Horizont #64 - JUNIJ 2007


Uvodnik

»Življenje na otoku Lanzarotte, je bilo preprosto in tesno zvezano z naravo. Domačini so obdelovali zemljo, pridelovali vino, redili koze, od obrti je bilo znano lončarstvo, slamarstvo in mlinarstvo. V kantini prijazen, nasmejan oštir h kozarcu malvazije ponudi še tapas in glasbo s španskim melosom…«

Alenka Juvan, Lanzarotte (stran 54)

 

Slovenci po svetu …

Kolikokrat ste si rekli, da kamorkoli že greste, vedno naletite vsaj na enega Slovenca, bodisi turista, oziroma popotnika ali pa celo domačina …Če sodim po zadnjih lastnih izkušnjah velikokrat; na ducate jih je bilo konec aprila v Monaku; v začetku maja smo jih na Maldivih samo na dveh otokih našteli skupaj s parom, ki smo ju srečali na letališču Holule deset; lani poleti jih je bilo na letalu za Mauritius več kot dvajset! Dejstvo je, da Slovenci vedno bolj potujemo po svetu, pa če to zaznajo ankete javnega mnenja, ali ne. In dejstvo je tudi, da bomo skupaj s trendom povečevanja turističnih tokov in letalskega prometa, potovali še bolj.

Tudi zato v reviji Horizont, kjer mesec za mesecem odkrivamo svet, širimo nabor reportaž in piscev, ki opisujejo svoje izkušnje in doživetja iz različnih koncev stare celine in drugih kontinentov. 

Med evropskimi mesti vam tokrat ponujamo izjemno liberalni Amsterdam, kjer je dovoljeno skorajda vse… in mondeno zbirališče bogatih in slavnih v Monte Carlu oziroma kneževini Monako. Ponujamo vam Provansalsko razkošje nizkih vinogradov, kamnitih hiš z opečnatimi strešniki posejanih na francoskih gričkih. Za tiste, ki želijo ubežati urbani džungli na nizozemske Frizijske otoke priporočamo najmanj obiskan in najbolj divji otok - Schiermonnikoog. Z zmaji smo poleteli nad kanarskim otokom Lanzarote, kjer se veter nikoli ne ustavi. Za dober teden dni smo obiskali turistične in domačinske otoke Maldivov, kjer nas je poleg skromnih in prijaznih ljudi prevzel pisan podvodni svet in pejsaži na morski gladini, ki so se odbijali ob peščenih plaž ob sončnih zahodih.

Predstavljamo vam tudi Costa Sereno - novo italijansko ladjo za križarjenje, ki je konec maja pričela križariti med Benetkami in Carigradom.

Za popestritev in ohladitev med vikendi vam ponujamo še obisk zunanjih termalnih kopališč v Sloveniji.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Maldivi – peščeni otočki v Indijskem oceanu        

  Monako - Majhen, a veliki Monako        

  Francija - Provansalsko razkošje   

  Nizozemska - Frizijski otoki

  Kanarski otoki - Lanzarote - dežela vulkanov     

  Evropska mesta: Amsterdam liberalna prestolnica Evrope  

  Zanimivo: Stranišča po svetu    
    
  Slovenija: Novice doma 
  Kolesarjenje po Prekmurju    
  Poletne radosti v termalnih kopališčih na prostem    

  Kolumni         
  Letalske novice          

  Tuje novice 
  Od tu in tam …          
  Kulinarika: Le ostro je pravo       
  Novice iz Hrvaške     
  Hoteli po svetu: Anassa - Afroditin raj 

  Križarjenja: Costa Serena - plavajoče počitniško letovišče 
  Na liniji: Fotoaparati in navigacijske naprave    

  Nasveti: Za nekaj evrov v New York  

  Zdravi na poti 
  Avtomobilske novice  

  Slovenija:      
  Denar:Zdravstveno zavarovani v tujini  

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije