Skip to main content

Nemčija: Čari narave

Nemčija: Čari narave

Sprehodi po plaži, razgledi na gore, jezerske krajine in gozdovi, ki jim ni videti konca ... Počitniška dežela Nemčija ponuja vse to in še veliko več. Nemčija ima raznoliko naravo, v kateri domujejo redke rastlinske in živalske vrste ter presunljive naravne krajine. Skoraj polovico države predstavljajo rezervati za divje živali, skoraj tretjino pa pokrivajo gozdovi. Ljubitelji aktivnosti na prostem bodo navdušeni nad gorami, od katerih je 23 vrhov višjih od 2500 metrov. Ljubitelji vode se lahko okopajo v enem od 30.000 jezer ali eni izmed več kot 800 rek ali pa poiščejo svoj kotiček na 2600 kilometrov dolgi nemški obali. V Nemčiji se najde nekaj za vsakogar.

Naravne lepote lahko občudujemo na vseh koncih države, najbolj pa v 16 nacionalnih parkih, 104 naravnih parkih ali 16 Unescovih biosfernih rezervatih. Eden najbolj znanih nacionalnih parkov je vsekakor Schwarzwald na jugu Nemčije. Nacionalni park v zvezni deželi Baden-Württemberg navdušuje s svojo neokrnjeno naravo: na 10.000 hektarjih z zelenimi gozdovi, bistrimi jezeri, skrivnostnimi močvirji in odprtimi pogledi na gore. Schwarzwald se že več kot 100 let razvija brez človekovega posredovanja; tako narava in divjad ostajata še posebno pristni in nedotaknjeni. Ob številnih aktivnostih, kot so pohodništvo, zimski športi, rafting, kolesarjenje, vodeni ogledi in prireditve, bodo počitnice v Schwarzwaldu nepozabna izkušnja. Nekoliko manj znan, a nič manj občudovanja vreden je nacionalni park Hainich, v katerem se svetovna zgodovina sreča z edinstveno naravo.

Turingija, Baumkronenpfad v nacionalnem parku Hainich © Thüringer Tourismus GmbH
Turingija, Baumkronenpfad v nacionalnem parku Hainich © Thüringer Tourismus GmbH

 

Sredi Nemčije, v zvezni deželi Turingija, boste našli največje listopadno mešano gozdno območje v enem kosu v Evropi, ki navdihuje s svojimi bujnimi gozdovi, prelepimi dolinami in položnimi pobočji. V regiji, ki jo je Unesco uvrstil na svoj seznam svetovne dediščine, lahko uživate v pohodništvu in kolesarjenju, poleg tega pa se lahko s 44 metrov visoke poti med krošnjami nagledate lepot pragozda.

Narava je za vsakogar, zato bi morala biti dostopna vsem. Dostopnost je tako pomemben vidik, ki omogoča, da se o naravi učijo in jo doživijo prav vsi.

Na Waddenskem morju v Schleswig-Holsteinu potisno vozilo Wattmobil omogoča obisk tudi ljudem z ovirami in starejšim. Z njim se lahko na razburljiv izlet ob največjem morju z muljastimi plitvinami na svetu in pestro favno odpravijo vsi. Tudi z obiska nacionalnega parka Eifel nihče ne bo odšel razočaran. Številne ture po tem zahodnonemškem nacionalnem parku so opremljene s prevodi v znakovni jezik ali si je mogoče brezplačno sposoditi slušne ojačevalce za ljudi z okvaro sluha. Gozdni vodniki in rangerji so ustrezno usposobljeni, na mnogih mestih so sistemi za vodenje slepih, vzpostavljeno pa je tudi sodelovanje z združenji, specializiranimi za dostopnost. Tudi drugod po Nemčiji lahko najdete opremo, s katero naravne lepote Nemčije postanejo dostopne čisto vsem. 

Da bi narava tudi v prihodnosti ostala lepa in neokrnjena, je nujna trajnost – ta dejavnik tudi v Nemčiji vse bolj oblikuje turistično ponudbo. Ponudniki se vse bolj osredotočajo na okolju prijazno dopustovanje; okoljska ozaveščenost in gospodarno ravnanje z viri tako prežemata vse od prenočitev in prehrane do aktivnosti v naravi. Dobre možnosti za takšne počitnice ponuja Posarje, ki je celo prejelo trajnostni certifikat, tudi zato, ker je 66 odstotkov območja te zvezne dežele pod naravovarstveno zaščito. Tu boste lahko v Unescovem biosfernem rezervatu Bliesgau ali naravnem parku Saar-Hunsrück srečali redke in zaščitene rastlinske in živalske vrste, opazovali divje mačke, poslušali hukanje navadnega čuka ali občudovali redke cvetice. Seveda med obiskom ne gre izpustiti glavne atrakcije Posarja, poti med krošnjami Saarschleife, zlasti razgledne točke Cloef. Da bo izkušnja res vrhunska, lahko tam prenočite v 'cloefhängerju'. To je med drevesi viseči šotor, ki je od tal dvignjen dva metra, postavljen pa je prav ob vrhu pečine, kar zagotavlja osupljiv razgled. Seveda je tudi pri 'cloefhängerju' glavni poudarek na trajnosti!

Mettlach
Mettlach, pogled iz viseče postelje na Saarschleife © DZT, FOTO Jens Wegener

 

Če imate radi nenavadna prenočišča, vam tudi zunaj Posarja ne bo treba predolgo iskati. Kaj pravite na premetavanje po dišečem senu? 'Crkljanje' pod toplo odejo v igluju? Sproščanje v znameniti nemški plažni košari 'Strandkorb'? V počitniški deželi Nemčiji lahko dobite vse to. Če želite izkusiti pristno naravo, boste gotovo z veseljem preživeli noč v eni od drevesnih hišic Baumhaushotela Kriebelland, ki je hkrati tudi izvrstno izhodišče za izlet v nacionalni park Saška Švica.

Saška Švica, pohodništvo v gorovju Elbsandsteingebirge © DZT, FOTO Jens Wegener
Saška Švica, pohodništvo v gorovju Elbsandsteingebirge © DZT, FOTO Jens Wegener

 

Vsaka drevesna hišica v tem hotelu je edinstvena in opremljena z ljubeznijo; prenočite lahko v bolj klasično zasnovani hišici ali takšni, ki je oblikovana kot jadrnica. Tu bodo na svoj račun prišli tako mali kot veliki pustolovci. Tiste, ki imajo noge raje na trdnih tleh, pa bi morda bolj zanimala prenočitev v vinskem sodu. Prav ste slišali! Takšni hoteli obstajajo v različnih krajih po Nemčiji; v vinskem sodu lahko prenočite sami ali intimno v dvoje, ponekod pa lahko rezervirate celo vinski sod s savno ali masažnim bazenom. Ne glede na to, ali se odpravljate na romantični oddih z boljšo polovico ali na druženje s prijatelji – to bo prijetna prenočitev, ki vam bo še dolgo ostala v spominu.   

Rheinland-Pfalz, Eifel Hohes Venn © Getty Images, Foto rclassenlayouts
Rheinland-Pfalz, Eifel Hohes Venn © Getty Images, Foto rclassenlayouts

 

Naj bodo v ospredju trajnost, dostopnost, adrenalinsko doživetje ali čudovita narava – počitniška dežela Nemčija je s svojo raznolikostjo popolna turistična destinacija za vsakogar.

DZT

DZT