Skip to main content

Hamburg na vodi

Hamburg na vodi

Speicherstadt
Unescov Speicherstadt

Turistični obisk v Hamburgu znova počasi raste. Vračajo se tuji turisti, še posebej radi pa imajo to severno mesto gostje iz vseh koncev Nemčije, ki prihajajo tudi na oglede muzikalov in seveda na obisk znamenite filharmonije – Elbphilharmonie. Hišo glasbe tik ob pristanišču so odprli pred petimi leti in v kratkem času je postala zaščitni znak mesta.

Sprehod ob rečnih kanalih, kjer stojijo velika skladišča, mimo zapornic, ki preprečujejo vdor vode ob visokem vodostaju, nas pripelje do gostilne Oberhafen-Kantine, ki ima dolgo zgodovino. Stara hiška pod mostom precej nagnjena. Tam je Anita Haendel že pred 75 leti odprla domačo kuh'no za lačne pristaniške delavce. Še danes slovi po preprostih, a svežih in domačih jedeh, ki jih pripravljajo po njenih receptih. Toda zaradi zadnje poplave je gostilnica trenutno zaprta, preselili so jo v prostore tik zraven, ki sodijo pod okrilje starega skladišča, kjer so nov dom našle galerije, tržnice in lokali.

hamburg
Živahno pristanišče

Unescov Speicherstadt

Speicherstadt je največji trgovsko-skladiščni kompleks na svetu, ki ga tvorijo med seboj povezana poslopja iz 19. stoletja. Vse do danes je ostal prvinski. Skladišča zidana iz rdeče opeke, predstavljajo pomemben del nemške arhitekturne dediščine, ki ji je botroval hitri vzpon mednarodne trgovine ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja. Speicherstadt je bil v današnji obliki v gotskem slogu zgrajen med leti 1885 in 1927 na otočju sredi Labe. Več šest do sedem nadstropnih skladiščnih poslopij in manjših stranskih stavb, povezujejo ceste, kanali in mostovi. Čeprav je bil kompleks v drugi svetovni vojni precej poškodovan, so ga obnovili po prvotnih načrtih. Ponekod še služijo svojemu prvotnemu namenu, drugod pa tam, kjer so nekoč za debelimi zidovi, ki so ščitili pred vodo, kjer so skladiščili kavo, čaj, kakav, začimbe, preproge, danes obratujejo različna podjetja in agencije, hoteli in predvsem muzeji. Med njimi je tudi muzej miniatur -  Miniatur Wunderland, ki so ga že večkrat izbrali za eno najbolj priljubljenih nemških turističnih znamenitosti.

Miniaturenwunderland
Čudežni svet miniatur

Vsi, ki imajo radi miniaturne železnice, miniaturna letališča, avtoceste, po kateri drvijo majhni avtomobilčki …, bodo v tehnološko dodelani razstavi, ki realni prometni svet ponazarja v miniaturni obliki, gotovo prišli na svoj račun. Muzej so precej razširili, zadnja pridobitev pa je miniaturna podoba brazilskega Rio de Janeira. Zraven ima prostore Hamburg Dungeon. V hiši groze igralci oblečeni v kriminalne like iz zgodovine Hamburga prikazujejo krute zgodbe. Lahko se udeležiš tudi večerje, ki je začinjena z umorom in kriminalistično raziskavo. Bolj lagodno pa je v pražarni, kjer je mogoče uživati v opojnih vonjavah kave iz različnih koncev sveta.

Hamburg
Veličastna mestna hiša

HafenCity in Elbphilharmonie

Pristanišče, ki je stoletja vplivalo na razvoj hanzeatskega mesta in mu še danes prinaša velike dohodke, je z ladjedelnicami, pomoli, terminali in ladjami, ki priplujejo z vseh koncev sveta, pomemben sestavni del Hamburga. Sandtorkai so odprli leta 1866 in takrat je veljal za najbolj sodobno pristanišče tistega časa. Danes na njegovo mesto stopa HafenCity. Do danes so postavili že večino načrtovanih zgradb, ki predstavljajo največji razvijajoč se urbani projekt v Evropi. V eni izmed teh zgradb ima svoje prostore tudi 'foodlab', kamor prihajajo mladi gostinci, ki lahko pred otvoritvijo svoje restavracije za mesec ali dva preizkusijo, ali bodo gostje njihov koncept sprejeli.  

HafenCity obsega več kot 150 hektarjev nekdanjega pristaniškega območja tik ob Labi. Nova mestna četrt daje tudi privlačni bivalni prostor, v njem pa je še prostor Hamburg Cruise Centera, univerze HafenCity in tudi Elbphilharmonije. Ogromna in impresivna zgradba, ki so ji na Kaispeicherju A  - zgodovinskem skladišču iz rdeče opeke, dogradili še visok zastekljen del, s podobo spominja na valovanje. Danes je to ena najpomembnejših filharmoničnih hiš na svetu in zasluženo žanje občudovanje. Hamburžani jo ljubkovalno imenujejo Elfi, saj stoji ob reki Labi (po nemško Elbi). Elfi ima tri dvorane, največjo z 2100 sedeži, srednjo s 550 in manjšo s 170. V kompleksu pa imajo prostor tudi hotel, restavracija in apartmaji. Iz zgornje razgledne ploščadi, ki je na zunanjem pročelju zgradbe se odpira prostran razgled na pristanišče in mesto.

Filharmonija na reki Labi
Filharmonija na reki Labi, ki je že pred petimi leti postala novi zaščitni znak mesta

Sprehod po starem središču mesta

V hamburškem središču je mogoče izdatno pohajkovati in zapravljati v trgovinah. Tistim z debelejšimi denarnicami je namenjena ulica prestižnih trgovin Neue Wall, kjer so »doma« pregrešno drage blagovne znamke. V mestnem jedru je tudi precej pokritih nakupovalnih pasaž, kjer v dneh ko dežuje, in teh v Hamburgu ni malo, lahko nakupuješ na suhem. Ena lepših pasaž je gotovo Alsterarkaden. Postavili so jo leta 1846  po velikem požaru in še danes navdušujejo s svojo lahkotnostjo. Najmanjša in najstarejša Mellin Pasage povezuje Alsterarkaden z Neuen Wall in je z beneškim pridihom stropnih poslikav vredna ogleda.

S turistično ladjico v zeleni Hamburg
S turistično ladjico v zeleni Hamburg

Najbolj znana nakupovalna cesta v Hamburgu je Mönckebergstraße, ki povezuje kolodvor in veličastno mestno hišo, ki so jo postavili leta 1897. V njej je sedež mestnega senata in parlamenta nemške zvezne države. Ima kar 647 prostorov, kar je celo več kot londonska Buckingham Palace. V kletnem delu je velika restavracija Parlament, v njej pa si je mogoče privoščiti različne, tipične severnonemške jedi.

Skladišča so dobila nov namen
Nekdanja skladišča so dobila nov namen

Če si v mestu zaželiš zelenega oddiha, ga prav tako ni težko najti. Reka Alster v mestu tvori dva jezera Aussen-Alster in Binnen-Alster. Na obrežju teh dveh jezerc so imenitni široki drevoredi, kjer stojijo lepe palače premožnih Hamburžanov in elegantne restavracije in kavarne. Posebno lepo je obrežje Binnen Alster, ki se na eni strani imenuje Alsterdamm, na treh drugih pa Jungfernstieg. Od tam se je s turistično ladjico mogoče podati na urno plovbo in za seboj pustiti mestni vrvež ter uživati v razgledih in zelenju.

hamburg
Velike ladje s kontejnerji so del podobe Hamburga