Horizont #87 - MAJ 2009


Uvodnik

»Znano je, da žvečenje kokinih listov zmanjšuje lakoto, žejo in utrujenost, kot tudi možnost nastanka višinske bolezni. Kokaina je v svežih listih manj kot 0,8 odstotka, zato na telo deluje le kot blago poživilo. Razen prijetne omrtvičenosti ust ne povzroča drugih psihoaktivnih učinkov, ki jih občutijo uživalci čistega kokaina. Kokine liste lahko brez težav kupite na lokalnih tržnicah ali pri uličnih prodajalcih. Tudi turisti radi posežejo po omenjenem »zdravilu«: iz lastnih izkušenj vam lahko zaupam, da se v mrzlih in vetrovnih dneh še posebej prileže skodelica vročega čaja iz kokinih listov, višinski bolezni pa se lahko upreš tudi s sladkimi karamelno-kokinimi bomboni.«
Jernej Mrovlje, Skrivnosti jezera Titikake, stran 58

Predah pred poletjem
Velikonočni in prvomajski prazniki so za nami, turistični obisk še posebno na Obali in v slovenskih termah ter zdraviliščih je bil zadovoljiv, čeprav je bilo tujcev za nekaj odstotkov manj kot pretekla leta. Kot kaže, so jih nadomestili domači gostje, ki so lahko tudi v prihodnje »rešitelji« sezone ob morebitnem nadaljevanju trenda manjšega prihoda tujcev. Seveda pri tem ne smemo stati križem rok, saj so vlaganja v promocijo in predstavitve naših malih, a sijočih turističnih biserov porok za stabilnost slovenskega turističnega gospodarstva.
Tokrat vas z revijo HORIZONT vabimo na izlet v okolico Litije, v srce Slovenije, kjer se poleg geometrijskega središča Slovenije ponašajo še z Valvazorjem in njegovo bakrotiskarno v Bogenšperku ter dragoceno Slavo vojvodine Kranjske, z edinstvenimi fosilnimi ostanki nekdanjega morja, z lepo gričevnato pokrajino ob reki Savi in še marsičim.
Med evropskimi mesti predstavljamo vedno živahni in liberalni Amsterdam, kjer življenje teče na kolesarskih stezah. Na južnem obrobju Evrope smo spoznavali Malto z njeno pisano zgodovino, staro Mdino, Valetto, Gozom in Cominom. Igor Fabjan nas je po naporni plovbi popeljal na Ferske otoke, za katere pravi, da ležijo daleč od evropskega vsakdana na pol poti med Škotsko in Islandijo in le redko zaidejo na strani svetovnih časopisov ter v kataloge turističnih agencij.
Za popotnike, ki jim je bliže Azija, objavljamo reportažo iz Kambodže, kjer še vedno vladata kaos in korupcija. A po naporni in divji vožnji z avtobusom ponuja veliko pisanih tržnic, idilične vasice na kolih, mogočne templje in Phnom Penh z ostanki krvave in mučne polpretekle zgodovine. Na afriški celini pa smo obiskali šolo v Tanzaniji, kjer zvedavi in večkrat lačni afriški otroci hlastajo za znanjem za boljši jutri.
Poleg aktualnih zdravstvenih in varnostnih nasvetov tokrat odgovarjamo tudi na vprašanje, kdaj lahko odpovemo potovanje oziroma, kako zavarujemo odpoved ali predčasno vrnitev s potovanja.
Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Malta - srce Mediterana 
  Ferski otoki – skriti biseri severne Evrope 
  Kambodža – pristna in iznajdljiva 
  Tanzanija - otroci imajo radi šolo

  Skrivnosti jezera Titikaka 

  Evropska mesta:
  Amsterdam mesto kanalov, oblakov in koles 

  Filipini:Na otoku Pamilacan 

  Izleti po Sloveniji: Kaj skriva središče Slovenije?

  Nasveti: Letalske vozovnice okoli sveta

  Denar: Kaj v primeru odpovedi potovanj 

  Termalna kopališča, odpirajo vrata 
  Slovenija: Turistične novice

  Hrvaška: Novosti iz hrvaških turističnih krajev 

  Kolumni 
  Letalske novice 
  Z vlakom na poti 
  Tuje novice 
  Od tu in tam … 
  Varni na poti 
  Zdravi na poti 
  Avtomobilske novice 
  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave

Vsebina za prikaz na naslovki
 • Malta- srce Mediterana
 • Ferski otoki - skrivnostni biseri severne Evrope
 • Amsterdam - mesto kanalov, oblakov in koles 
 • Kambodža - pristna in iznajdljiva
 • Skrivnosti jezera Titikaka
 • Tanzanija - otroci imajo radi šolo 
 • Po Sloveniji: Središče slovenije in Valvasorjeve sledi
 • Terme - zunanja termalna kopališča že odprla vrata 
 • Letalske vozovnice za okoli sveta    
 • Kako ravnati v primeru odpovedi potovanja

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije