Skip to main content

Mavricij čaka na turiste

Mavricij čaka na turiste

Otok ima 330 kilometrov obale. Dolgih belih peščenih plaž ter turkizno modrih lagun je na pretek. Veliko plaž so zavzeli hoteli, a vse so javne in dostopne vsakomur. Ob koncih tedna in praznikih so na plaže radi prihajali tudi domačini in v senci dreves razgrnili svoja pisana pregrinjala za piknik ter si iz hladilnih torb postregli jedi, tropsko sadje in aromatičen rum. Pikniki so za domačine najljubše preživljanje prostega časa. Zabavali so se ob kopanju, nogometu in klepetu, ko pa je rdeča krogla potonila v morje, so navili še glasbo. V času, ko so veljali strogi ukrepi, to ni bilo mogoče in kljub čudovitemu naravnemu okolju so ostajali za svojimi štirimi stenami.

Obiranje morske trave
Obiranje morske trave

Na vzhodni obali je kar nekaj luksuznih hotelov, ki so razpršeni ob plaži Belle Mare. Od ribiške vasi Trou d'Eau Douce plujejo čolni na Ile aux Cerfs, manjši otok z luksuznim hotelom in izjemno plažo, kamor prihajajo tudi dnevni obiskovalci. Ta plaža krasi prenekateri turistični prospekt o otoku. Toda za zdaj še ostaja brez turistov. Povezani s kulturno raznolikostjo Na ta zanimivi otok v Indijskem oceanu so v preteklih stoletjih kot osvajalci in priseljenci prihajali Evropejci, Kitajci, Indijci, Arabci in Afričani. Danes je na 65 kilometrov dolgem in 45 kilometrov širokem otoku pisana množica narodov, ki so s seboj prinesli tudi svoje religijo, jezik in zgodovino ter kulinariko. Glavno mesto Port-Louis je večina turistov obiskala vsaj za kak dan. Na osrednji tržnici ne prodajajo le cele vrste eksotičnega sadja in zelenjave, mogoče je opazovati tudi pisano mešanico domačinov različnega porekla. Ta tržnica je videti kot zmes arabskega souka, mediteranske zelenjavne tržnice, azijskega ribiškega trga in afriškega bazarja z začimbami. Zanimivo se je bilo sprehoditi tudi po bližnjih uličicah, kjer mošeja stoji ob katoliški cerkvi, indijska trgovina z začimbami pa zraven 'ordinacije' kitajskega zdravilca. Na Caudan Waterfront, pristaniški promenadi, je Port Louis pokazal svojo mednarodno plat: v restavracijah, kinih in igralnici je bilo živahno čez dan pa tudi po tem, ko je padel mrak. Poznavalci znamk pa so radi obiskovali muzej Blue Penny, v kateri hranijo dve izvirni 'zvezdi' iz sveta poštnih znamk: modri in rdeči mavricij, kultni znamki filatelistov.

Delfini
Delfini

Na izlet po otoku Južno obalo turisti doživijo že ob vožnji z letališča. Simpatičen je manjši kopališki kraj Souillac, katerega skalnata pokrajina sodi med lepše obalne dele na otoku. Predvsem razgledna točka Gris Greš ponuja panoramski razgled čez ocean in na butanje valov. Tisti, ki jih mikajo krokodili, jih lahko vidijo v Vanille Crocodile Parku, manjšem živalskem vrtu, v katerem imajo tudi druge otoške vrste živali, med njimi velike kopenske želve in tudi kot pest velike pajke. Pot čaja vodi v notranjost otoka do nežnih gričevij, plantaž čaja in mimo posameznih gosposkih hiš, grajenih v kolonialnem slogu. Urbano središče vzhodne obale je ribiško pristanišče Mahébourg, kjer je tudi zanimiv pomorski muzej. Obiskovalce radi sprejmejo tudi na nekaterih plantažah. Taki sta Domaine Ylang Lang s prijetno dišečo proizvodnjo parfumov in Domaine Chasseur, kjer se v gostem rastju potikajo jeleni, divje svinje, opice in različne vrste ptic. Severno obalo so turisti odkrili najprej. V Grand Baie je zato na voljo klasična turistična ponudba z živahnim nočnim življenjem. Največja znamenitost tega dela otoka pa je botanični vrt Pamplemousses, eden lepših na svetu. Ta 26 hektarjev velika znamenitost Mavricija obstaja že od leta 1735, ki je bil nekoč še zasebni teren francoskega guvernerja. V parku je na ogled ogromno eksotičnih rastlin in dreves iz savane, pragozda, obale in višavja. Poleg številnih vrst palm tukaj rastejo tudi ogromni lokvanji, hibiskusi, muškatna drevesa, bambus, ingver, fige …

Članek o Mavriciju lahko v celoti preberete v reviji HORIZONT št. 223