Horizont #79 - SEPTEMBER 2008


Uvodnik

»Po prvem obredu sem vedela, da se bom vrnila. Najprej v Cusco, kjer sem ostala mesec dni, potem pa sem dvakrat odšla v pragozd. Moj cilj je bil spoznati tradicionalno medicino prvobitnih prebivalcev, ki se je ohranila v porečju Amazonke. V veliki meri temelji prav na pripravku z imenom ajauaska, vendar pri svojem delu uporabljajo na tisoče različnih rastlin in dreves, pa tudi kamnov in kristalov.«

Intervju: Erika Oblak - med Trento in Amazonko (stran 30)

 

Jesenska izleti in potovanja

Šolske počitnice in poletni družinski dopusti s poležavanjem na sončnih obalah so za nami.

Na vrsti pa so jesenski izleti in potovanja v bližnje in oddaljene kraje, kjer to klimatske rezmere omogočajo. Tokrat vas peljemo na izlet na Vojskarsko planoto, kjer si lahko po hribolazenju ali kolesarjenju privoščite prave idrijske žlikrofe in druge tradicionalne kmečke jedi, lahko pa se odpravite tudi na obiranje oliv na slovensko Obalo.

Tisti, ki se v jeseni odplavljate na jadranje ali potapljaške podvige, lahko veliko zanimivega izveste iz slikovno bogate reportaže o otoku Visu in njegovih špiljah. Zadnje poletne sončne žarke pa lahko lovite tudi na poteh, peš, med tekom, z rolerji ali s kolesom, na lignanskih obalah.

Obiskali smo glavno mesto Litve - Vilno, ki bo prihodnje leto Evropska prestolnica kulture. Francosko Provanso, polno sivke, oljčnih nasadov, drevoredov platan, zelenih livad smo ujeli vam predstavljamo v fotografskih utrinkih.

Ugodni tečaj dolarja tudi vse več Slovencev privablja v Združene države Amerike, zato smo vam tokrat pripravili doživeto reportažo iz San Francisca in potopis iz sončne Floride. V Iranu pa smo spoznavali naravna in kulturna bogastva ter nasprotja te velike dežele in gostoljubne ljudi.

Nekoliko manj gostoljubni pa so bili sredi julija domačini v turističnih predelih Kube, ki se ob poslavljanju Fidela Castra pripravljajo na boljši jutri, a zaenkrat v boju za preživetje, neizmerno ožemajo turiste. Kar je pravo nasprotje lepotam in fleru te edine (še) socialistične karibske države, ki nas s pisanimi zgradbami Havanne, Trinidada in Cienfuegosa, ter oldtimerskim avtoparkom, vrnejo v prejšnej stoletje.

  Vsebina

  ZDA -  Sončna dežela Florida

  San Francisco: Z rožo v laseh na Golden Gate      
  Kuba – karibski paradiž s pridihom socializma  
  Iran - dežela različnih nasprotij

  Evropska mesta: S cerkvicami posuta
  Vilna 
  Italija - Lignano

  Francija - Pejsaži iz Provanse

  Hrvaška: Vis nekje za časom    

  Intervju:

  Erika Oblak: Med Trento in Amazonko    

  Denar: V katerih državah dobite več za svoj denar zaradi ugodnega tečaja USD

  Nasveti: Dodatni stroški na križarjenjih 

  Slovenija: Idrijsko hribovje – Vojskarska planota      

  Turistične novice        

  Novosti slovenskih naravnih zdravilišč 

  Kolumni        

  Letalske novice        
  Tuje novice     

  Novice s Hrvaške      

  Od tu in tam …        

  Varni na poti   

  Zdravi na poti 

  Avtomobilske novice 

  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije