Skip to main content

Lahkih nog po Porurju

Lahkih nog po Porurju

Svež zrak Odkrijte Halden, porursko gorovje z bogato zgodovino. Ta spomenik rudarstvu je zdaj zelen in prepreden z urejenimi pohodniškimi potmi. Na vsakem koraku se skriva kakšna zgodovinska ali naravna znamenitost, predvsem pa lahko tam končno pobegnete v mir in naravo in svobodno zadihate. Čaka vas urbano pohodništvo na obrobju mest ali v slikovitih mestih samih, predvsem pa dih jemajoči razgledi!  

Insajderski nasveti lokalcev

Če radi skrenete z uhojenih poti, stran od množic turistov, je najbolje, da se za nasvet obrnete kar neposredno na odprte prebivalce te raznolike regije. Z njimi lahko pogovor začnete zlahka in kjerkoli – v trafiki, restavraciji ali ko po regiji potujete s kolesom ali vlakom. V tradicionalnih porurskih točilnicah trinkhallen pa ne dobite le nasvetov, ampak tudi kaj sladkega in steklenico lokalnega piva za na pot.

Ustvarjalne četrti in lokalne posebnosti

V številnih ustvarjalnih četrteh na nekdanjem premogovniškem območju zdaj lahko najdete sodobne kavarne in bare ter ateljeje in oblikovalske delavnice. Vse v znamenju upcyclinga in individualnega dizajna.

Regijo odlikuje edinstven preplet starega in novega, tradicionalnega in sodobnega. Industrijsko kulturo kulturo tu lahko spoznate iz prve roke na ogledih nekdanjih premogovnikov, jeklarn in drugih spomenikov povsem drugačnemu času. Porurci imajo celo festival, posvečen industrijski preteklosti tega območja: ExtraSchicht. Enkrat letno se na neverjetnih zgodovinskih prizoriščih odvijajo koncerti v živo, gledališke in plesne predstave, slami (pesniški dvoboji in literarni večeri) in še veliko več – tako Porurci obiskovalce z vsega sveta ozaveščajo, da so še pred nekaj leti tukajšnji ljudje trdo garali. Zanimivosti, kot so zapuščene železniške proge in kanalske poti, je najbolje raziskovati s kolesom – brez zastojev in stran od prometa.

Foto: Pohodniška pot Baldeneysteig © Dennis Stratmann

Nemška turistična organizacija

DZT

 

Preberi več

Deli objavo