Horizont #58 - DECEMBER-JANUAR 2006


Uvodnik

»Najbolj luksuzna je bila nastanitev v šotorih Rdečega križa po potresu v Pakistanu, kjer imaš vsaj toplo spalno vrečo in odprt tuš z mlačno vodo, kakšnih 200 metrov stran od šotora pri -5 stopinjah Celzija. Saj se zavedaš, da ljudje okoli tebe spijo le pod plastično ponjavo, kjer se jih po več skupaj stiska pod tanko odejo samo zato, da bi se malo ogreli, o tekoči vodi in tušu pa lahko le sanjajo ...«

Arne Hodalič, fotograf in popotnik

 

Spominki, blagovne znamke in strupene živali

Ko nas pot zanese po svetu, nas poleg lepot narave in prijaznih oči ljudi zapeljujejo školjke, korale, redke rastline in pisane živali. Ne da bi se zavedali, da včasih nasilno posegamo v njihov svet, jih kot spominek odnesemo v svojega. Poleg moralne in etične vprašljivosti takega početja, obstajajo za tovrstne prekrške tudi čisto pravno formalni razlogi, ki nas lahko na mejnih prehodih stanejo celo bogastvo ali v najbolj kričečih primerih nekaj dni svobode.

Ste vedeli, da je tudi vnos večjega števila ponarejenih blagovnih znamk v Evropsko unijo prepovedan? Meja je postavljena pri 175 evrih. Za preprodajo tega blaga so predpisane visoke denarne kazni in celo zapor.

V dvojni številki revije Horizont opozarjamo tudi na strupene kopenske in vodne živali. Na svetu živi okoli 250 aktivno strupenih in okoli dvakrat toliko pasivno strupenih prebivalcev voda. Največ strupenih rib je mogoče najti v oceanih, običajno v bližini tropskih obal. Le štiri družine rib pa so aktivno strupene, in sicer morski biči, morski zmaji, škarpene in kamenice. Seveda odgovarjamo na vprašanje, kako se izogniti neprijetnim srečanjem in kaj storiti v nujnih primerih.

Naše turistične agencije beležijo večje zanimanje Slovencev za smučanje v tujini. Predstavljamo ponudbo in cene najbolj urejenih ter atraktivnih smučarskih središč v Avstriji, Italiji, Švici, Franciji in mondeni Aspen čez lužo. Uvedli smo tudi rubriko »Za vas na poti«, v kateri smo za nasvete, mnenja, ocene in napovedi popotniških ter turističnih trendov povprašali naše znane popotnike.

Ko boste listali svežo številko revije Horizont, bom za vas na daljnem Tajvanu odkrivala turistične znamenitosti in tamkajšnjo kulturno dediščino. V Bangkoku pa bomo preizkusili novo sodobno letališče in izmerili utrip prestolnice Tajske …  

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Fidži - mnogo več kot plaže in kokosove palme    

  Tunizija - Monastir - Bourgubino mesto
  Albanija - dežela enookih kiklopov
  Indija - pohod po vzhodni indijski Himalaji

  Smučišča v Avstriji, Italiji, Švici, Franciji in ZDA  
  Wellness: Zmerno pri tehnikah za zdrav način življenja       

  Evropska mesta:

  Madrid - špansko srce, ki bije drugače           
  Hoteli po svetu:

  Kulm Hotel v mondenem St. Moritzu  

  Zdravi na poti: Vročica dengue, kolera, spalna bolezen, alge 
  Kulinarika:

  Umetnost, imenovana mezcal  

  Izleti: Rilkejeva pot nad tržaškim zalivom                

           
  Denar: Zdravstvena zavarovanja v tujini in krediti za počitnice

  Nasveti: Prepovedani spominki  

  Slovenija: Utrinki s poti znanih popotnikov      

  Nasveti: Strupene živali, ki nam lahko zagrenijo počitnice  

  Foto natečaj: Nagrajene fotografije bralcev Horizonta    

  Kolumni          
  Literarni info    

  Tuje novice     

  Letalske novice           

  Domače novice           
  Od tu in tam …

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije