Skip to main content

Lund – zanimivo študentsko mesto

Lund – zanimivo študentsko mesto

Radi se smejijo, radi jedo, radi se zabavajo, a se tudi veliko učijo. Več kot tretjina prebivalcev švedskega mesta Lund je študentov. V tisočletje staro mesto, drugo najstarejše na Švedskem, ki leži v južno švedski provinci Scania, prihajajo bistroumne glave iz vseh koncev sveta, kajti tamkajšnja univerza sodi med sto najboljših na svetu.

lund
Uličice v Lundu

Lund je poln kavarn, a majhna kavarnica Broder Jakob velja za eno najbolj priljubljenih. Domačnost in žametne zofe ob oknih, ki segajo do tal s prijetnim notranjim dvoriščem in pogledom v pekarno, so razlog za veliko obiska. Imajo najboljše kanelbullar – cimetove polžke obogatene s kardamomom in še toplim se res ni mogoče upreti. Po kavici, ki je na Švedskem zelo priljubljen napitek in jo v nekaterih restavracijah k jedem ponudijo brezplačno, se ogled mesta lahko začne.

Najstarejša katedrala v Skandinaviji

Od nekoč sedemindvajsetih cerkva v Lundu, sta se ohranili le dve. Podzemna, kar ponekod izdaja tudi tlakovanje na trgih in katedrala iz 12. stoletja z dvema stolpoma, ki je ni mogoče prezreti. Impresivna zgradba srednjeveške umetnosti je visoka 55 in dolga 90 metrov.

V ogrevani notranjosti na krst, ki bo potekal v zaprtem območju monumentalne zgradbe hiti duhovnica v belem talarju. Ena večjih zanimivosti lundske katedrale pa je ogromna astronomska ura, stara več kot 600 let, ki navduši z delujočimi kazalci sončnega, luninega in živalskega kroga, koledarjem z lesenimi figurami, ki se ob določenih urah dneva premikajo in velja za čudežno napravo takratnega časa.

Lund ima še eno srednjeveško cerkev, ki jo pozna manj ljudi in stoji v bližini Kattesunda. Tisti, ki si želijo kamnito cerkev ogledati, se morajo spustiti v katakombe. Kajti ostanki svetega hrama iz leta 1085 ležijo pod današnjim mestnim središčem. Cerkev Drottens Kyrka je bila prvotno škofovska cerkev in so jo v času reformacije podrli, podobno kot drugih 25 cerkva v mestu. Temelje je še danes mogoče raziskovati, saj pripovedujejo del mestne zgodovine. V podzemni muzej je mogoče vstopiti skozi zelena vrata zraven italijanske restavracije Gattostretto.

katedrala
Katedrala v Lundu

Skissernas – edinstven umetniški muzej

Občudovanje se lahko nadaljuje že nekaj minut kasneje, v edinstvenem muzeju umetniških skic in modelov, ki navdušuje celo ljudi, ki v muzeje ne zahajajo prav radi. V sodobnem kubusu z rjavim pročeljem predstavljajo predstopnjo del mednarodno priznanih umetnikov moderne in sedanjosti. Od Henrija Matissa preko Diega Rivera do švedskega zvezdnika Andreasa Erikssona. Na ogled je vse, od preprostih skic s svinčnikom do pet metrov velikih modelov iz mavca.

Videti je mogoče le manjši del od skupno 35.000 umetnin, ki jih zbirajo že od tridesetih let prejšnjega stoletja. Med njimi je na ogled tudi proces nastajanja bronastega modela Zlatana Ibrahimovića. Pikanten tudi zato, ker so izdelano 500 kilogramov težko podobo nogometnega igralca vandali kasneje odžagali.

Lundaknake z lokalno gorčico

Mimo opečnatih hiš po cesti navzgor pot pripelje v čisto drugi svet, v svet kulinarike. Južno švedska regija Scania je med ljubitelji dobre hrane znana po jedeh iz lokalnih sestavin, kar je dobro vidno v tipični starodobni pokriti tržnici, ki jim pravijo Saluhalle. Tam so prodajalne z živili in restavracije, ki privabljajo z ribami iz 15 minut oddaljenega morja ali delikatesami, med katere sodijo tudi številne različice domačih gorčic.

Gorčica 'Močni Hans' na primer, se čudovito poda tradicionalni kuhani klobasi v obliki pečenice. Je temno rjave barve, topla in hrustljava, njeno polnilo je obogateno z nageljnovimi žbicami, kar je dokaj nenavadno, a dobrega okusa.

Muzej
Muzej Kulturen

Razstava pletenin in stare kmetije

V študentskem mestu Lund je prijetno tudi to, da se lahko do vseh zanimivosti sprehodiš peš, ne da bi ob tem tvegal žuljave noge. Srednjeveško mestno jedro se razteza med vrtovoma Kiliansgatan in Tomegapsgatan. Preplet ozkih uličic, starih kmečkih hiš v živih barvah in skritih dvorišči, ponuja zanimivo pohajkovanje. Tako tudi Kulturen - muzej na prostem stoji kar sredi starega mestnega jedra. Z zgodovinskimi zgradbami in vrtovi se razteza na več ulicah in spominja na neke vrste kmetijski muzej. S trsjem krite in originalno ohranjene kmečke hiše skrivajo zgodovinske predmete, v nekaterih pa so postavljene tudi sodobne razstave; od umetnosti do dizajna in kulture ter zgodovine. Do dvajset različnih razstav redno spreminjajo. Tako je bila konec lanskega leta na ogled tudi razstava pletenin. V prostorih z roza obarvanimi stenami so prikazali pletenine, ustvarjene z različnimi tehnikami in tradicionalnimi vzorci.

Obiskati velja tudi kotno hišo na naslovu Sankt Annegatan 9. V njej je Hökeriet, najstarejša trgovina z mešanim blagom v mestu. Od leta 1815 tam preko lesenega prodajnega pulta, prodajajo vsakodnevne reči in zdi se, da se notranjost trgovine od njenih začetkov skoraj ni spremenila. V sosednji kavarni pa prodajajo sveže vaflje in tople napitke. Danes je tudi Hökeriet del muzeja na  prostem.

V bližini univerzitetne knjižnice se na osmih hektarjih razteza zelena oaza - velik botanični vrt. V njem uspeva kar 7000 rastlinskih vrst iz vseh koncev sveta, ki poleg tropskih vrtov v rastlinjakih, odsevajo tudi devet podnebnih pasov. V botaničnem vrtu je tudi veliko kotičkov za počitek in piknike.

cimet
Cimetovi polžki

Študentski humor in najhitrejši nevtronski vir na svetu

Eden izmed profesorjev v 19. stoletju naj bi Lund poimenoval 'Akademska kmetija'. In res so še danes stare kmetije le nekaj ulic oddaljene od veličastne univerzitetne zgradbe iz leta 1666, pred katero uspevajo rože, na zelenici pa se sončijo študentje. Na univerzi  z okoli 40.000 študenti izobražujejo že od leta 1668, sprva le na štirih fakultetah, med tem ko jih je danes že osem. Še vedno pa prevladuje štirje prvotni predmeti; teologija, pravo, medicina in filozofija. Leta 1880 je univerzitetni študij v Lundu zaključila prva študentka. Tudi tista dama je nekoč zahajala v opečnato univerzitetno knjižnico, ki je videti kot kakšen neogotski dvorec. V knjižnici je kar 100.000 metrov regalov napolnjenih s knjigami v vseh jezikih in tematikami različnih področij. Tam bije srce mesta, ki ustvarja veliko humorja in novih idej. Za humor je zaslužen predvsem študentski teater Spex, ki ima že dolgo tradicijo in je uprizoril veliko znanih komedij.

Med znanstvene dosežke pa sodi na primer razvoj Tetra Pak pakiranja, umetna ledvica in aktualno tudi najmočnejši nevronski vir na svetu, ki je še v gradnji. Ogromen projekt bo verjetno pritegnil veliko znanstvenikov, saj naj bi razkrili skrivnosti materije. Iz Lunda pa se je umaknil farmacevtski koncern AstraZeneca in tudi Sony Ericsson je Lund zapustil. Toda nastalo je veliko manjših podjetij, ki delajo predvsem na področju medicine, biokemije in zdravil.

Toda Lund še ostaja skriven namig za obisk. Mladostno in udobno mesto polno presenečenj in narave, ki ga obdaja, ponuja tudi veliko možnostmi za dejavnosti na prostem. Pa tudi do pristaniškega mesta Malmö je le dvajset kilometrov.