Skip to main content

Lüneburger Heide za ljubitelje narave

Lüneburger Heide za ljubitelje narave

lh
Raj za ovce in koze

 

Območje, ki leži v osrčju severne Nemčije, med Hamburgom in Hannovrom, so nekoč zaznamovali mogočni ledeniki, danes pa je to prostrana kulturna krajino, ki predstavlja preplet vasi, gozdov, polj, barij in vresišč.

Iz Hamburga nas je pot vodila v okoli uro vožnje oddaljeno podeželsko naravno pokrajino Lüneburger Heide, ki jo za počitniški oddih radi izberejo predvsem ljubitelji narave, ki si želijo pohodov, radi kolesarijo ali jahajo konje. Na voljo je kar nekaj manjših počitniških naselij v romantičnih vaseh, kjer poteka mirno vaško življenje in kjer se lahko oskrbijo tudi z domačimi pridelki, od medu, sira, ovčetine, krompirja, sezonske zelenjave in jagodičevja.

lh
Vresje

 

Z avtomobilom se lahko pripelješ do urejenih parkirišč v krajih okoli naravnega rezervata in se nato le ob zvokih narave sprehodiš po rezervatu. Glede na pot, ki jo izbereš, lahko pohod traja dve uri ali mnogo več.

Iz krajev v okolici do hriba Wilseder Berg vodijo tudi kolesarske poti, kjer se zapelješ po označenih poteh in peščenih stezah. Prav tako pa je mogoče okolico odkrivati tudi s konjsko vprego. Vožnja s kočijo na je zelo prijetna in pomemben del tamkajšnje turistične ponudbe. Na voljo je tudi interaktivni zemljevid, kjer so označene točke, od koder se je na pot mogoče podati s konjsko vprego. Vožnja do Wilseder Berga običajno traja od 60 do 90 minut v eno smer. Iz Undeloha pa vozi tudi avtobus. V majhni vasica Wilsede si nato lahko privoščiš obed v eni izmed dobrih restavracij.

lh
Wilseder Berg

 

Prvi naravni rezervat v Nemčiji

Ravninsko območje z najvišjim vrhom Wilseder Berg, ki sega le 169 metrov visoko, ponuja dolge sprehod v naravi, po kilometrih označenih pohodnih poti. Te vodijo skozi mešani gozd, ki ga na vsake toliko prekinjajo močvirja in potoki. Suhe resave smukajo črede ovac in koz in en izmed poklicev, ki ga domačini lahko tukaj izberejo je tudi poklic pastirja. Slednjega je izbralo tudi mlado dekle, ki smo jo srečali na poti in je s svojimi tremi psi skrbelo za okoli petsto glavo čredo ovac, s katerimi se vsak dan in ob vsakem vremenu sprehaja po vresju in travnikih.

lh
Pogled ob jasnem vremenu sega vse do Hamburga

 

Na poti do hriba prečkaš tudi izjemno dolino Totengrund, ki navduši s svojim mističnim videzom. Ko tam avgusta cveti vresje, je z robov doline čaroben razgled na morje vijoličastih cvetov.

Lüneburger Heide je bil prvi naravni rezervat, ki so ga ustanovili v Nemčiji in velik del pokrajine je tam je še danes povsem brez avtomobilov. Sega od Buchholza na severnem deli do Soltaua na jugu in od Schneverdingena na zahodu do meja hanzeatskega mesta Lüneburg na vzhodu. Naravna pokrajina, ki v vsakem letnem času razkrije drugačen videz in jo v poznih pomladnih in poletnih mesecih prekrivajo vijolični cvetovi, navduši s pejsaže čudovitih razgledov na drevesa in megalitska grobišča, brinje in črede ovac ...

lh
Naravni rezervat

 

Grič Wilseder Berg je srce naravnega rezervata na nadmorski višini 169 metrov. Ob jasnem vremenu od tam pogled seže vse do Hamburga v daljavi. Wilseder Berg je središče enega največjih evropskih vresišč, saj vresišča skupaj obsegajo 230 kvadratnih kilometrov. Od leta 1921 so zaščitena in predstavljajo življenjski prostor redkih živali in rastlin.

LH
Označene poti z razglednimi točkami

 

Okušanje najboljšega džina

Med številnimi proizvajalci domačih dobrot je sredi te lepe narave našel svoje mesto tudi Gerhard Bosselmann - pek, alkimist in znanstvenik. Ima majhno destilarno na obrobju Egestorfa. Proizvaja džin, ki je na tekmovanju World Gin Awards 2021 v kategoriji London Dry Gin, prejel srebrno nagrado za Nemčijo. V eni najmanjših destilarn v Nemčiji, predano pridobiva arome iz zelišč in vresja. Skupaj s še nekaj ženami med Undelohom in Weselom nabira brin, šipek, divji ribez in trpotec in drugo bilje ter letno proizvede okoli tisoč steklenic džina. Steklenico njegovega džina je mogoče izbrati tudi za opojen spominek, ki ga prineseš z izleta po Lüneburger Heide.

lh
Najboljši džin