Horizont #75 - MAJ 2008


Uvodnik

»V Hoi Anu zadihaš s polnimi pljuči. Zrak je čist, nebo pa odeto v sinje moder plašč. Čutiti je soparo, a ni moreča, saj veter poskrbi za prijeten piš. V zgodnjem jutru se v hotelsko sobo vtihotapi pritajen topot motornega čolna, ki reže gladko morsko gladino. Veliko število manjših plovil je v ženskih rokah. Njihovi obrazi so skriti pod stožčastimi klobuki, izdelanimi iz posušenih palmovih listov.«

Andreja Slavec Perše, s popotovanja po Vietnamu (stran 60)

 

Prednjačijo Italijani, Skandinavci, Rusi in Japonci

 

V prvih treh mesecih leta je v slovenske turistične objekte prišlo 461.495 turistov, ki so ustvarili okoli 1,5 milijona prenočitev. Čeprav smo v letošnjem prvem tromesečju imeli enako število turistov kot lani, število prenočitev pa je celo padlo za dva odstotka, slovenski turizem beleži petodstotni porast obiska italijanskih gostov, za tri odstotke pa je bilo več Nemcev. Zanimivi so podatki o vztrajnem povečevanju obiska turistov iz Rusije, Finske, Švedske, Belgije, Grčije, Španije in Japonske. Za pohvaliti pa je tudi pobudo o organizaciji slovenskih etnološko-kulinarično-enoloških večerov, ki se jih je lotil eden od ljubljanskih gostincev. Zadel je v polno predvsem pri skandinavskih gostih, ki se ob obisku Ljubljane obvezno udeležijo moderne slovenske veselice, ki je seveda nastala že po svetu uveljavljenem in preizkušenem receptu.

 

Med slovenskimi temami vas tokrat s kolesom vodimo med velikani Škofjeloškega hribovja, odpiramo prva zunanja termalna kopališča ter napovedujemo pomladne turistične prireditve.

 

Veliko prostora namenjamo evropskim destinacijam za krajše izlete, od Vzhodne Tirolske do glavnega mesta Latvije – Rige, preko madžarskega Egerja in španske Palme de Mallorce.

 

Reportažne zapise naših sodelavcev nadaljujemo v sredozemskem paradižu s turisti manj obleganega balearskega otoka Menorce. Gozdnata pokrajina Korzike z dvatisočaki, ki štrlijo nad 1.000 kilometri obale, je primerna za popotovanja spomladi in jeseni, ko je klima ravno pravšnja. Da Maroko ni še ena arabska država s polpuščavsko pokrajino, visokimi gorami, prašnimi mesti in kaotičnimi tržnicami, se je prepričal Igor Fabjan. Obiskali pa smo tudi pisani živalski in rastlinski svet nacionalnega parka Bako na Borneu.

 

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

 

  Vsebina

  Korzika - »Alpska« pokrajina na morju 

  Maroko - arabska pravljica za pokušino

  Vietnam - Hoi An - vietnamske Benetke

  Malezija - nacionalni park Bako na Borneu

  Španija -  Menorca, sredozemski paradiž 

  Albanija: Dežela zarje in dvoglavega črnega orla    

  Evropske mesta: 
  Palma de Mallorca še lepša spomladi     

  Riga - mesto, kjer se je začelo »božičkovanje«      

  Madžarski Eger in bikova kri             
  Vzhodna Tirolska v ritmu Avsenikov  

  Slovenija:

  Velikani v Škofjeloškem hribovju  

  Termalna kopališča odpirajo vrata     
  Turistične novice      

  Nasveti: Nizkocenovni letalski prevozniki v Aziji   

  Kolumni         
  Letalske novice          

  Tuje novice    
  Denar: Z depoziti do počitnic             

  Novice s Hrvaške     

  Od tu in tam …          

  Varni na poti  

  Zdravi na poti 
  Avtomobilske novice  
  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave 

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije