Horizont #91 - SEPTEMBER 2009


Uvodnik

»Na 1200 metrih nadmorske višine uspeva najboljši čaj. Letno ga pridelajo kar 300.000 ton in so največji izvozniki tega blaga na svetu. Plantaže so posejane po celotnem visokogorju. Čaj pobirajo ročno, za to so usposobljene Temilke, ki so jih za to delo imeli Angleži, mnoge izmed njih pa so pripeljali tudi iz Indije. Za naporno delo nabiralke zaslužijo po 400 rupij na dan, morajo pa nabrati od 18 do 20 kilogramov čajnih lističev.« Marjan Šrimpf, Šrilanka 

Slovenci rešujemo turizem

Lepo poletno vreme in slovenski turisti se letos pojavljajo kot dvojni rešitelji turistične sezone - hrvaške in slovenske. Upajmo, da se bodo turistični delavci v obeh državah še bolj potrudili zanje, sicer jih bodo pričeli izgubljati. Sodoben gost tudi, če letuje v preprostem kampu ali apartmaju, zahteva za svoj denar vedno več. Če jim ga bodo želeli izvabiti iz denarnic, bodo tudi natakarji na hrvaškem denimo morali znati nekaj slovenskega jezika tako kot znajo italijansko, nemško, angleško in tudi rusko. To velja tudi za jedilnike in kakovost gastronomske ponudbe.

Da Slovenci nismo spremenili potovalnih navad, smo se prepričali letos julija na Maldivih, ko smo jih samo v našem hotelu v enajstih dneh našteli okoli dvajset. Večina jih je bila v toplih krajih že lani in bo tudi prihodnje leto.  

Tudi v slovenskem turizmu je še veliko rezerv, v čisto preprostem nasmehu, pozornejšem in bolj prilagodljivem vedenju osebja in podobnem. Poglejmo dva avgustovska primera. V Termah Dobrna je mogoče kupiti ugodnejšo vstopnico za kopanje s kosilom. Prispeli smo opoldne in povprašali ali je mogoče kositi po kopanju. Ne to pa ne, ker restavracija obratuje le do 14. ure, lahko pa greste na kosilo že sedaj. Ne hvala, s polnimi želodci v termalno vodo pač ne bi šli. In so ostali brez 27 evrov. Na Pohorju pa smo že junija izkoristili ponudbo kosilo skupaj z gondolskim prevozom in bili tako zadovoljni, da smo to priporočali še drugim. Avgusta, ko smo vajo ponovili, to ni bilo več to, skromna izbira, vnaprej pečene ribe, ki so se kuhale v pari zaprtih in gretih posod samopostrežnega bifeja, namestitev miz kot v menzah, ni bilo temnega piva, bučno pospravljanje miz … Škoda, tja ne bomo več šli.  

Za reševanje slovenskega  turizma pa bo treba popraviti tudi rdečo bilanco prihoda tujih gostov. Tudi zveneče promocijske akcije Slovenske turistične organizacije v New Yorku ali pa na taksijih v Londonu še niso obrodile toliko sadov, kot so sejali in želeli.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Šrilanka – med rajem in peklom 

  Škotska -   Škotsko višavje

  Irska - Košček tradicionalne Irske 

  Senegal -  Saharska skušnjava       

  ZDA - Sončna dežela Florida          

  Maldivi - Peščeni biseri Indijskega oceana

  Izleti po Sloveniji: Krnsko pogorje       

  Denar: Reklamacije turističnih aranžmajev         

  Svetovna mesta: Mexico City – prestolnica Mehike

  Kolumna

  Letalske novice

  Z vlakom na poti

  Tuje novice   

  Slovenija: Turistične novice  

  S katamaranom v Benetke    

  Hrvaška: Novosti iz hrvaških turističnih krajev         

  Od tu in tam …         

  Varni na poti 

  Zdravi na poti

  Avtomobilske novice

  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave

  Dosje turističnih agencij 

Vsebina za prikaz na naslovki
 • Škotska - zeleno škotsko višavje
 • Irska - koščki tradicionalne Irske
 • ZDA - Sončna Florida       
 • Šrilanka - med rajem in peklom
 • Mexico City - prestolnica Mehike
 • Senegal - saharska skušnjava 
 • Maldivi - peščeni biseri 
 • Po Sloveniji - planinarjenje po Krnskem pogorju 
 • Kako se pritožiti, če niste zadovoljni s potovanjem
 • Varni in zdravi na poti
 • Turistični napovednik
 • Izlet V Benetke
 • Ugodne letalske vozovnice
 • Potovanja z vlakom

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije