Horizont #67 - SEPTEMBER 2007


Uvodnik

»Študentka Priya, ki je dobila ime po hčeri Sonje Gandhi, mi je več povedala o žaljivi tradiciji purdah. Ženskam namenjeni konec hiše in vse njegove posebne šege z zakrivanjem in osamitvijo žensk označuje Indijec z besedo purdah, ki pomeni zaslon. Ti običaji so se ponavljali zaradi časti, so pa tudi služili temu, da so ženske zadržali na svojih mestih.«

Ksenija Tratnik, Radžastan, Indija (stran 56)

 

Izletniška jesen …

Poletno-jesenski september je čas za krajše izlete, ko lahko pobegnemo od rutinskih vsakdanjih delovnih ali domačih opravil. Že dnevno ali dvodnevno vikend odkrivanje bližnjih gričev, kmečkih turizmov, naravnih znamenitosti ali okusa po morju blagodejno vpliva na  telo in dušo. Če ne verjamete, se odpravite na pot.

Sredi avgusta smo bili v Postojnski jami, ki nas je znova očarala, tako kot veličastni Predjamski grad s svojimi v povestih še danes živečimi in znamenitimi prebivalci. Erazem se je hčeri najbolj vtisnil v spomin. Žal pa imamo v spominu tudi (ne)avtohtono gostinsko ponudbo v bližini z gobovo juho v »menznih« skodelicah, »domačim narezkom« s sirom iz bližnjega marketa, poceni mešanim kruhom in dekoracijo brez domišljije, le račun je bil prav zasoljen. Škoda … 

S Horizontom v roki se lahko tokrat podate po deželi žlahtne štajerske trte ob reki Dravi, na pot miru v zgornje Posočje, v nacionalne parke Velebita, od koder se lahko spustite v Senj, zabave in atrakcij željni pa se lahko odpravite na dvodnevni izlet v nemški Legoland.

Bolj vzdržljivim kolesarjem ponujamo pot okoli Grossglocknerja. Vedno aktualni so tudi Kanarski otoki – na Gomeri na  primer je za kopanje primernih plaž le za vzorec, tako da se domačinom ni treba bati množičnega turizma.

Utrip majevske civilizacije pa smo doživeli na mehiškem polotoku Jukatan, ki smo ga obiskali nekaj tednov preden je šel čezenj hurikan Dean. Previdnost pri izbiri države tudi v jeseni ne bo odveč, saj vas v tem obdobju na nekaterih koncih čakajo neurja. Kje, pa preberite v članku z naslovom Brez nalivov na jesenskih potovanjih.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Avstrija - s kolesom okoli Grossglocknerja

  Španija -  Gomera in Tenerife        

  Indija - Nova spoznanja Radžastana       

  Bolivija - Solna ploščad Uyuni

  Mehika - na rivieri Majev 

  Madžarska: Miškolc - Toplice v jami     
  Hrvaška: Senj - z morja na planine     

  Nemčija: Izlet v bavarski Legoland   
  Evropska mesta: Nica - kraljica Azurne obale  
  Nenavadni hoteli po svetu      

  Slovenija:

  Novice doma 
  Pot miru po Posočju  
  Po deželi najžlahtnejše štajerske trte   

  Zanimivo:

  Japonec v petih letih s kolesom okrog sveta   
  Denar:

  Odpoved potovanj zaradi naravnih nesreč

  Nasveti:

  Brez nalivov na jesenskih potovanjih  (vremenske razmere na posameznih koncih sveta)

  Kolumni         
  Letalske novice         
  Od tu in tam …
  Tuje novice    
  Novice iz Hrvaške     
  Zdravi na poti    
   
  Kulinarika: Edinstven cvet artičoke                      
  Avtomobilske novice  

  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije