Horizont #61 - MAREC 2007


Uvodnik

»Turisti Kubancem predstavljajo eno najlepših priložnosti za zaslužek. Še posebno odkar lahko domačini oddajajo sobe tujcem. Povprečna kubanska plača se namreč giblje le okoli deset evrov, z oddajo dvoposteljne sobe pa v eni sami noči zaslužijo še enkrat toliko!«

Igor Fabjan, popotnik

 

Nizkocenovniki nad Slovenijo

Letne nad desetodstotne rasti potovanj z letalskimi prevozniki potrjujejo napovedi, da se sodobni turisti selijo iz avtomobilov v letala. V Sloveniji sta Ljubljano oziroma Brnik že odkrila easyJet in Wizz Air. Medtem sta sicer že ukinila liniji v Berlin in London. Poljsko-madžarski prevoznik pa je napovedal dve novi liniji, v Nemčijo in na Švedsko. Brnik je vedno bolj iskan cilj tudi med rednimi letalskimi prevozniki, saj bo od aprila Ljubljano s Helsinki povezal še Finnair.

Potem ko sta nizkocenovne letalske povezave dobila hrvaški Pulj in Zadar, se tudi Mariboru končno obeta prva taka povezava s svetom. Irski Ryanair naj bi le dahnil svoj »da«, s čimer bi štajerska regija z zaledjem veliko pridobila. Sodobni turistični nomadi »prenesejo« le okoli 60-kilometrske transferje od letališč do izbranih destinacij. Maribor je tudi idealno izhodišče za pomurske, savinjske in koroške termalne ter druge znamenitosti. Mariborčanom pa se obeta tudi nekaj čarterjev v Tunizijo, Bolgarijo, morda tudi v Grčijo.  

Kljub navdušenju nad poceni letenjem je treba cenam teh letov prišteti še dodatne stroške. Zato je običajno končna cena letalske vozovnice najmanj za tretjino višja od tiste, ki se pred končnim nakupom izpiše na ekranu ponudnika. Dražijo jih raznovrstne pristojbine, pri čemer so nekatere letalske družbe še posebno iznajdljive; varnostne pristojbine, dodatek za kerozin, in dodatki za varnost v povezavi z dogodki 11. septembra 2001, stroški za plačilo s kreditno kartico … Znana nizkocenovna letalska družba si je omislila celo doplačilo za vso oddano prtljago, ki je spet bolj ugodno po spletu kot na letališkem okencu.

V tokratni številki si lahko preberete, koliko denarja lahko prihranite s pravočasno odpovedjo ali spremembo potovanja oziroma s plačilom odstopnine za zavarovanje rizika odpovedi potovanja. Svetujemo vam, kakšne napitnine pričakujejo v različnih deželah in opozarjamo na primere, kjer je napitnina obvezna, oziroma vam jo zaračunajo kar s kreditne kartice.

Odkrivamo Kubo, socialistični karibski biser, čudesa vedno aktualnega Egipta, utrip andaluzijskih bikoborb, indonezijski otok Sulavesi, prestolnico Kmerskega kraljestva Angkor, vzhodnoafriške Masaje in kolesarsko izkušnjo po Južni Ameriki.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Kuba - tropski sadeži v socializmu 

  Berlin – prestolnica zgodovine in sodobnosti     

  Južna Amerika: S kolesom čez Ognjeno zemljo

  Masaji – črni potomci Egipčanov

  Španija - Andaluzijski »Road Trip«
  Egipt - svet, poln čudes

  Indonezija - kjer je vodni bivol statusni simbol
  Kambodža - Angkor, prestolnica Kmerskega kraljestva

  Nasveti: Ugodne letalske vozovnice, a visoke letališke takse 

  Kolumni         

  Tuje novice    
  Letalske novice          
  Slovenija:

  Novice doma 
  Aromaterapije za dobro počutje        
  Zeleno Pohorje
  Denar: Zavarovanje rizika odpovedi potovanja          
  Hrvaška – opatijska riviera    

  Od tu in tam …          
  Kulinarika: Opojna Bazilika         
  Hoteli po svetu: Kempinski San Lawrenz na otoku Gozo         
  Nasveti: Napitnine – ne preveč in ne premalo  

  Zdravi na poti 
  Avtomobilske novice  
  Na liniji: GPS navigacijske naprave, fotoaparati

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije