Horizont #73 - MAREC 2008


Uvodnik

»Ob jezeru Bunyonyi sodelujemo z dvema osnovnima šolama, postavili smo svoj lasten vrtec, gradimo že drugega. V največjem turističnem kampu imamo trgovinico, v kateri prodajamo izdelke lokalnih žensk. Pripravljamo tedenske tridnevne kanu trekinge okoli območja jezera.

V bližnjem mestu Kabale vodimo lokalni kulturni muzej, kateremu smo dodali simpatičen hostel in restavracijo, razstavni prostor za lokalne umetnike ter galerijo ročnih izdelkov.«

Miha Logar, Slovenec v Ugandi (stran 20)

 


Pomlad prihaja

Konec februarja so se temperature približale že poletnim, oživeli so gostinski vrtovi, kmečki turizmi, prebudile so se vinske poti. Vreme je kot nalašč za izlete v bližnje griče, hribe in izletniške točke. Horizont vas vabi na Kočno na vzhodni, bistriški strani Pohorja. Prijazni domačini ponujajo enološko-kulinarične domače dobrote in etnografski muzej na prostem, ki je delo njihovih rok. Ker pa se zima še ni povsem poslovila, smo obiskali Savojske Alpe, ki ponujajo na stotine kilometrov urejenih smučarskih prog, sodobne apartmaje in dostopne cene vozovnic.

Med evropskimi velemesti smo se ustavili v Lizboni, ki se ponaša z bogato zgodovino pomorščakov, ki so odkrivali svet in sodobno arhitekturo, ki priča o prihodnosti glavnega mesta Portugalske. Gotland – priljubljeno švedsko letovišče sredi Baltika, je najbolje spoznavati z lastnim ali izposojenim avtomobilom. Na romanju v tunizijskem mestu Kairouanu je naša sodelavca grelo 50 stopinj Celzija v senci. Na Filipinih v deželi tisočerih otokov si podajata roko počasen življenjski ritem in zakoreninjena tradicija. Marjan Šrimpf pa je Papuo Novo Gvinejo oziroma Niugini doživel kot raj in pekel Pacifika.

V uredništvu še naprej širimo svetovalne teme, za katere je, sodeč po odzivih bralcev in obiskovalcev spletne strani www.reavijahorizont.com, veliko zanimanja. Tokrat smo dodali novo rubriko Varni na poti, kjer spremljamo aktualne varnostne razmere po svetu in opozarjamo na morebitne posebnosti različnih turističnih destinacij. Pišemo tudi o možnostih zavarovanja tveganja odpovedi potovanj pri slovenskih zavarovalnicah in turističnih agencijah. Svetujemo tudi, na kaj je treba biti pozoren pri najemu avtomobila in kaj vam rent a car agencije ponujajo.

Prijetno odkrivanje sveta!

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Evropska mesta: Lizbona je mesto, ki ne razočara   
  Švedska - Gotland, priljubljeno letovišče sredi Baltika 
  Francija: Stotine kilometrov smučarskega raja             

  Tunizija - Na romanju v Kairouanu

  Južnoafriška republika - dežela ljudi mavrice     
  Filipini - dežela tisočerih otokov

  Papua Nova Gvineja - raj in pekel Pacifika 

  Intervju: Miha Logar - Slovenec v Ugandi 

  Kolumni        
  Letalske novice          

  Tuje novice    

  Slovenija:

  Novice iz domačih logov       

  Kočno - muzej na prostem     
  Denar: Zavarovanje odpovedi potovanja       
  Novice s Hrvaške      

  Od tu in tam …         
  Zdravi na poti 
  Avtomobilske novice  
  Intervju: Med pravljicami in podvodnim svetom
  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave    

  Varni na poti : varnostna opozorila

  Nasveti: Na kaj je treba biti pozoren pri najemu avtomobila

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije