajno na Arabskem polotoku in v Avstraliji. Iz Avstralije in z Nove Zelandije je do otokov let precej krajši, a kljub temu dolg štiri ali šest ur. Časovna razlika med Slovenijo in Cookovimi otoki pa je kar 12 ur. Letala pristajajo na glavnem otoku Raratonga, od tam pa je mogoče z letali družbe Air Rarotonga ali s trajekti še na obisk drugih otokov: Penrhyn, Manihiki, Rakahanga, Pukapuka, Suwarrow, Nassau, Palmerston, Aitutaki, Rarotonga, Manuae, Takutea, Atiu, Mangaia, Mitiaro in Mauke.

Toda v času pandemije to ni mogoče. Predstavniki trgovske zbornice in ministrstva za finance ter turistične zveze so se nekaj časa borili za to, da bi oktobra turisti z Nove Zelandije lahko znova vstopili, saj v vmesnem času tam več kot sto dni niso zabeležili novega primera okužbe s korono. Skoraj naj bi že začela pristajati prva potniška letala, a so nato na Novi Zelandiji znova pri več osebah ugotovili okužbo z virusom. K sreči ni do takrat še nihče vstopil v državo. Pandemija bi bila lahko prava katastrofa, kajti na Cookovih otokih imajo eno najvišjih stopenj obolelosti za diabetesom in veliko ljudi ima precejšno prekomerno telesno težo.

Raratonga Beach Resort

Na Cookovih otokih so domačini skoraj v celoti živeli od turizma, z njim so ustvarili do 80 odstotkov prihodkov. Ta vir pa je v letošnjem letu usahnil. Še do konca leta vsi prebivalci od države prejemajo pomoč za brezposelnost, ki znaša 295 dolarjev na teden. Zdi se, da so vsi sprejeli nov položaj dokaj sproščeno. Morda tudi zato, ker so domačini vajeni živeti v izolaciji. Rib in pridelka je dovolj za vse Prav tako ni bojazni, da bi jim zmanjkalo hrane. Vsake tri mesece žanjejo polja in rib je dovolj za vse. 

Celoten članek lahko preberete v reviji Horizont št. 224