Horizont #74 - APRIL 2008


Uvodnik

»Prestolnica Egipta – Kairo je mesto silnih nasprotij, ki so sicer šokantni, a prav v tem je tudi njegova privlačnost. Bogati predeli se senčijo med palmami, razkošni hoteli se hladijo z vodometi, se kopljejo v žarometih in če vidiš samo to, bi mislil, da se v deželi cedita med in mleko. Vendar je vmes tudi pelin, ki se mu reče smog in kaos v prometu. V tem so si bogataši povsem enakopravni z najbolj revnimi v mestu, kjer dnevno diha nič manj kot 26 milijonov ljudi!«

Albina Podbevšek s popotovanja po Egiptu (stran 40)

 

(Ne)prepoznavni?

Vsako leto znova se z zanimanjem udeležim največje svetovne turistične borze v Berlinu. Odkar easyJet ne vozi več iz Ljubljane, potujem iz avstrijskega Celovca. Majhnega letališča, ki pa ima kar precejšnje število rednih letalskih linij v ostala evropska mesta in ponuja tudi kar nekaj nizkocenovnih letov. V čakalnici sem srečala mnoge Slovence, ki so se iz Celovca prav tako odpravljali v Berlin in na letalu jih je bilo precej več kot Avstrijcev. Škoda, da se na letališču v Mariboru ves čas le dogovarjajo o novih letalskih povezavah, a čakamo in čakamo, med tem pa ponudba letov z letališč, kot so Celovec, Gradec in italijanski Ronchi, kar cveti.

Tudi letos je bilo na turistični borzi veliko zanimivega, Slovenci smo se predstavili v novi zeleni podobi in z novim sloganom, ki govori o ljubezni. Morda bomo odslej na mednarodnem trgu uspešnejši. Tuje turistične revije nas uvrščajo med države vzhodne Evrope in kljub predsedovanju Evropski uniji nas ne poznajo. V eni izmed nemških turističnih revij sem prebrala reportažo o Sloveniji, ki se je pričela nekako takole: Slovenija – to je za mnoge nikogaršnja dežela, dežela brez obraza. A tisti, ki jo enkrat obiščejo, jih zapelje … Nato je bilo nekaj lepih fotografij Bleda in ljudje, oblečeni v narodne noše, kot da bi takšne zares lahko srečal v naših vaseh ali na cesti …

Tudi zato v reviji Horizont širimo vsebine, namenjene predstavljanju turistično-rekreacijskih danosti Slovenije. Na severovzhodu smo se z gorskim kolesom odpravili po obronkih Kozjaka. Na jugu pa obiskali odročne, a izjemno zanimive predele slovenske Istre.

Med prvomajskimi počitniškimi cilji lahko veliko izveste o treh andaluzijskih draguljih – Grenadi, Sevilli in Cordobi ter o velikih nasprotjih Egipta. Dobrodošli smo bili tudi v Siriji in v nekoliko prezrtem afriškem biseru Ugandi. Za avanturiste smo se popeljali po večnih cestah kanadskega Labradorja in pluli po mogočni Amazonki.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Slovenija:
  Slovenska Istra
  S kolesom po grebenu Kozjaka
  Novice doma 

  Nemčija:

  Mednarodna turistična borza v Berlinu    

  Evropska mesta: Stara in nova Varšava

  Španija -  andaluzijski dragulji Grenada, Sevilla in Cordoba
  Egipčanska nasprotja brez primere
  Brazilija: Amazonka - reka, gozd in ljudje 

  Sirija - Dobrodošli v Siriji in Palmiri

  Uganda - Prezrt afriški biser

  Kanada -  Večna cesta Labradorja 


  Kolumni         
  Letalske novice          
  Tuje novice    

  Denar: Na poti s plačilnimi karticami  


  Novice s Hrvaške      
  Od tu in tam …          

  Varni na poti  
  Zdravi na poti 
  Avtomobilske novice  
  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave    

  Nasveti: Koliko stane parkiranje na letališčih

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije