Horizont #60 - FEBRUAR 2007


Uvodnik

»Srečal sem veliko indijanskih plemen, ki se s civilizacijo sploh ne družijo. Med njimi so nekateri tako nevarni, da so marsikoga že ubili. Bil sem pri indijanskem plemenu Šaranaua, ki ga štejejo za najnevarnejše pleme na svetu. Živijo v Peruju, blizu nacionalnega parka Manu, do njih se pride po reki Amazonki. Potem sem bil pri Atalai, to je znano inkovsko naselje, kjer je leta 1752 umrl zadnji Inka. Dalje po reki Urubamba pa se pride po desnem bregu do tistih znanih Indijancev, ki so pobili tri novinarje. Tudi jaz sem bil tam, a so me dobro sprejeli.«

Martin Strel, ultramaratonski plavalec

 

Kje bomo letos preživljali počitnice?

Sedaj, ko smo uspešno prevzeli novo valuto evro, bomo imeli pred potovanji vsaj eno skrb manj. Največkrat nam tik pred potovanji ne bo več treba v menjalnico. Kmalu bomo tudi z letali potovali z elektronskimi vozovnicami in se na let prijavili le z osebno izkaznico. Toda zaenkrat tega vse letalske družbe na vseh svojih progah še ne omogočajo. Zato skrbno pazite na svoje »papirnate« vozovnice, kajti v primeru, da jih izgubite ali pozabite doma, so stroški za izdajo nadomestnih vozovnic visoki.

Rezultati ankete objavljene na spletni strani www.revijahorizont.com kažejo, da se vas bo letos največ odpravilo na potovanja po drugih kontinentih, okli 38 odstotkov vas bo raziskovalo Evropo in pet odstotkov vas namerava ostati doma.

Če želite izkoristiti popuste in ugodnosti za zgodnje rezervacije počitnic boste morali pohiteti. V tokratni številki si lahko preberete koliko denarja lahko prihranite z zgodnjimi rezervacijami. Za tiste, ki na počitnicah želite raziskovati pokrajine in mesta z najetim avtomobilom pa svetujemo, da avtomobile rezervirate pri slovenskih Rent a car podjetjih, ki vam bodo znala dobro svetovati glede zavarovanj in izognili se boste tveganjem, ki jih lahko doživite, če vozila najamete pri majhnih lokalnih ponudnikih v turističnih krajih.

Če se še niste odločili, kam bi letos odpotovali, vas morda z reportažo Čari južne Švedske ali Talin – Zaklad srednjeveške arhitekture, navdušimo za obisk severnega dela Evrope.

Južna Turčija privlači tako turiste, ki radi počitnikujejo v okviru hotelske ponudbe, kot tudi popotnike z raziskovalno žilico. Morda vas pritegne mesto z romantičnim imenom Samarkand v Uzbekistanu, ki ga imenujejo tudi »biser svilene ceste«, ali pa se odločite za obisk Tajvana otoka kontrastov, ki je neke vrste Kitajska v malem.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Tajvan – otok kitajskih kontrastov 

  Talin – zaklad srednjeveške kulture         

  Peru: Pumini zobje   

  Čari južne Švedske 

  Z avtomobilom po južni Turčiji
  Uzbekistan – tisoč in ena noč Samarkanda
  Egipt – življenje na Nilu      

  Nasveti:

  Kaj storiti, če izgubite letalsko vozovnico?

  Kolumni         

  Tuje novice    
  Letalske novice          
  Slovenija:

  Na počitnice z najetim vozilom
  Blagodejen obisk savne         

  Domače novice          

  Denar: S popusti do 260 evrov prihranka      

  Od tu in tam …          

  Kulinarika: Ingver – dišava kraljev

  Evropska mesta: Izlet v Treviso        

  Hoteli po svetu: Lake Palace Hotel – palača na jezeru 

  Zdravi na poti 

  Avtomobilske novice 

  Na liniji: Novi navigacijski sistemi       

  Intervju:Martin Strel plava v Amazonki

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije