Skip to main content

Najvišji vrh Nemčije in bavarski grafiti

Najvišji vrh Nemčije in bavarski grafiti

Zugspitze
Sneg se ohrani tudi poleti

 

Na najvišji vrh Nemčije ni treba peš. Na višino, ki sega skoraj 3000 metrov nad morjem se lahko pripelješ z železnico ali gondolo. Nad oblaki se lahko predaš izjemnim panoramskim razgledom, na skoraj 400 okoliških vrhov, doline in jezera. Zugspitze, južno od priljubljenega nemškega smučarskega središča Garmisch-Partenkirchna na meji med avstrijsko tirolsko in Nemčijo, ima svoj vrh uradni 2.964 metrov visok vrh na nemški strani, južno pobočje pa pripada Avstriji.

Zugspitze
Meteorološka postaja na gori

 

Deset ur hoje ali sedem minut z gondolsko žičnico

Planinci za pot iz doline na vrh potrebujejo tudi več kot deset ur vztrajne hoje, precej bolj kratka je 12-kilometrska vožnja z vlakom, le nekaj minut pa traja, če se nanjo povzpneš z vzpenjačo.

Območje okoli gore Zugspitze obljublja doživetje narave. Tja se lahko podaš na pohode, plezanje in se povzpneš na različne vrhove, kjer si ob lepem vremenu nagrajen z osupljivimi panoramskimi razgledi. Večina jih seveda želi osvojiti Zugspitze, kar je lahko zelo preprosto, saj vstopiš v gondolo žičnice Zugspitzbahn, ki ni le zelo hitra in udobna, temveč je ob svoji postavitvi prekosila prenekatere svetovne rekorde. Prostorna kabina v eni vožnji premaga 1.945 višinskih metrov in razdaljo več kot tri kilometre. Žičnica je novo gondolo dobila pred nekaj leti, kar zagotavlja še bolj varen prevoz. Spodnja postaja je ob slikovitem jezeru Eibsee in v sedmih minutah lahko prispeš na vrh, kar je še posebej dobrodošlo za smučarje, pa tudi za tiste, ki si morda želijo le obedovati ob razkošnih razgledih. Na zgornji postaji je velika restavracija, ki ima klopi postavljene tudi na prostem. Paziti moraš le, da ti katera izmed ptic ne izmakne kaj s krožnika. Še posebej jim namreč prija cesarski praženec.  

Zugspitze
Restavracija z razgledom

 

Če pa želiš doživeti kanček nostalgije, se z gore lahko odpraviš s častitljivo zobato železnico in se z njo popelješ vse do Garmischa. 4.453 metrov poti vodi skozi predor, ki predstavlja tudi zaščito pred kamenjem in snegom. Zobato železnico so zgradili do leta 1930, do začetka pasijonskih iger v Oberamergau, ki jih na vsako desetletje uprizarjajo domačini in v te kraje že dolgo privabljajo veliko obiskovalcev od blizu in daleč. Dobrodošlo nasprotje gori je zato lahko tudi obisk bližnjega Mittenwalda ali Oberamergaua – dveh zelo slikovitih bavarskih vasi.

Zugspitze
Spodnja postaja žičnice ob slikovitem jezeru Eibsee

 

Na pasijonske igre in k rezbarjem

Oberamergau, pravljično lepa bavarska vas, je dobro uro vožnje oddaljena od Münchna. Obdana je s hribovjem katerih vrhovi so v pozni pomladi še vedno pokriti s snegom. Obiskovalcu se predstavi z veliko kulture in podobno kot tudi Mittenwald, s poslikanimi pročelji hiš. Kljub velikemu mednarodnemu turističnemu obisku sta tako Oberamergau kot tudi Mittenwald ohranila svojo prikupnost in bogato tradicijo. Poslikave pročelij, ki jim pravijo 'Lüftlmalerei', so tukaj še posebej lepo izražene. Sodobni turisti jih radi poimenujejo kar bavarski grafiti. Pripovedujejo sakralne zgodbe, a tudi zgodbe o prebivalcih, regiji in običajih. Goethe je za Mittenwald nekoč dejal, da je kot 'živa slikanica' in tako je videti še danes.

bavarska
Poslikave pročelij hiš, ki jim pravijo 'Lüftlmalerei'

 

V Oberamergauu pa so doma tudi izjemni lesarski rezbarji in če si želiš posebno lepih božičnih jasli ali sakralnih umetnin iz lesa, jih zagotovo najdeš. Na svetovni turistični zemljevid pa se je Oberamergau zapisal predvsem s Pasijonskimi igrami. Zadnje bi morale biti pred dvema letoma, a so jih zaradi pandemije morali prestaviti na letošnje leto. Tako je prav letos, ko domačini znova predstavljajo Jezusovo trpljenje, še posebej privlačno za obisk te bavarske kulturne zakladnice.

bavarska
Mittenwald

 

Pasijonske igre so v Oberamergauu začeli uprizarjati leta 1633, po tem, ko se je na Bavarskem pisala temna plat zgodovine. Številni prebivalci so podlegli kugi in ker so bili prepričani, da gre za božjo kazen so se tisti, ki jim je 'črna smrt' prizanesla zaobljubili, da bodo na vsakih deset let priredili pasijonske igre. Že kmalu so prišli obiskovalci od blizu in daleč, da bi si jih ogledali. Večina vaščanov si zato še danes šteje v veliko čast, da lahko nastopijo pred množicami gledalcev. V ta namen so pripravljeni trdo vaditi in si pravočasno pustiti rasti dolge lase in možje tudi brade. V pasijonskih igrah skupno nastopa 2100 ljudi iz Oberammergaua in s tem več kot tretjina od pet tisoč prebivalcev.

bavarska
Oberamergau