Horizont #62 - APRIL 2007


Uvodnik

»Ker v Laosu ni počivališč, moraš v primeru potrebe do šoferja, ki stoji takoj ob podani želji. S posamezniki, ki izkoristijo trenutek, se zadeve opravijo skupinsko, tik ob cesti. Za te namene ali ob prehranjevanju je imel avtobus še nadstandardno storitev, saj je bil opremljen s toaletnim papirjem, ki je visel s polic.«

Boris Ferk

 

Svetovni turizem v vzponu

Lansko leto je bilo zelo vzpodbudno za celoten svetovni turizem. Na svetovni ravni so zabeležili okoli 840 milijonov prihodov, kar je okoli 4,5-odstotna rast v primerjavi z letom 2005. Turistične agencije že poročajo, da se je v letošnjem letu ponovno več potnikov odločilo odpraviti na potovanja v bolj oddaljene kraje. Prav tako pa ne zaostaja povpraševanje po krajših izletih v evropska mesta.

Iz skoraj vseh držav so poročali o višjem številu letalskih potnikov in boljšem izkoristku zasedenosti letal. Nizkocenovniki ne vzpodbujajo le števila letalskih potnikov, temveč so pripomogli tudi k temu, da so postale klasične letalske družbe bolj prilagodljive. V Evropi so nizkocenovniki lani prepeljali okoli 27 odstotkov vseh letalskih potnikov.

Končno bomo tudi z letališča v Mariboru z nizkocenovnim prevoznikom Ryanair lahko leteli v London, od koder ima družba dobre povezave s številnimi evropskimi mesti.

Pred nami so prvomajski prazniki, ki jih boste mnogi izkoristili za potovanja. Če se še niste povsem odločili, kam bi se odpravili, smo v tokratni številki Horizonta pripravili nekaj izletov po Sloveniji, morda vas navdušijo Firence ali Irska, za katero pravijo, da je najbolj privlačna prav spomladi. Preberete lahko tudi reportažo z Malte, kjer so svoj pečat pustili številni narodi in kjer v spomladanskih mesecih sonce še ne pripeka tako močno kot poleti. Večje avanturiste bo morda zapeljala Romunija ali odtenki Maroka. V reportaži iz Čila vam tokrat predstavljamo zasanjani otok legend Chiole, v avtobusu po Laosu pa lahko še enkrat doživite vzdušje legendarnega filma »Ko to tamo peva«.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Mistični odtenki Maroka 
  Laos - avtobusne laoške dogodivščine         

  Irska - čari zelenega otoka
  Romunija – s kolesom po Transilvaniji

  Malta - edinstveni koktajl svetovnih kultur         
  Čile - Chiole, zasanjani otok legend

  Slovenija:
  Novice doma 
  Izleti: Boč, Solčava, Park Škocjanske jame in Lipica, Postojnska jama

  Kolumni  

  Letalske novice          

  Tuje novice    

  Evropska mesta: Firence – mesto z dušo 
  Hrvaški mediteran vabi

  Od tu in tam …          
  Kulinarika: Papaja – 'drevo zdravja'        
  ITB Berlin: Svetovna turistična ponudba na dlani  

  Hoteli po svetu: Anantara Resort & Spa Golden Triangle

  Zdravi na poti 

  Avtomobilske novice  

  Na liniji: Fotoaparati in kamere     

  Nasveti: Kako varne so letalske družbe    

  Nasveti: Najem vozil v ZDA in v Avstraliji 
  Denar: Primerjava obrestnih mer za počitniške kredite

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije