Horizont #57 - NOVEMBER 2006


Uvodnik

»Indija ima največji gospodarski potencial za razvoj na svetu. Pravijo, da celo večjega od Kitajske, ker je njena prednost tudi v tem, da v Indiji govorijo tudi angleško. Indijci se ponašajo tudi z dobro izobrazbo in fascinantno zgodovino in tradicijo … Ni treba iti med slume in barakarska naselja, da opaziš revščino. Na vsakem koraku te oblegajo revni in pohabljeni. Nekateri celo namensko pohabljeni, saj tako več iztržijo.«

Janez Škrabec, poslovnež in popotnik 

Posodabljanje smučišč in nastanitev

Sredi novembra nas lahko »preseneti« sneg, v decembru pa bomo gotovo kje v Sloveniji tudi že lahko smučali. Letos nas na slovenskih smučiščih čaka kar šest novih večjih žičniških naprav. Poleg tega turistične družbe gradijo nove nastanitvene zmogljivosti, med katerimi izstopa povsem prenovljeni hotel Belevue na Pohorju, ki ga Terme Maribor financirajo tudi z evropskimi sredstvi. Na Mariborskem Pohorju že stoji nova štirisedežnica Poštela, ki je zamenjala nekoliko starejšo dvosedežnico. Na Starem vrhu so dvosedežnico zamenjali s šestsedežnico, na Soriški planini bo začela obratovati dvosedežnica Lajnar, dvosedežnico Vrh Krvavca pa bo nadomestila nova šestsedežnica. Korošci bodo na Kopah dočakali zamenjavo najdaljše vlečnice s štirisedežnico. Ob tem se upravljavci žičnic povezujejo in zaradi ekonomije obsega dobavljajo nove naprave z višjimi »rabati«, tako da se jim v zadovoljstvo smučarjev in turistov ne izplača več kupovati rabljenih, pa še garancijo imajo.

V  predzimski številki revije HORIZONT vam ponujamo Tenerife na Kanarskih otokih, ki so mnogo več od kupa vulkanskih kamenin s »črno« peščeno obalo. Prinašamo vam zanimive utrinke s poti po zaprašeni Pamirski cesti med Tadžikistanom in Kirgizistanom.

Tajska se kljub spremembam v začasni »vojaški« vladi ne zapira pred turisti in jim poleg morja zgodovinske tradicije in veličastnih templjev ponuja tudi »seks« turizem …

S kolesom »smo« prekolesarili kanadski divji zahod, kjer skorajda ni bilo pročelja, ki bi človeku kvarilo vtis divjega zahoda. Odkrili smo tudi poti in stranpoti ter usode zlatokopov.

Poleg aktualnega poročila o gibanju nekaterih bolezni po kontinentih v rubriki Zdravi na poti tokrat skušamo odgovoriti na vprašanja, ki se porajajo s področja digitalne fotografije na poti, ter predstavljamo zadnjo uredbo EU o vnosu tekočin in ročne prtljage na letalo, ki je stopila v veljavo 1. novembra.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Španija - Tenerife – kontinent v malem     
  Tajska – kraljevski nasmehi med templji  
  Tadžikistan, Kirgizistan - prašna Pamirska cesta 

  Mehika - Isla Mujeres raj blizu Cancuna  
  Kanada – s kolesom po prostranstvih     
  Južna Koreja: Sodobni azijski tiger s tradicijo        Albanija: Z balonom med bunkerje     
  Evropska mesta: Moskva – z vlakom po galeriji   


  Kolumni          
  Literarni info   

  Tuje novice     

  Letalske novice          
  Slovenija: Smučišča v sezono z novimi napravami Domače novice           
  Od tu in tam …           
  Kulinarika: Poper – kralj med začimbami               Hostli: Najbolj »zagaman« hostel na svetu      
  Hoteli po svetu: Sacher – torta po kateri slovi hotel                  
  Zdravi na poti: Tuberkuloza, hepatitis A, vročica dengue        

  Avtomobilske novice   
  Na liniji: Novosti letošnje Photokine     
  Nasveti: Digitalna fotografija na poti      

  Dosje turističnih agencij            
   

  Intervju:          

  Janez Škrabec: »Ni boljših ali slabših, vsi smo drugačni«

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije