Horizont #70 - DECEMBER-JANUAR 2007


Uvodnik

»Posebna sposobnost delfinov je, da komunicirajo in se orientirajo z eholokacijo. S svojim sonarjem v vodi emitirajo visokofrekvenčne zvoke in iz njihovih odbojev razbirajo sliko, kot bi imeli rentgenski vid. To jim omogoča videti organske probleme pri človeku, kot so karcinomi, dislokacije, pa tudi pozitivne stvari, kot je nosečnost.«

mag. Norbert Trompisch, utemeljitelj alfaterapije z delfini in znanstveni raziskovalec

 

Srečno turistično in popotno 2008!

V letu, ki se počasi izteka, smo s sodelavci uredništva revije Horizont preleteli Evropo po dolgem in počez, obiskali smo vse celine. Odkrili tudi kak manj obljuden kraj in z vsakega potovanja prinesli kako novo izkušnjo druženja s »Sozemljani«. Komunikacija med narodi, narodnostmi in plemeni bogati človeka in človeštvo. Pristni stiki in izmenjava izkušenj včasih povesta več kot gore papirnatih deklaracij in zavzemanj za mir in slogo v svetu, pri čemer je obojega žal vedno manj.

Drugi največji dosežek leta je zavedanje o potrebnosti in pomembnosti soočanja s klimatskimi spremembami, njihovimi posledicami in predvsem napori, s katerimi bi te vplive zmanjšali ali nekoč z novimi energijami in prijemi poizkušali nevtralizirati. Tudi turizem in popotništvo žal prispevata levji delež k onesnaženju planeta (transport, pozidave narave, prinašanje odvečnih smeti …), zato apeliramo na vse, ki potujete, da poskusite čuvati naš planet, kjer koli že ste.

V dvojni zimski številki revije Horizont vam še pred silvestrovim ponujamo pet evropskih metropol: London, Kopenhagen, Barcelono, Stockholm in Peterburg. Novo leto lahko preživite tudi na Jadranu, na primer v Zadru z okolico, otoki in edinstvenimi morskimi orglami. Smučarske navdušence seznanjamo s ponudbo avstrijskih in francoskih smučišč ter z ugodnimi nekajdnevnimi paketi.

Reportažni del revije začenjamo na sončni Madeiri, ki so jo najprej odkrili evropski vladarji modre krvi, danes pa je z blagodejno klimo dostopna v vseh letnih časih. Tajsko smo spoznavali ob riževih poljih in rečnih kanalih. V indijskem Varanasiju smo se prepričali, zakaj je reka Ganges tako sveta za ta del sveta. V Butanu, deželi grmečega zmaja, smo preverjali zgodbe o deželi bogov mitov in demonov. Za reportažno poslastico pa smo nazadnje uvrstili zapis o skritih zakladih afriškega Sredozemlja – Libije. V Gadafijevi deželi peščenih sipin, romantičnih oaz in ohranjenih rimskih mest živijo nasmejani srčni ljudje …

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Portugalska - Sončna in cvetna Madeira 

  Tajska - na riževih poljih Bangkoka         

  Indija -  Varanasi, življenjski cilj mnogih Indijcev

  Butan - dežela grmečega zmaja     

  Libija, skriti zaklad afriškega Sredozemlja

  Evropska mesta:

  Kraljevi London         
  Barcelona ponosna in samosvoja       
  Med morskimi kanali Kopenhagna     
  Stockholm – prestolnica muzejev       
  Peterburg – mesto cesarjev, boemov in revolucionarjev       

  Slovenija: Jesenski utrip Krasa            

  Intervju: Norbert Trompisch »Delfini vnašajo radost v srca ljudi«    

  Smučanje: Avstrijska in francoska smučišča    

  Kolumni         

  Letalske novice        

  Tuje novice    

  Novice doma 

  Od tu in tam …         

  Nasveti: Nadomestilo za odpovedan let

  Hoteli po svetu: Falkenstein v Zadru

  Zdravi na poti 
  Avtomobilske novice  

  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave   

  Denar: Zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini                    

  Foto natečaj: Najlepša počitniška fotografija 2007

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije