Horizont #63 - MAJ 2007


Uvodnik

Doma, po Evropi in svetu

Pomladne poletne temperature so nas privabile v slovensko Primorje, kjer smo si v krajših počitnicah ogledali Koper, Izolo, slovensko Istro, Portorož in Piran. Prvi vtis je, da se slovensko Primorje razvija. Koper se širi, napovedi o selitvi izolske ladjedelnice obetajo dodatne turistične zmogljivosti, stari hotel Palace je sredi obnove, portoroška Marina se polni, Piran pa k sreči ostaja takšen kot je bil nekoč, a žal tudi z večno neobvladljivim prometom. Slovensko Primorje se splača obiskati!

Tudi Evropa nam je vsak dan bliže, zato smo tokrat več reportaž namenili stari celini. Sprehajali smo se po pariških ulicah in znamenitostih. Odkrivali smo življenje v Madžarski stepi, ki jo prežemajo tradicija in kulinarična ter enološka raznolikost. Danci na  polotoku Jutland, ki meji na Nemčijo naseljujejo okoli sto otokov. Nekateri se ponašajo s privlačnimi neskončno dolgimi peščenimi plažami, drugi so prekriti s polji, gozdovi, prijetnimi ribiškimi vasicami in prikupnimi hišami. Obiskali smo tudi grški otok Mikonos, ki ga proglašajo za drugulj med Kikladi.

Zanimivo je bilo tudi v San Marinu, ki zaseda visoko četrto mesto med najmanjšimi državami sveta. S skromno površino okoli šestdesetih kvadratnih kilometrov je državice komaj za kak manjši otok, parkirišča na katera se je dobro odpraviti zgodaj dopoldne, pa so vzidana v skalo. Kljub majhnosti ena izmed najstarejših držav na svetu lahko ponudi veliko zanimivega.

Na ugandskem jezeru Bunyonyi smo med veslanjem s kanuja proti tržnici Kyevu opazovali pleme pigmejcev, oziroma pritlikavih ljudi, ki jim domačini pravijo tudi kratki ljudje ali ljudje gozda. V reportaži z Belizeja pa smo se prepričali, da sanjske plaže in čudovite slike s prospektov ter interneta v resnici sploh ne izgledajo tako. Vendar je vse odvisno od zornega kota opazovanja ...

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Reportaže:
  Danska - Sem in tja po pravljični deželi      

  San Marino - spominkarski paradiž          
  Grčija - Mikonos, dragulj med Kikladi     

  Uganda - Bunyonyi - jezero z dušo

  Belize – Britanski Honduras drugače  
  Madžarska: Pusta – parka Bacs Kiskun
  Evropska mesta: 
  Pariz – lepotec ob Seni        

  Intervju: Neja Garvas o moji Afriki

  Nasveti:
  Rezervacija »dobrih« sedežev na letalu

  Gotovina na poti      
  Počitnice v zadnjem hipu       

  Kolumni         

  Letalske novice          
  Tuje novice    

  Od tu in tam …          

  Zdravi na poti 
  Kulinarika

  Slovenija:
  Novice doma 
  Slovensko Primorje: Koper, Izola, Portorož in Piran

  Hrvaški mediteran vabi
  Hoteli po svetu: Hotel The Residenc Sodobna palača v Tunisu

  Na liniji:       

  Fotoaparati in navigacijske naprave    
  Avtomobilske novice  

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije