Horizont #69 - NOVEMBER 2007


Uvodnik

»Povsem drugačen je njihov odnos do umrlih. Če pokojnik umre zjutraj, ga pokopljejo popoldne, če umre popoldne, pa takoj naslednje jutro. Umitega zavijejo v platneno rjuho in položijo v slab meter globoko jamo ter jo obložijo s kamenjem. Obred žalovanja traja tri dni, nato pokopališč ne obiskujejo več. Rezervno rjuho nosijo vselej s seboj tudi na dolgih poteh skozi puščavo. Človek lahko iznenada umre, piči ga škorpijon in pot je zanj končana.«

Olga Kolenc, Tunizija, stran 40

 

Diši po snegu

Že konec oktobra je slovenske vrhove pobelil sneg, za vzorec ga je bilo tudi v nižinah. Klimatskim spremembam navkljub izgleda, da bo letošnja zima bolj bela. Slovenski smučarski centri so na sezono kljub lanskemu izpadu prihodkov dobro pripravljeni. Nekaj je tudi novosti v Kranjski Gori, v Ribnici na Pohorju in na Kopah, na primer. Veliko so investirali v dodatne zmogljivosti za zasneževanje smučišč. V prodaji so tudi že smučarske vozovnice, zato smo zbrali cene, ki so v povprečju višje za dober evro pri dnevni karti.

V tem pozno jesenskem času na prehodu v zimo smo bili na izletu po Lovrenških jezerih ter na krajšem jadranju med otoki srednjega Jadrana. V španski Zaragozi smo se prepričali, kako tečejo priprave paviljonov za svetovno razstavo EXPO, ki bo prihodnje leto, in preizkusili tamkajšnjo enološko in kulinarično ponudbo. Še preden je Norveško prekril sneg, smo se popeljali med fjordi in slapovi ter občudovali slikovito pokrajino, ki kljubuje času in težkim vremenskim pogojem. Tunizija vabi skozi vse letne čase, med oazami pa vztrajajo Berberi s svojimi življenjskimi nauki.

Vtise iz Dominikanske republike prinaša sodelavka, ki dela v tej karibski državi za mednarodno multinacionalko in pozna tako običajni življenjski utrip »Dominikane«,  kakor tudi poslovne navade ali bolje rečeno razvade. Kanadsko gorovje Rocky Montain ponuja vse, kar si popotnik lahko zaželi – prostranstvo neskončnih gozdov, jezera, doline, zelene parke, vinograde, ledenike, arktične tundre ...

V skicah iz Nepala poleg raznolikih možnosti za treking razkrivamo, da se revščina na podeželju skriva po kolibah, v Katmanduju pa srečaš veliko beračev tudi na ulicah … S pomočjo naših piscev smo obiskali še azijski Jaisalmer, ki je od glavnega mesta Indije oddaljen dobrih 600 kilometrov proti jugozahodu in sodi med klasiko obiskovalcev zvezne države Radžastan.

Če boste morda na vaših potovanjih imeli težave s prtljago, ali vam jo bo letalska družba celo izgubila, si v rubriki nasveti preberite, kako ravnati in na koga se obrniti v takih primerih.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Dominikanska republika - telenovele po dominikansko

  Kanada - dežela prostranstev
  Nepal - skice iz Nepala
  Indija -  Jaisalmer, indijsko zlato mesto

  Med oazami Tunizije

  Španija: Zaragoza        
  Norveška: Pravljična in surova dežela
  Svetovna mesta: Talilnica zlata v Perthu

  Slovenija:
  V tišini Lovrenških jezer
  Novice doma
  Nove vlečnice in cene
  Hrvaška: Jesensko jadranje

  Kolumni
  Letalske novice
  Tuje novice

  Od tu in tam …
  Hoteli po svetu: Nenavadni hoteli

  Nasveti:

  Ko izginejo kovčki

  Denar: Kako varčevati za počitnice

  Kulinarika: Ostrige za strast

  Zdravi na poti
  Avtomobilske novice
  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije