Horizont #76 - JUNIJ 2008


Uvodnik

»Dansko podeželje je za bežnega obiskovalca videti kot pravljična dežela: idilično pokrajino marsikje poživljajo belo ometane ali rdeče opečnate hiše, pokrite s slamo. V družbi kmečkih živali dajejo videz, kot da se je tod ustavil čas pred davnimi desetletji, ko je v deželi ustvarjal pravljice Hans Christian Andersen. K vzdušju izdatno pripomorejo še številne drobne posebnosti. Vključno z dobro obiskanimi bolšjimi sejmi.«

Igor Fabjan, Jutland, Danska (stran 40)

 

Poceni dolar vabi turiste na daljna potovanja

Šibak dolar in močan evro sta razlog, da se več turistov odloča za potovanja v ZDA, Emirate in na Daljni vzhod. Vse več turistov se odloči tudi za potovanja v države, kjer imajo valuto države vezano na ameriški dolar. Tako so med Evropejci letos popularni cilji v ZDA, Egiptu, na arabskem polotoku z Združenimi arabskimi emirati ter na Karibih. Samo v Nemčiji je rezervacij počitnic v ZDA za poletje, v primerjavi s prejšnjim letom, več za četrtino. Močan evro ponuja cenejše počitnice predvsem zaradi nizkih dodatnih stroškov v počitniškem kraju. Mednje sodijo cene vstopnic za muzikale, obiski restavracij, bencin za najeto vozilo in seveda stroški za nakupovanje. Kjer lahko plačujete v USD, so cene zaradi visokega tečaja evra sedaj veliko nižje, kot so bile pred leti. Veliko se jih odpravi tudi na nakupovalne počitnice, predvsem v New York, Dubaj ali Hongkong.

Toda pri nakupovanju (še posebej tehničnih predmetov) ne pozabite na carinske predpise Evropske unije in višino carine, ki vam jo ob vrnitvi v EU lahko obračunajo na meji. Novih predmetov za osebno rabo, ki ne presegajo vrednosti 175 evrov (okoli 270 USD), ni potrebno prijaviti, za vse, kar je nad to vsoto, pa na carini lahko obračunajo davek, za nekatere predmete pa še carino.

Poleg v New York in Kalifornijo vas tokrat vabimo še na križarjenje po Kornatih in izlet na Plitviška jezera. V Beograd, prestolnico Srbije in Evrosonga, na danski otok Jutland ter med pisane ritme Santiaga de Cuba. Na Sejšelih pa smo se prepričali, da ti čarobni otoki v objemu toplega Indijskega oceana, posejani z živo zelenimi palmami in temno sivimi granitnimi skalami, niso zaman priljubljeni cilj mladoporočencev. Imajo tudi eno najlepših peščenih plaž na svetu, pisane potapljaške revirje in možnosti za ribolov na visokih vodah.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  New York - mesto, ki nikoli ne spi  
  Sejšeli – zapeljiva tropska idila    
  Srbija - Beograd, gostoljuben, a nestrpen, živahen in žalosten    
  Danska - Jutland, skušnjave dolgih peščenih obal

  ZDA -  Nacionalni park Yosemite v Kaliforniji      

  Kuba - Karnevalski Santiago de Cuba      

  Hrvaška:
  Novice s Hrvaške       
  Izlet na Plitviška jezera  

  S Cicerom med Kornati        

  Slovenija:
  Trubarjevi domači kraji       
  Center dobrega počutja Paradise Spa
  Turistične novice    

  Nasveti:
  Da počitnice ne bodo »padle v vodo« 
  (Vremenske razmere v ZDA, na Karibih in v Kanadi)

  Kolumni          
  Letalske novice           
  Tuje novice          
  Denar: S krediti na počitnice              

  Od tu in tam …           
  Kulinarika: Od jeguljine juhe do »češpljevega kolača«             

  Varni na poti   

  Zdravi na poti  
  Avtomobilske novice   
  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije