Skip to main content
Nova številka revije Horizont
REVIJA HORIZONT #237/238
Kostarika - ples kitov pred obalo
ZAD - Dubaj za družinske počitnice
Tajska - Bangkok in Phuket
Portoriko - kalejdoskop kultur na Karibih
Počitniški cilji z dokaj sproščenim stanjem pandemije
Luksemburg - Esch, EPK 2022
 
Horizont #237-238 - DECEMBER-JANUAR
Text
Nova številka revije Horizont
ODKRIVAJMO SVET
PROMOCIJSKI PAKET
HORIZONT
Promocijski paket
Horizont paket 12
5,99 EUR
 
Naročilo revije HORIZONT
NAROČILO REVIJE HORIZONT
Letna naročnina 39,50 EUR
NAROČNINO LAHKO TUDI PODARITE
 
Revija Horizont 218
Revija Horizont 219
Revija Horizont 220-121
Podarite naročnino
Naročilo revije HORIZONT
BREZPLAČNI OGLEDNI IZVOD REVIJE HORIZONT (PDF)
 
Brezplačni ogledni izvod revije Horizont

Horizont #237-238 - DECEMBER-JANUAR

 

Horizont #237/238 - DECEMBER- JANUAR

»Razburjeno opazujemo skupino šestih kitov grbavcev, pet odraslih samcev, ki se v Marino Ballena, morskem narodnem parku na jugu Kostarike, poteguje za eno samico in ob tem uprizarja spektakularni šov. Do 30 ton težke živali ukrivljajo hrbet, visoko škropijo z vodo in se potapljajo. Tu in tam kateri naredi tudi akrobatski skok. Če že vodič izgubi razsodnost, smo lahko obiskovalci prepričani, da gre res za nenavadne prizore. »Običajno v teh vodah vidimo mater z mladičem ali samca, ki išče samico. Ti se prikažejo na vsakih deset minut, nato se znova na hitro potopijo. Tako igrivo in pogosto se prikažejo, le če želijo narediti vtis,« pove Fernando.«

Teresa Weiss, Kostarika 

 

Naj bo praznično

December in januar sta najlepša zimska meseca, ob čemer sta še praznično obarvana in polna pričakovanj, kaj nam bo prineslo novo leto. Tudi zato vam ponujamo bolj praznično obarvane teme. Tako je tudi za Škocjanske jame, ki poleg jubilejev delovanja in vpisa na Unescov seznam svetovne dediščine, obeležujejo tudi mednarodno leto jam in krasa. Praznične okrasitve kljub vladnim omejitvam ponudbe na stojnicah ne bodo zbledele, zato pišemo, kaj je mogoče videti v največjih mestih. Predstavljamo tudi manjša gorenjska smučišča.

Potovanje med tujimi počitniškimi cilji pričenjamo v praznični Nemčiji, kjer ob lučkah in vonju kuhanega vina božične sanje postanejo resničnost. Esch ob reki Alzette v Luksemburgu bo v letu evropske prestolnice kulture 2022 vstopil z glasbo, plesom in čarovnijo svetlobe. Dubaj je privlačen cilj tudi za družinske počitnice z adrenalinskimi doživetji, lahko pa se udeležite katerega izmed večjih dogodkov, kot so Festival nakupov, Dubai Food Festival ali Art Dubai. Tajska se ponovno odpira za cepljene turiste, objavljamo utrinke iz prestolnice Bangkoka in največjega otoka Phuketa. Portoriko sodi pod ozemlje Združenih držav Amerike, ki se prav tako odpirajo za potovanja. Z glavnim mestom San Juanom pa je pravi kalejdoskop kultur na Karibih. Malo nižje na jugu Kostarike pa smo doživeli divjo, skoraj nedotaknjeno naravo. Medtem ko morski sesalci plešejo svoj paritveni balet, se na kopnem iz jajc valijo želve in se hitijo pomikajo nazaj v morje.

Silverka Lesjak Klapš 

Vsebina:

Kostarika – Ples kitov pred obalo
Luksemburg - Esch, evropska prestolnica kulture 2022
ZAE - Dubaj za družine     
Tajska - Bangkok in Phuket  
Portoriko - Kalejdoskop kultur na Karibih
Nemčija - Lučke in vonj po kuhanem vinu          

Nasveti:
Počitniški cilji, kjer je stanje pandemije dokaj sproščeno          
Dvojno plačilo DDV za spletni nakup

Izleti po Sloveniji:
Praznično leto za Škocjanske jame   
Slovenija v prazničnih lučkah
Domače in turistične novice  

Znani na poti:
Hana Kotar: Rada ima smučanje, njeno srce pa pripada morju

Tujina:
Hoteli po svetu
Od tod in tam
Z vlakom na poti
Letalske novice
Križarjenja
Zanimivo
Turistične novice iz Hrvaške
Turistične novice iz Nemčija
Turistične novice iz Avstrija
Varni na poti
Zdravi na poti
Avtomobilske novice

Na liniji:
Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije
Kolumna
Bralci bralcem Horizonta … 
Dosje turističnih agencij

Več ‌ 

Promocijski paket 12

PROMOCIJSKI PAKET:
3 revije za le 5,99 EUR

Na naslovu urednistvo@revijahorizont.com lahko naročite promocijski paket treh št. revije HORIZONT. Cena znaša le 5,99 evra in že vključuje poštnino. Pripišite vaše podatke in geslo: PROMOCIJSKI PAKET 12

Več ‌ 

Arhiv preteklih številk revije Horizont

Vas še posebej zanima katera izmed držav?
Zanimive reportaže najdete tudi v arhivskih izdajah revije HORIZONT.

Brezplačni ogledni izvod revije Horizont

Brezplačni ogledni izvod revije Horizont

Če želite prejeti brezplačni izvod revije Horizont nam pišite na naš e-naslov, pripišite vaše ime in poslali vam bomo povezavo do brezplačnega oglednega izvoda! (brezplačni izvod lahko naročite le enkrat)
Več ‌ 

Revija Horizont: Cene šestdnevnih vozovnic v Alpah

Članki

lanki - revija Horizont

​​​​​​​Stockholm – mesto na vodi

Revija Horizont

Stockholm je zgrajen na 14 otokih in mnogi ga zato imenujejo kar Severne Benetke. Vsak predel švedske prestolnice ima drugačen značaj. Privlačni so živahna stara četrt, razkošni bulvarji, muzejski otok in še marsikaj.Stockholm je mirno mesto in najhujši zločini se k sreči dogajajo le v romanih švedskih avtorjev kriminalk. Za metropolo je videti skoraj prelepo, negovano in harmonično. Že njegova lega je izjemna. Središče mesta leži med Baltikom in jezerom Mälaren na 14 otokih. Četrti povezuje več kot 50 mostov in mnoge linijske ladje. Zapornica slano morsko vodo ločuje od sladkovodnega jezera, tretjega največjega na Švedskem.
Preberi več
lanki - revija Horizont

Lučke in vonj po kuhanem vinu

Revija Horizont

Na vrhovih jelk svetijo zlate luči, v zraku diši po božičnih piškotih in kuhanem vinu, v ušesih pa odzvanjajo božične pesmi. Otroci vsak decembrski dan odprejo novo okence na svojem adventnem koledarju. V Nemčiji je adventni koledar tako pomemben del prazničnega obdobja, kot so piškoti in kuhano vino. Z njim si čas do težko pričakovanega božičnega večera krajšajo predvsem otroci. Začetki adventnega koledarja segajo v sredino 19. stoletja. Takrat so dneve do božiča odštevali tako, da so z adventnega koledarja vsak dan odtrgali en list ali vsak dan odkrili novo sličico, danes pa večina adventnih koledarjev vsebuje čokoladice ali druge drobne pozornosti. V mnogih družinah adventne koledarje izdelujejo kar sami; z ljubeznijo in ročno. Koledar mora biti pripravljen najpozneje do 30. novembra zvečer, saj nato od 1. do 24. decembra vsak dan odpremo ena vratca ali škatlico.
Preberi več
lanki - revija Horizont

Da bi doživeli pravo Nemčijo, morate tja, kjer domačini pozabijo na pregovorno točnost

Revija Horizont

Za Nemčijo in Nemce veljajo številni stereotipi, ki včasih sicer držijo, a ko bolje spoznamo pristno življenje domačinov, ugotovimo, da lahko o tej deželi in njenih prebivalcih odkrijemo še mnogo zanimivega. Ali ste na primer vedeli, da ima Nemčija kljub slovesu industrijske države velika območja neokrnjene narave? Ali pa, da je v počitniški deželi več kot 300 restavracij z vsaj eno Michelinovo zvezdico? In da v nobeni drugi evropski državi ne pojedo toliko kruha? 
Preberi več

Novice

Na Primorskem prenovili 80 plezalnih smeri

Kraški rob ima več plezališč različnih težavnosti in je priljubljen cilj plezalcev. Zaradi ugodnih vremenskih pogojev je plezanje na tem območju mogoče v vseh letnih časih. Strme prisojne pečine so najbolj obiskane prav pozimi. Naravna plezališča so tudi del turistične ponudbe lokalne skupnosti.

Preberi več

Deli objavo

Singapur ima težave z vidrami

Vidre so simpatične živali, ki ljudi običajno ne motijo. Toda na mestnem območju Singapurja so živali na svoj jedilnik dodale drage japonske krape koi.

Preberi več

Deli objavo

Aljaska: Medved Otis zmagal na izboru 'Fat Bear'

Na Aljaski je tudi letos pred medvedjim zimskim spanjem potekal izbor za najbolj obilnega medveda – 'Fat Bear', ki poteka v narodnem parku Katami. Okoli 450 kilogramov težek medved je premagal dvanajst konkurentov v finalnem izboru.

Preberi več

Deli objavo