Skip to main content

Nemčija: »MojePorurje«

Nemčija: »MojePorurje«

»MojePorurje« Idustrijska kultura v #MojePorurje za ljudi željne doživetij

... ponuja območja s spomeniki industrije, ki obetajo številne možnosti za zanimivo preživljanje prostega časa.

V rudarski umivalnici v rudarskem kompleksu Zeche Prosper II v Bottropu, ki se razteza na kar 6000 m², se nahaja Labirint groze NRW (»Grusellabyrinth«), ki vsakemu obiskovalcu obljublja veliko mero »strahu«.

Med nedelujočimi plavži krajinskega parka Duisburg-Nord in nekdanjo jeklarno s progami za vrvohodstvo na višini 50 metrov ter plezalnim parkom, je nastal edinstven plezalni raj. V stari tovarni koksa Zollverein, v mogočni industrijski arhitekturi, je v poletnih mesecih kopališče.

Ljubitelji vodnih radosti se lahko v nekdanjem plinohramu v Duisburgu potopijo do globine 13-ih metrov, kjer jih ob pogledu na razbitino letala, očara podvodni svet.

Kopališče v stari tovarni koksarne © Stiftung Zollverein, FOTO JochenTack
Kopališče v stari tovarni koksarne © Stiftung Zollverein, FOTO JochenTack

 

Dinslaken, Lohnberg © RTG, FOTO: Ravi Sejk
Dinslaken, Lohnberg © RTG, FOTO: Ravi Sejk

 

Vabijo tudi panoramski razgledi z nekdanjih železniških tirov, sledovi rimskih utrdb ter stari rudarski stolpi, katerih sence plešejo na vodah modrih rek in kanalov. Na skupno 1.200 kilometrih se skozi radrevier.ruhr vijejo kulturno bogate ter pustolovske kolesarske poti, obdane z naravo in industrijskimi spomeniki.

Da se na daljših poteh ne bi izgubili, Porurje ponuja kolesarske poti RevierRoute »Best Of«, kjer poleg nove mreže vozlišč, skrbijo za boljšo orientacijo pri načrtovanju vikend izletov. Predstavljenih je 15 najlepših poti skozi regijo. Vsaka ima drugačno tematiko ter stopnjo težavnosti. Tako imenovani poskusni del je dolg 29 kilometrov in se vije mimo jalovišč, delavskih naselij ter mimo majhnih trgovin imenovanih Büdchen, ki so značilne za Porurje. Druge kolesarske poti so namenjen temam »GartenStadt« (VrtMesto), »Landpartie« (Podeželski del) ali »Stahlküche« (Jeklena kuhinja). Ljubiteljem izzivov priporočajo, da se preizkusijo na kolesarski poti »Elefantenrunde« (Slonov krog). Pot je dolga kar 70 kilometrov in poteka mimo širokih travnikov in idiličnih rečnih tokov, vse do Maximilianovega parka v kraju Hamm, ki predvsem v poletnih mesecih, zaradi cvetlic ter znamenitega steklenega slona, privabi mnoge ljubitelje narave.

Kolesarjenje © RTG, FOTO: Jochen Tack
Kolesarjenje © RTG, FOTO: Jochen Tack

 

Umetna gričevja, ki so v obdobju premogovništva nastala iz neuporabne zemlje ter skal, so del posebej zasnovane proge za gorsko kolesarjenje. Tako se je mogoče iz jalovišča Hoheward do Hertena zapeljati po kar 6,5 kilometrov dolgi Cross Country progi, ali pa se na jalovišču Hoppenbruch preizkusiti v enduro disciplini na 4,4 kilometra dolgi progi in pri tem premagati 104 metre višinske razlike.

V spomenikih industrijske kulture prestolnice Porurja je svoje mesto našla tudi kulinarika. Na različnih lokacijah industrijske kulture je moč najti izbrane restavracije z navdihujočo kulinariko ter zanimive tržnice. Priljubljene tržnice s hrano se odlično zlijejo z neobičajno kuliso nekdanjih industrijskih krajev v Porurju. Na svoj račun pridejo tako ljubitelji mesnih jedi kot tudi ljubitelji veganske in vegetarijanske hrane. Za glasbeno ozadje ob uživanju kulinaričnih dobrot pa skrbijo lokalne glasbene skupine in DJ-ji.

Zabaviščna oaza © RTG, FOTO: fotocruz
Zabaviščna oaza © RTG, FOTO: fotocruz

 

Z regionalno kartico Porurja Welcome.Card Ruhr imate brezplačne javne prevoze v izbranih območjih vzhoda, zahoda ali juga Porurja ter tudi brezplačne ali le delno plačljive vstopnine za 45- turističnih znamenitosti ter možnosti preživljanja prostega časa v prestolnici Porurja. Konec novembra bodo začele izhajati tedenske WhatsApp novičke z najbolj aktualnimi informacijami na temo industrijske kulture Porurja.

www.ruhr-tourismus.de/de/radrevierruhr

www.ruhr-tourismus.de/de/welcomecard-ruhr