Horizont #68 - OKTOBER 2007


Uvodnik

"Videla sem veliko bede, ki je izvirala iz pomanjkanja znanja. Menim, da mora vsak od nas biti družbeno koristen, ko ima dovolj in da mora dati nekaj dobrega, kar je bilo dano vsakemu od nas. Jaz sem se odločila za otroke in izobraževanje. Starih ni za spreminjati, otroci pa so še vedno najsvetlejša prihodnost. Sploh, če so izobraženi!"

Benka Pulko (stran 14)

 

Ženske v turizmu

Letošnji svetovni dan turizma ob koncu septembra je bil posvečen vlogi žensk v turizmu, v panogi kjer so ženske sicer že tradicionalno prisotne kot sobarice, natakarice, kuharice in receptorke,  vodičke ... Glede na delovni čas, ki ga le stežka usklajujejo z normalnim družinskim življenjem, je prav, da turistična panoga prevetri in ovrednoti tudi to žensko plat dela v turizmu. V Sloveniji smo na ta dan dobili tudi »Naj menedžerko 2007 v turizmu« direktorico Hotelov Piran Ano Žerjal, ki je v zadnjih letih preporodila hotelsko ponudbo Pirana in Strunjana ter skupaj z evropskimi sredstvi zgradila novi hotel Salinero, ki je polepšal dolga leta zapostavljen del slovenske obale.

In kaj vam ponujamo v tokratni številki revije za turizem in popotništvo Horizont? Odkrivali smo makedonske turistične bisere ob Ohridskem jezeru. Bili smo na čudovitih plažah nekoliko manj znanega Jonskega grškega otoka Lefkada, ki leži severno od Kefalonije in južno od Krfa. Za tiste, ki utrjujete spomine po poletno-jesenskih plezalnih ali kolesarskih turah v Dolomitih, in za tiste, ki se boste morda odpravili tja na smučanje, predstavljamo gorske velikane skupine Sella in Tri Cine. Med svetovnimi metropolami pišemo o Kijevu na stičišču kultur med Evropo in Azijo ter o utripu edinstvenega glavnega mesta Kube - Havani.

Otok Reunion, manjši francoski brat veliko bolj znanega Mavriciusa v Indijskem oceanu je otok začimb, svetnikov in pohodnikov ...

V Maleziji smo raziskovali deževni pragozd in naleteli na gostoljubje plemen na obrobju džungle. Med jordanskimi beduini v Petri pa smo ponovno odkrivali eno od sedmih čudes sveta.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Makedonija – »Ajde, odime na kafo«  Grčija: Lefkada - otok božanske lepote    
  Jordanija: Beduini v Petri   

  Kuba - Havana je ena sama
  Reunion - otok začimb, svetnikov in popotnikov
  Malezija -  Gostoljubje na obrobju džungle 

  Dolomiti – velikani nad »peščenim« morjem          

  Evropska mesta: Kijev most med Evropo in Azijo     

  Intervju: Benka Pulko Pocestnica – življenjski potopis      

  Nasveti: Koliko stane gotovina na potovanju   
  Nasveti: Koliko prtljage gre v kovček? 

  Na morje v jeseni  - vremenske razmere v Tuniziji, na Portugalskem, Španiji, Črčiji, Turčiji, Cipru...

  Kolumni         

  Letalske novice         
  Tuje novice    
  Slovenija: Novice doma 
  Potep po Radgoni in Bad Radkersburgu        
  Grand hotel Primus na Ptuju         
           
  Od tu in tam …  
  Kulinarika: Kakav pijača bogov       
  Hoteli po svetu:

  Kolašin - »Planinsko lovska koča«     
  Zdravi na poti 
  Avtomobilske novice  
  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave      

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije